Aristoteles

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aristotle Altemps Inv8575.jpg

Aristoteles was een van de grootste filosofen van het oude Griekenland. Ook Socrates en Plato behoren tot die groep. Aristoteles werd beïnvloed door de denker Plato, die ook een gymnasium had waar Artistoteles opzat: de Akademia. Aristoteles was ook Plato's bekendste leerling.

Aristoteles werd geboren in Stagira in het noordoosten van Griekenland in 384 voor Christus. Zijn vader was een arts van de koning van Macedonië.

Op ongeveer 17-jarige leeftijd trok Aristoteles naar Athene. Daar werd hij een leerling van Plato, een andere beroemde Griekse filosoof. Aristoteles studeerde aan Plato's school, de 'Academie', totdat Plato stierf in 348 of 347 voor Christus. Aristoteles verliet toen Athene.

Na Athene bracht hij een tijd door in verschillende Griekse steden en in Macedonië. In Macedonië was hij de leraar van de zoon van de koning. Die prins zou later de beroemde veroveraar Alexander de Grote worden.

Niet lang nadat Alexander de Grote stierf werd Aristoteles net zoals Socrates aangeklaagd voor het niet volgen van de Griekse goden. Aristoteles vluchtte echter voordat het doodvonnis werd uitgesproken. Een jaar later stierf hij eenzaam in den vreemde.

Werken

De werken van Aristoteles vullen meer dan 2.000 pagina's. Waarschijnljk zijn het teksten die hij dicteerde aan zijn studenten terwijl hij lesgaf in zijn 'Lyceum'. Hij bestudeerde zowat elk mogelijk onderwerp van de wetenschap van toen: anatomie, astronomie, aardrijkskunde, biologie, natuurkunde, wiskunde en meteorologie (het weer). Hij schreef ook over retorica (spreken in het openbaar), kunst, poëzie, literatuur, economie, religie, psychologie, onderwijs, en buitenlandse gewoonten. Wat hij schreef over ethiek (wat is goed en kwaad) en politiek is nog steeds boeiend voor moderne lezers.

Aristoteles was de uitvinder van de studie van de logica, of de wetenschap van het redeneren. In de logica was hij degene die het "syllogisme" bedacht.

Een voorbeeld van een syllogisme is:

  1. Elke Nederlander is een mens.
  2. Ieder mens is sterfelijk.
  3. Daarom is elke Nederlander sterfelijk.

Nog eentje:

  1. Elke encyclopedie bevat kennis.
  2. Wikikids is een encyclopedie.
  3. ............................................ (vul nu zelf aan!])

Aristoteles geloofde dat, door middel van logica, mensen alles over de wereld te weten konden komen.

Moderne wetenschappers hebben veel aan Aristoteles te danken. Hij leerde dat mensen de natuur moeten observeren (aandachtig bestuderen) en dat onze zintuigen ons kennis geven. Elke theorie moest steunen op waargenomen feiten. Niemand verbeterde Aristoteles' werk over logica of dierkunde voor ongeveer 2000 jaar.

Videoclip

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Aristoteles&oldid=648456"