High School Musical 1

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
High School Musical
Geen afbeelding
beschikbaar
Informatie
Tagline
Alternatieve titel
Regie Kenny Ortega
Productie Bill Borden
Barry Rosenbush
Don Shain
Scenario Peter Barsocchini
Voice-over
Hoofdrol(len) Zac Efron
Vanessa Hudgens
Ashley Tisdale
Lucas Grabeel
Corbin Bleu
Monique Coleman
Muziek Greg Cham
Roy Cham
Andy Dodd
Faye Greenberg
Jamie Houston
David Lawrence
Adam Watts
Matt Gerrard
Eddie Galan
Andrew Seeley
Montage Seth Flaum
Cinematografie Gordon Lonsdale
Distributie Disney Channel
Première Amerikaanse televisie: 20 januari 2006
Nederlandse televisie: 25 december 2006
Genre Musical
Lengte 98 minuten
Beeldratio
Medium
Taal Engels
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 4.200.000
Opnamelocatie(s)
Bezoekersaantal
Opbrengst
Nominatie(s) voor
Prijzen
Voorloper
Vervolg High School Musical 2

IMDb-profiel

MovieMeter-profiel
Portaal Portaalicoon Film & Video

High School Musical is een film gemaakt voor de televisie, die voor het eerst werd uitgezonden op 20 januari 2006 op Disney Channel in de Verenigde Staten. In Nederland was de film voor het eerst te zien op 25 december 2006 op de zender Jetix. In 2007 werd het vervolg High School Musical 2 uitgebracht, Eind 2008 zal het derde deel; High School Musical 3: Senior Year in de bioscopen verschijnen. High School Musical 3 is de enige van de 3 delen die te zien is in de bioscoop

De film was zeer succesvol. De eerste keer dat de film werd uitgezonden in de Verenigde Staten keken er 7,7 miljoen mensen. Dat was enige tijd een record voor Disney Channel.

Rolverdeling

Acteur Personage Nederlandse nasynchronisatie Opmerkingen
Zac Efron Troy Bolton Willem Rebergen
Vanessa Anne Hudgens Gabriella Montez Rosanne Thesing
Ashley Tisdale Sharpay Evans Lizemijn Libgott
Lucas Grabeel Ryan Evans Florus van Rooijen
Alyson Reed Ms. Darbus Marjolein Algera
Monique Coleman Taylor McKessie Sita Manichand
Corbin Bleu Chad Danforth Levi van Kempen
Olesya Rulin Kelsi Nielsen
Bart Johnson Coach Jack Bolton Finn Poncin

High School Musical 1, verhaal

Let op!
Hieronder staat de samenvatting van een verhaal.
Soms is het niet leuk als je al weet hoe het verhaal afloopt!

Wanneer Troy Bolton (Zac Efron) en Gabriella Montez (Vanessa Anne Hudgens) tijdens een karaokewedstrijd met elkaar moeten zingen ontdekken ze dat ze beiden talent en een passie voor zingen hebben. Maar er worden van allebei heel andere dingen verwacht op hun school. Troy moet het basketbalteam naar de overwinning leiden en Gabriella moet hetzelfde doen met haar scheikundeclub. Als hun 'groep' erachter komt dat zij auditie hebben gedaan voor de wintermusical, dwarsbomen zij hun plannen. Bovendien zijn de sluwe zus en broer Sharpay (Ashley Tisdale) en Ryan (Lucas Grabee) ook van plan de hoofdrollen te krijgen - en om dat voor elkaar te krijgen zijn ze tot alles bereid.

Weetjes

  • In totaal deden er 600 jongens en meisjes auditie voor de film. Vanessa Anne Hudgens werd uit een groep van ongeveer 12 meisjes geselecteerd voor haar rol. Er werd ook nog gedacht aan Ashley Tisdale voor de rol van Gabriella Montez, maar men vond het toch beter dat zij de rol van Sharpay op zich zou nemen.
  • Julian Nott mocht aanvankelijk de filmscore maken, maar dit werd later geannuleerd. Op sommige filmposters staat nog steeds zijn naam.
  • Matthew Underwood werd de rol van Troy Bolton aangeboden, maar hij weigerde vanwege zijn contract met Nickelodeon.
  • Dit is de eerste film die werd aangeboden op de online muziekwinkel iTunes.
  • Zac Efron moest tijdens het opnemen elke dag drie uur basketballen.
  • De zangstem van "Troy Bolton" was niet geheel van acteur Zac Efron zelf, maar vooral van de zanger/acteur Andrew Seeley. Deze componeerde ook het nummer "Get'cha Head In *The Game" voor deze film. De liedjes voor de film waren al geschreven toen de acteurs werden uitgekozen. Zac Efron was de juiste persoon om "Troy Bolton" te spelen, maar sommige hoge passages kon hij niet halen. Daardoor werd zijn stem gemixt met die van *Andrew Seeley. De reden dat hij ze niet kon halen was omdat Zac Efron een bariton is, maar toen de nummers werden geschreven was nog niet bekend dat Zac de rol van Troy op zich zou nemen, daar is tijdens het schrijven van de nummers geen rekening mee gehouden. In High School Musical 2 zingt hij wel zelf, omdat de nummers toen in zijn toonhoogte zijn geschreven.
  • High School Musical is inmiddels op Disney-dvd verkrijgbaar. Ook is er een cd van de High School Musical verkrijgbaar, met alle liedjes en nog een extra nummer: I Can't Take My Eyes Off You. Dit nummer staat trouwens ook op de dvd.

Link

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=High_School_Musical_1&oldid=656329"