Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Flag of Ukraine.svg Op WikiKids vindt tot en met 31 maart een project over Oekraïne plaats. Help jij ook mee? Flag of Ukraine.svg
Stem nu op: Euro

Mykolajiv

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mykolajiv
Flag of Mykolaiv.svg       Coat of arms of Nikolayev.svg
Kaart Mykolajiv Oekraïne.png
Land Vlag van Oekraïne Oekraïne
Oblast Mykolajiv
'
Burgemeester Senkevich Alexander Fedorovich
Oppervlakte 260 km²
Inwoners 470.011 (01-01-2022)
Dichtheid 1893 personen/km²
Postcode(s) 54000-490
Netnummer(s) '+ 380-512
Rayons
Portaal Portal.svg Europa

Mykolaiv of Nikolaev (Oekraïens: Микола́їв) is een stad in Oekraïne, het regionale centrum van de Oblast Mykolajiv en het administratieve centrum van het district Mykolaiv. Mykolajiv ligt aan de monding van de Ingul-rivier, waar deze uitmondt in de Zuidelijke Bug, 65 kilometer van de Zwarte Zee. Het is de negende meest bevolkte stad in Oekraïne met een bevolking van 470.011 mensen (01-01-2022).

Geschiedenis

Op het grondgebied van het huidige Mykolayiv was ongeveer 1250-925 voor Christus (late bronstijd) er een behoorlijke stad van de Cimmeriërs  - de oude havenstad van de Cimmeriërs (Belozersky-cultuur). Dit is de oudste stad in Oekraïne, genoemd in schriftelijke bronnen. Overblijfselen van een citadel (soort fort) en vestingwerken, gebouwen en oude graven zijn bewaard gebleven op een hoge kaap, boven de monding van de Bug, op een oppervlakte van ongeveer 3 hectare. De inwoners van de stad hielden zich bezig met landbouw en graasden vee . Hier woonden ook ambachtslieden , waaronder gieterijen , die niet alleen sieraden maar ook wapens maakten . De kweeklaag bevat fragmenten van geschikte schimmels. En in de zomer van 2008 werd op de heuvel een zeldzame schat van 12 Keltische bijlen gevonden. Deze gronden zijn volgens archeologische opgravingen ook in de ijzertijd bewoond. Hier waren de landgoederen van de Cimmeriërs of Scythen, die terpen achterlieten. Vanaf de 4e eeuw voor Christus vestigden zich hier Grieken.

Middeleeuwen

Er zijn aanwijzingen dat aan het begin van het 2e millennium voor Christus. Op het land van het huidige Mykolayiv was er een christelijk klooster, dat in 1233-36 door de Mongolen werd verwoest. In de Middeleeuwen, in 1399, in het zuidelijke deel van het huidige Mykolajiv, bouwde de groothertog van Litouwen Vytautas hier het kasteel van Vytautas (fort) dat tevens een douane of tol was om de handel met de Tataren te controleren.

De nederzetting op de plaats van het huidige rayon Vitovka bestaat sinds de dagen van het Kievse Rijk, evenals een klooster op een zanderige landtong nabij Vitovka.

Sinds het einde van de 15e eeuw is de geschiedenis van de zuidelijke Pobuzhye nauw verbonden met de Zaporozhian Kozakken.

Russische Rijk

Nikolaev. Uitzicht op het zuidelijke deel van de stad

In de eerste helft van de 18e eeuw bleef het grootste deel van de zuidelijke Pobuzhye dunbevolkt. Op het grondgebied van het huidige Mykolajiv waren er nederzettingen vóór het begin van de bouw van de scheepswerf. Mykolajiv heeft zich ontwikkeld dankzij de scheepsbouw. Aanvankelijk werd het gebouwd als scheepswerf. In 1789 hernoemde Hryhoriy Potemkin Vitovka naar Bohoyavlensk vanwege de aanwezige geneeskrachtige bronnen van water, die "Gods geschenk" waren. Hier werd een nieuwe kerk van de Driekoningen gebouwd. Potemkin bouwde ook een huis voor zichzelf, dat hij constant bezocht, zelfs als hij voor zaken in Cherson was.

Hoewel een mix van volken kenmerkend was voor het zuiden, bestond de meerderheid van de bevolking uit etnische Oekraïners  - naast degenen die hier lang geleden woonden, kwamen Oekraïense immigranten hier uit Poltava, Tsjernihiv, Kiev en andere provincies.

De stad werd gebouwd volgens een speciaal door de Russische architect Ivan Starov opgesteld plan - met rechte straten en blokken van de juiste vorm. Het leven van Mykolajiv was volledig gericht op de scheepsbouw en de vloot.

Tijdens de hele 19e eeuw was Mykolajiv het centrum van de scheepsbouw in de Zwarte Zee, evenals het centrum van het beheer van de Zwarte Zeevloot van het Russische Rijk.

De stad werd genoemd ter ere van de patroonheilige van de zeelieden, St. Nicolaas van Myra (in Nederland bekend als Sinterklaas). Er is ook een versie dat de stad werd genoemd ter ere van de overwinning van Russische troepen in 1788 tijdens de verovering van het Ottomaanse fort van Ochakiv, die samenviel met Sint-Nicolaasdag.

Onder het gouverneurschap van O. Greig in het eerste derde deel van de 19e eeuw werd in Mykolajiv voor het eerst een poging gedaan om een ​​watervoorzienings-systeem te bouwen, begon men met het aanleggen van stenen trottoirs, en het onderhouden van straten.

In 1862 werd een commerciële haven in de stad geopend, die een impuls gaf aan de verandering en groei van Nikolaev tot een belangrijk economisch en handelscentrum. Al aan het einde van de 19e eeuw nam de haven van Mykolajiv de derde plaats in na St. Petersburg en Odessa. De stad wordt een belangrijk industrieel centrum in het zuiden van Oekraïne.

Oekraïense revolutie

Tijdens de jaren van de Oekraïense revolutie ( 1917-21 ) kreeg Mykolayiv de bijnaam de "Rode Peter van Oekraïne" vanwege de activiteit van de bolsjewieken. In 1918 waren de geallieerde troepen van Hetman (hoofdman) Pavel Skoropadsky in de stad.

Op 1 april 1918  nam aartshertog en militair figuur Wilhelm Habsburg (Vasyl Vyshyvany) het bevel over de Oekraïense Sich Riflemen bij Cherson over. Omdat hij in het zuiden van Oekraïne was, naar eigen zeggen in Mykolayiv, wilde hij alleen niet deelnemen aan het opeisen van graan van de burgerbevolking, en weigerde hij ook openlijk de volksopstanden te onderdrukken die overal uitbraken als reactie op repressie (onderdrukking) door de regering.

De betrokkenheid van de lokale bevolking bij aartshertog Wilhelm groeide in die mate dat het tot bezorgdheid leidde bij Hetman Pavel Skoropadsky, de bondgenoot van Duitsland in Oekraïne. Er werden verschillende klachten van Skoropadsky over Wilhelm naar de Duitsers gestuurd, die op hun beurt meer controle van Wenen eisten over het gedrag van een lid van de keizerlijke familie. Onder druk van Duitsland werd Wilhelm von Habsburg teruggeroepen naar de hoofdstad, waar hij uitleg moest geven in verband met talrijke aangiften. In mei 1918 werd Hrysanf Matveyev tot burgemeester gekozen. De Sovjetmacht in Mykolayiv werd pas in 1920 gevestigd.

Sovjet periode

Tijdens de Holodomor van 1932-1933 stierven er minstens 6.045 mensen van de honger. In Mykolayiv werden bepaalde maatregelen genomen om de honger te bestrijden, namelijk: vanaf 20 februari 1933 werd tot de vastgestelde broodstandaard een onzuiverheid van 3 procent zonnebloemmeel ingevoerd.

Tweede Wereldoorlog

Vóór de komst van de Duitse troepen, in augustus 1941, probeerde het 9e leger de verdediging van de stad Mykolayiv te organiseren en de geplande evacuatie van partij- en Sovjet-instellingen mogelijk te maken. Maar na de eerste aanvallen van de Wehrmacht viel Mykolayiv en werden de troepen van het Negende en Deel van het Achttiende Sovjetleger verslagen. Een golf van overvallen en plunderingen op winkels en pakhuizen met voedsel raasde door de stad, paniek begon. Honderden gewonden, die geen tijd hadden om te evacueren, werden achtergelaten in de omgeving van het park Petrovski. Tijdens de Tweede Wereldoorlog op 17 augustus 1941, bezetten de Nazi's Mykolayiv. Op 16 september 1941 verzamelden de Duitse bezetters minstens 3.500 Joden op de stadsbegraafplaats en doodden ze allemaal. Vanaf december 1941 werd de stad het ondergrondse centrum van Mykolayiv onder leiding van de commandant van de verkenningsgroep de majoor Victor Lyagin (Kornev), die 25 ondergrondse verenigdegroepen van enkele honderden mensen. Ondanks arrestaties en executies (in totaal werden 97 ondergrondse activisten gearresteerd, van wie 46 werden geëxecuteerd, waaronder Lyagin), was de ondergrondse actief voordat het Rode Sovjet Leger de stad opnieuw bezette.

Op 28 maart 1944 werd Mykolayiv bevrijd van de Duitsers, met name dankzij de acties van 68 parachutisten onder bevel van Konstantin Olshansky. Dit was het enige geval in de geschiedenis van de Duits-Russische oorlog waarin alle deelnemers aan één gevechtsoperatie de titel "Held van de Sovjet-Unie" kregen.

Naoorlogse periode

In de naoorlogse periode werd Mykolayiv één van de grootste centra van scheepsbouw in de USSR. De schepen worden geproduceerd door drie scheepswerven van de stad - de Black Sea Shipyard , de Nikolaev Shipyard en de Ocean Plant. In 1958 werd de zuidelijke turbinefabriek (nu Zorya-Mashproekt)  in gebruik genomen - een van 's werelds grootste ontwerpers en fabrikanten van moderne gasturbineapparatuur en in 1980  - de grootste in Oekraïne en één van Europa's grootste aluminium fabrieken; Mykolaiv Alumina fabriek.

Geografie

Plaats

De stad ligt aan de noordelijke kust van de Zwarte Zee , aan de samenvloeiing van de rivieren de Zuidelijke Bug en de Ingul.

Klimaat

De stad heeft een gematigd landklimaat met best veel zonuren per jaar. In de zomer is het gemiddeld 26 °C en 's winters -5 °C. De meeste regen val in de zomer (50 mm per maand).

Natuur

Er zijn een paar bossen in de buurt en de stad kent verschillende parken.

Bevolking

Op 1 januari 2022 bestond de bevolking van Mykolayiv uit 470.011 personen. Zo'n 73% daarvan is Oekraïens en 22% Russisch.

Onderwijs

Het educatieve netwerk van de stad Mykolayiv omvat 74 kleuterscholen en 75 scholengemeenschappen van verschillende typen. Het bestuursorgaan op het gebied van voorschools, algemeen secundair en buitenschools onderwijs in de stad is het ministerie van Onderwijs van het Uitvoerend Comité van de Mykolayiv-stadsraad.

In Mykolayiv zijn er verschillende instellingen voor hoger onderwijs, onder andere op gebied van scheepsbouw en agrarisch onderwijs. Er wordt meestal in het Oekraïens onderwezen, maar ook wel in het Russisch.

Geneeskunde en volksgezondheid

In Mykolayiv is het uitgebreide netwerk van zowel staats- als gemeentelijke en particuliere medische instellingen die de algemene controle over de activiteit en kwaliteit van de gezondheidsdiensten uitoefenen.

Cultuur en geloof

Museum van Scheepsbouw en Vloot

Mykolayiv is een belangrijk cultureel en educatief centrum van Zuid-Oekraïne.

In Mykolayiv zijn 58 culturele instellingen die voor rekening van de gemeentelijke diensten staan. Onder hen zijn drie theaters, musea, een cultureel centrum van de stad en 4 huizen van cultuur, 10 scholen voor esthetische opvoeding, clubs, stadsparken voor cultuur en recreatie en de Mykolayiv Zoo, cultureel en speelcomplex Children's Town "Fairy Tale" , een uitgebreide netwerk van 35 bibliotheken en meer.

Ook zijn er parken, waaronder een dierentuin.

Er zijn verschillende kerken en kathedralen en een synagoge.

De stad heeft een aanzienlijk aantal monumenten, met name gewijd aan schepen en commandanten van de Russische vloot.

ST838980 stitch.jpg
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Mykolajiv&oldid=711022"