Wikikids:Wikiproject/Israel en Palestina

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
WikiProject:Israël en Palestina

Israel relief location map.jpg

Israël en Palestina
Organisatoren Mike1023 en Hanssain, op initiatief van Groempdebeer
Datum 1 november 2023 – 30 november 2023
Voor wie? Voor mensen die mee willen doen!

WikiKids staat in november in het teken van Israël en Palestina. Op 7 oktober 2023 is het Israëlisch-Palestijns conflict namelijk weer opgeleid. We nodigen iedereen die iets afweet van dit conflict om meer goede artikelen te schrijven over dit onderwerp.

Disclaimer

Het Israëlisch-Palestijns conflict is een moeilijk onderwerp dat bij sommige mensen veel emoties oproept. Het is daarom belangrijk dat het onderwerp zo neutraal mogelijk wordt benaderd en dat er voor het schrijven van deze artikelen betrouwbare bronnen worden gebruikt die geen direct belang hebben bij het conflict.

Bronnen zijn betrouwbaar als ze geschreven zijn door een expert of deskundige. Een deskundige is iemand die veel van iets af weet.

Of een bron al dan niet betrouwbaar is, heeft ook te maken met het doel van een bron. Gebruik bij het schrijven van een artikel alleen informatieve bronnen. Stukken van belangenorganisaties, stukken in opiniebladen en -weblogs, standpuntnota's van niet-gouvermentele organisaties (NGO's) en video's van informele YouTube-kanalen zijn geen geschikte bronnen. Betrouwbare bronnen die wel kunnen worden geraadpleegd, zijn wetenschappelijke onderzoeken en tijdschriften, rapporten van niet-gouvermentele organisaties en andere instanties die geen standpunt verdedigen, leer- en studieboeken, krantenartikelen (behalve opiniestukken en eigen visies), wet- en regelgeving, rechterlijke uitspraken, of websites die door experts worden geschreven en als doel hebben om informatie op een duidelijke en begrijpelijke manier uit te leggen.

Voorbeelden van toegankelijke betrouwbare bronnen op het internet zijn het NOS Jeugdjournaal, de website van de NOS, Nieuwsuur, IsGeschiedenis, Andere Tijden, Historiek, NTR Schooltv Beeldbank en NPO Kennis.

Let bij het gebruik van kwaliteitskranten (de Volkskrant, Trouw en NRC) goed op of de informatie te vinden is op de nieuwspagina of in de rubrieken 'opinie', 'commentaar' of 'columns'. Nieuwsberichten zijn namelijk wel informatief, maar in andere rubrieken geven columnisten, schrijvers en/of redacteurs hun eigen mening. Hetzelfde geldt voor de websites van omroepverenigingen of publieke ledenomroepen van de NPO (AVROTROS, BNNVARA, KRO-NCRV, WNL, de VPRO en de EO), omdat zij een bepaalde stroming in de samenleving vertegenwoordigen. Ook op zulke websites is het belangrijk om alleen nieuwsberichten en teksten van experts te gebruiken, en niet de opiniepagina.

Bekijk voor meer informatie de pagina's WikiKids:Bronnen en WikiKids:Neutraliteit. Mocht je van mening zijn dat het conflict niet neutraal wordt beschreven, meld dit dan (met respect) op de overlegpagina van dit wikiproject.

Lijst met artikelen

Hieronder staat een lijst met missende pagina's over Israël en Palestina.

Aanmaken

Uitbreiden

Controleren

Overig

Werkwijze

  1. Zet dit in de brontekstmodus onderaan de pagina: *~~~. Je handtekening verschijnt dan bij de deelnemers.
  2. Kies een artikel uit om aan te werken. Kies alleen een artikel uit waar Niet uitgevoerd bij staat.
  3. Vervang {{nd}} door {{bezig}} - < je gebruikersnaam >, zie voorbeeld bij overig -> Israëlisch-Palestijns conflict.
  4. Werk aan het artikel.
  5. Klaar? Vervang {{bezig}} door {{d}}.
  6. Wil je nog een artikel doen? Volg dan het stappenplan vanaf punt 2.

Deelnemers

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wikikids:Wikiproject/Israel_en_Palestina&oldid=826220"