Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Flag of Ukraine.svg Op WikiKids vindt tot en met 31 maart een project over Oekraïne plaats. Help jij ook mee? Flag of Ukraine.svg
Stem nu op: Euro

Simferopol

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Simferopol
Simferopol flag.svg       COA Simferopol.svg
Simferopol-Ukraine-Map.png
Land Vlag van Oekraïne Oekraïne
Autonome republiek Krim
'
Burgemeester Ageev Viktor Mykolayovych (voorzitter van de gemeenteraad),

Malenko Natalia Fedorivna (voorzitter van het stadsbestuur)

Oppervlakte 107,41 km²
Inwoners 363.341 (2021)
Dichtheid 3.150 inwoners per km²
Postcode(s) 95000-490
Netnummer(s) '+ 380-652
Rayons
Portaal Portal.svg Europa
Een afbeelding van een straat in Simferopol

Simferopol is de hoofdstad van het Oekraïense schiereiland de Krim. De Krim is op 18 februari 2014 geannexeerd door Rusland, maar dat wordt in veel landen niet erkend, waaronder in Oekraïne zelf, België en Nederland. Simferopol ligt aan de rivier de Salgir.

Door middel van 's werelds langste trolleybuslijn is de stad verbonden met de badplaats Jalta.

Naam

De naam van de stad komt van het Griekse Sympheropolis (Συμφερόπολις), wat "stad van het algemeen welzijn" betekent.

Geschiedenis

De stad is oorspronkelijk gesticht door de Scythen onder de naam Neapolis. De resten hiervan zijn nog altijd te zien. Toen de Krim in handen van de Krim-Tataren viel werd hij hernoemd naar Aqmescit. Nadat tsarina Catharina II van Rusland de Krim had laten veroveren kreeg de stad de naam die het nu nog steeds heeft. Tijdens de bloedige Krimoorlog was Simferopol een uitvalsbasis van de Russen en vele soldaten zijn hier begraven. Tijdens de Oktoberrevolutie is er gevochten om Simferopol en de Witten (tegenstanders van de communisten) hadden een hoofdkwartier in Simferopol. In de Tweede Wereldoorlog kwam het korte tijd in Duitse handen totdat de Russen het weer heroverde. De Duitsers lieten vreselijke sporen achter. 22.000 inwoners van Simferopol vonden de dood. Dat de Russen het heroverde betekende niet meteen veel goeds. Veel Krim-Tataren werden getransporteerd naar Siberië en vonden de dood. In 1954 werd Simferopol samen met de hele Krim overgedragen aan Oekraïne. Nu, tijdens de Krimcrisis, is Simferopol het toneel van protesten. Op 18 maart 2014 is de Krim geannexeerd (ingepikt) door Rusland.

Bevolking

Van de ruim 363.000 inwoners zijn de meeste inwoners Russisch. In de stad wonen ook Oekraïense en Krimtataarse minderheden. Dit is een lijst van de bevolkingsgroepen, verdeeld in percentages:

  • Russen 66,7%
  • Oekraïeners 21,3%
  • Krim-Tataren 7%
  • Witrussen 1,1%

Relaties

Simferopol heeft relaties of heeft een bondgenootschap met de volgende steden:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Simferopol&oldid=711026"