Jalta

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De boulevard van Jalta.

Jalta (Oekraïens en Russisch: Ялта; Krimtataars: Yalta) is een stad op het Oekraïense schiereiland de Krim. De badplaats ligt aan de zuidkust van het schiereiland, aan de Zwarte Zee. De stad Jalta en omgeving heeft 80.500 inwoners.

Jalta is met de hoofdstad van de Krim, Simferopol, verbonden door middel van de langste trolleybuslijn ter wereld. De M18 eindigt hier en de N19 begint er.

Conferentie van Jalta

In februari 1945 kwamen de leiders van de geallieerden: Jozef Stalin van de Sovjet-Unie, Winston Churchill van het Verenigd Koninkrijk en Franklin D. Roosevelt van de Verenigde Staten, in Jalta bij elkaar om te overleggen over wat er met Europa moest geboren na de Tweede Wereldoorlog. Bijvoorbeeld de verdeling van Duitsland, oorlogsmisdadigers straffen en meerdere landen verdelen, bijvoorbeeld Joegoslavië en Polen. Deze belangrijke ontmoeting werd gehouden in het Livadiapaleis, wat vroeger eigendom was van de Russische tsaar. De conferentie duurde een week.

Toerisme

Jalta is een populaire badplaats voor mensen uit de voormalige Sovjet-Unie. In juli is het er zo'n 24 graden Celsius. De zon schijnt er gemiddeld zo'n 2250 uur per jaar (ter vergelijking, in Nederland en België is dit ongeveer 1600 uur). In de 19e eeuw lieten veel rijke Europeanen een buitenhuisje bouwen in Jalta. Dat waren soms echte paleizen! De bekendste is ongetwijfeld het Zwaluwnest. De stad heeft ook een aantal mooie stranden.

Bevolking

In Jalta zelf wonen 80.500 mensen, de agglomeratie van Jalta (Jalta + omliggende stadjes en dorpjes) heeft 134.909 inwoners. Van de inwoners van de stad Jalta is 65.5% Russisch, 25.7% Oekraïens, 1.6% Witrussisch en 1.3% Krim-Tataars. Het Russisch is dan ook de meest gesproken taal.

Partnersteden


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Jalta&oldid=746439"