Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Flag of Ukraine.svg Op WikiKids vindt tot en met 31 maart een project over Oekraïne plaats. Help jij ook mee? Flag of Ukraine.svg
Stem nu op: Euro

Soemy

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Soemy
Flag of Sumy.jpg       Sumy-COA.PNG
Kaart Soemy Oekraïne.png
Land Vlag van Oekraïne Oekraïne
Oblast Soemy
'
Burgemeester Lysenko Alexander Nikolajevitsj
Oppervlakte 95,4 km²
Inwoners 256.500 (2022)
Dichtheid 2762 mensen per km2
Postcode(s) 40000—40035
Netnummer(s) '+ 380-542
Rayons
Portaal Portal.svg Europa

Soemy of Sumy (Oekraïens: Суми) is een stad van regionale betekenis in het noordoostelijke deel van Oekraïne, in Slobozhanshchyna, het administratieve centrum van de stadsgemeenschap van Soemy, het district Soemy en de Oblast Soemy. De stad ligt aan de oevers van de rivier de Psel aan de samenvloeiing van de rivier de Bags. De bevolking van de stad is 256.5 duizend mensen (01.01.2022), het gebied is 95,4 km2. De bevolking is verdeeld over 2 stadsdelen: Kovpakivsky en Zarichny.

Naam

Toen de nederzetting in 1652 werd gesticht, heette het Sumy Sloboda. Nadat de nederzetting was gereorganiseerd tot een stad, werd de naam in 1656 veranderd in Soemy.

Er zijn verschillende verhalen over de herkomst van de naam van de stad:

  • Hoogstwaarschijnlijk komt de naam Sum van toponiemen (naam naar landschapselement) - de namen van de rivieren Sum (nu Bag ) en Bag (nu Arrow ), wat gebruikelijk is bij het benoemen van nederzettingen;
  • Er is ook een legende dat aan de oevers van de rivier de Bag (of in de rivier zelf) de eerste kolonisten 3 jachttassen met gouden munten vonden. Deze traditie wordt weerspiegeld in de wapens van de stad (op het wapen en de vlag van de stad), en in mei 2008 werd in het centrum van Sumy een symbolisch geToen de nederzetting in denkteken "Bag" onthuld .
  • Sommige onderzoekers hebben de neiging om de naam van de stad af te leiden van het werkwoord "treuren", een beroep doend op de gevoelens van immigranten die zich ver van hun geboorteland bevonden.

Geografie

Plaats

Soemy is gelegen in het noordoostelijke deel van Oekraïne, aan de oevers van de rivier de Psel bij de samenvloeiing van de rivier de Sumka, in het centrale hoogland. De snelwegen H07, H12, P44, P45, P61, T1901 en de Southern Railway-tak lopen door de stad.

Klimaat

Het klimaat van Sumy is een landklimaat, met milde winters en warme zomers.

Temperatuur

De gemiddelde jaarlijkse luchttemperatuur is 6,8 °С, de laagste is in januari (min 6,3 °C), de hoogste is in juli (19,8 °С). De laagste gemiddelde maandelijkse luchttemperatuur in januari (min 16,6 °C) werd geregistreerd in 1963 , de hoogste (0,0 °C) - in 2007. De laagste gemiddelde maandtemperatuur in juli (16,6 °C) werd waargenomen in 1912, de hoogste (24,1 °C) - in 1936. De absolute minimum luchttemperatuur (min 36,0 °C) werd geregistreerd op 6 januari 1935, en het absolute maximum (39,9 °C) werd geregistreerd op 11 augustus 1907.

Neerslag, bewolking en wind

Gemiddeld valt er in Sumy 675 mm neerslag per jaar, de laagste in februari en de hoogste in juli. De minimale jaarlijkse neerslag (228 mm) werd waargenomen in 1908, de maximale (886 mm) - in 1973.

De relatieve luchtvochtigheid is gemiddeld 78% per jaar, de laagste in mei (64%), de hoogste in december (89%).

De minste bewolking wordt waargenomen in augustus, de meeste - in december. De wind uit het zuidoosten komt het meest voor in de stad, het minste uit het noorden en noordoosten. De hoogste windsnelheid is in de winter, de laagste in juli-augustus. In januari is het gemiddeld 4,4 m/s, in juli - 3,1 m/s.

Geschiedenis

De geschiedenis van Soemy begon als resultaat van de slag bij Berestechko, toen in 1651 de Oekraïense Kozakken onder leiding van Bohdan Khmelnytsky werden verslagen. Daarna gaf Bohdan Khmelnytsky een decreet aan mensen om van de rechteroever naar de regio Poltava en op de grens met Rusland (nu Slobozhanshchina) te verhuizen. Tijdens de jaren 1651 - 1660 verscheen op het grondgebied van het huidige Slobozhanshchina een groot aantal nieuwe nederzettingen - toen werden naast Soemy steden gesticht als: Charkov, Trostyanets, Lebedyn en vele andere nederzettingen.

Op 27 juni 1651, vóór de slag bij Berestechko, werd een nieuw regiment gevormd, waarvan de Kozakken hoogstwaarschijnlijk na hun verhuizing naar de linkeroever van Oekraïne en Soemy stichtten in 1652.

Op 25 juli 1655 stond een koninklijk besluit 100 families van boeren en Kozakkenkolonisten uit de stad Stavyshche in de regio Kiev toe om zich in Soemy te vestigen. Volgens een versie kwam Gerasim Kondratiev met deze groep mensen naar Soemy. Kondratiev was een Oekraïense politicus en militair, een van de oprichters van  Soemy, kolonel van het Soemy Kozakkenregiment, en een edelman.

In 1702 werd de bouw van de kerk van de opstanding voltooid - nu het oudste nog bestaande gebouw in Soemy.

Volgens de volkstelling van 1732 had het Soemy-regiment 42.931 mannen. Hiervan waren 3.695 Kozakken, 13.918 assistenten en 18.476 onderdanen. De etnische samenstelling van de bevolking was bijna 100% Oekraïens, er waren slechts 14 Russen.

Na de afschaffing van de autonomie van Sloboda, in 1765 - 1780 was Soemy het centrum van de provincie Soemy van Sloboda-Oekraïense provincie; in 1780 werd Soemy een provinciestad (tot 1923) en in 1835 werd het een deel van de Oblast Charkov.

De ontwikkeling van Soemy gaat terug tot de tweede helft van de 19e  - begin 20e eeuw  - als gevolg van de groei van de industrie: suiker (Soemy werd een van de suikercentra in Oekraïne), evenals machinebouw, metaalbewerking en textiel (lakenfabriek) industrieën, handel (beroemde beurzen - 3 keer per jaar).

De stad leed honger tijdens de Sovjet Holodomor van 1932-1933, waarbij ten minste 5.222 inwoners van Soemy omkwamen.

Er volgde een aanzienlijke ontwikkeling van Soemy die begon in de jaren 1950 - vanwege de aanzienlijke groei van de industrie: engineering, chemie, instrumentatie, voedsel en licht.

Vanaf 24 februari 2022 lijdt de stad onder de Russische invasie.

Bevolking

Vanaf jamuari 2022 is de bevolking van Soemy ongeveer 256.474 mensen, en samen met de nederzettingen die vallen onder de gemeenteraad - 272 duizend. Volgens de etnische samenstelling is ongeveer 85% van de bevolking Oekraïner. 12,5% is Russisch.

Economie

De industrie bestaat voornamelijk uit:

  • Werktuigbouwkunde - 63.4%;
  • Chemische en petrochemische industrie - 11,5%;
  • Vervaardiging van voedingsmiddelen, dranken en tabak - 3.8%.

Vervoer

Station van Soemy

Het openbaar vervoer van Soemy wordt vertegenwoordigd door bussen, trolleybussen en taxi's.

Voorzieningen van de vervoersinfrastructuur van de stad: treinstation, 2 busstations en een luchthaven (eigenlijk binnen de stadsgrenzen) die al sinds 2009 buiten bedrijf is. Er waren plannen om in 2023 de landingsbaan en de wederopbouw van het luchthavencomplex "Sumy Airport" te repareren, maar door de Russische inval zal dit voorlopig niet doorgaan.

De langeafstandsverbinding vindt plaats per trein, bus en minibus. De afstand tot de hoofdstad Kiev is 338 km (snelweg H07 ). Vanaf het centrale busstation van Soemy zijn er intercity-buslijnen naar de dichtstbijzijnde regio's, evenals naar Kiev, Khmelnytsky, Lviv, Ivano-Frankivsk, Charkov, Dnipro en Zaporizja.

Onderwijs

Naast het basis- en middelbaar onderwijs kent Soemy drie hogere scholen.

Cultuur en vrije tijd

Museum van de plaatselijke geschiedenis van Soemy

Soemy is een belangrijk cultureel centrum van Slobozhanshchyna en het land als geheel - de stad heeft theaters, musea, bioscopen, culturele en educatieve instellingen, bibliotheken, enz.

Architectuur en monumenten

Kathedraal van de Transfiguratie in de winter

De stad kent verschillende kerkgebouwen en monumentale panden. Een aanzienlijk aantal monumenten en gedenktekens zijn opgericht in de stad, zowel in de USSR als in 1990-2000 ( tijdens de onafhankelijkheid van Oekraïne).

Bestand:City Sumy.jpg
Panorama van Soemy
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Soemy&oldid=711023"