Filosoof

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
De drie oude Griekse filosofen Plato, Aristoteles en Socrates

Een filosoof (Grieks: φιλόσοφος) of wijsgeer is iemand die doet aan filosofie.

Zie ook Portaal Filosofie

In de oudheid was een filosoof iemand die heel zijn leven streefde naar wijsheid, en leefde in overeenstemming met die wijsheid. In onze tijd bedoelt men met 'filosoof' eerder iemand die aan de universiteit filosofie heeft gestudeerd en over filosofische onderwerpen schrijft.

De eerste belangrijke westerse filosoof was Thales van Milete (6e eeuw v.Chr.) Socrates, wiens ideeën worden beschreven in de dialogen van Plato, beschouwt men, samen met Plato's leerling Aristoteles, als een van de grondleggers van de westerse filosofie. Invloedrijke filosofen uit het oosten waren bijvoorbeeld Gautama Boeddha en Confucius.

Verlichtingsfilosofen zoals Rousseau, Denis Diderot, Voltaire en John Locke hebben een grote invloed gehad op het politieke denken van die tijd. In Nederland was Baruch Spinoza de belangrijkste vertegenwoordiger van deze stroming.

In de 19e eeuw was de filosoof en econoom Karl Marx de belangrijkste inspirator van het communisme.

In de twintigste eeuw oefende vooral het existentialisme van Jean-Paul Sartre, Albert Camus en Simone de Beauvoir veel invloed uit op het westerse denken en de cultuur. In Frankrijk ontstond in de tweede helft van deze eeuw het postmodernisme van Jean-François Lyotard, Michel Foucault en Jacques Derrida. In het Verenigd Koninkrijk was de analytische filosofie van Bertrand Russell en Ludwig Wittgenstein toonaangevend. Enkele bekende Duitse filosofen uit deze periode zijn Martin Heidegger, Hans-Georg Gadamer en Peter Sloterdijk. Grote namen uit de Verenigde Staten zijn onder meer Thomas Kuhn, Noam Chomsky, John Dewey, Ayn Rand en John Rawls. Dat filosofen ook populaire 21e-eeuwse schrijvers kunnen zijn, bewijzen de Brit Alain de Botton en de Fransman Alain Finkielkraut.

De bekendste Nederlandse filosofen zijn Desiderius Erasmus (16e eeuw) en Baruch Spinoza, die leefde en werkte in de 17e eeuw..

Videoclip

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Filosoof&oldid=814582"