Help mee! Maak een account of meld je aan.
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Kerstening

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Massabekering in Kiev

Kerstening van Europa betekent de bekering van de Europese stammen in het eerste millennium van onze jaartelling. Soms wordt het christianisatie genoemd.

Kerstening Romeinse Rijk

Na het leven van Jezus Christus gingen zijn apostelen zijn verhalen doorvertellen. Er waren steeds meer mensen die geloof hechtten in die verhalen, hoewel ze het risico liepen om gedood te worden omdat ze waren overgegaan tot het christendom. Die situatie veranderde toen de Romeinse keizer Constantijn de Grote overging tot het christendom. In het Romeinse Rijk werd onder keizer Theodosius in 385 na Christus het christendom de nieuwe staatsgodsdienst. Dat zou het blijven in het latere Oost-Romeinse Rijk. In het westen ontstonden kloosters, waar men meer leerde over het christelijke geloof. Daar leerde men ook lezen en schrijven. Sommige monniken gingen overal vertellen over Jezus. In het westen was de tijd van het Romeinse Rijk voorbij en er waren veel analfabete stammen. Ze stonden bekend als barbaren. Echter de Romeinen waren ook barbaars, getuige hun plezier met het doden van krijgsgevangenen, slaven, gladiatoren en wilde dieren in het Colosseum.

Kerstening Frankische Rijk

De doop van Clovis

Na enige tijd hadden de monniken succes, want ze wisten Clovis, leider van de Franken te bekeren. Binnen de veroverde Frankische gebieden konden monniken vrij vertellen over Jezus. Als ze dat daarbuiten deden, dan liepen ze het risico vermoord te worden. De heidense stammen hadden geen behoefte aan verhalen over een gekruisigde Messias en het bestaan van één God die het had over naastenliefde. Het Rijk van de Franken werd steeds groter en steeds meer stammen gingen zich christen noemen. Ze bleven echter naast het geloof in Jezus vaak ook nog allerlei heidense gebruiken volhouden. Verslagen stammen zoals de Saksen en de Longobarden, werden ook christelijk.

Kerstening Vikingen en Oost-Europese stammen

In de loop van de 9e eeuw werden de gevaarlijke Vikingen in toenemende mate ook christelijk. Dat was soms te danken aan monniken die ze als slaaf meenamen na kloosters te hebben geplunderd, want die begonnen onder de Vikingen te preken. Aan het einde van de 10e eeuw werden ook de Hongaren gekerstend. Stefanus I van Hongarije wist een groot deel van zijn volk te overtuigen, al was het soms met harde hand. Aan het begin van de 11e eeuw werden ook veel volkeren in het Russische deel van Europa christelijk, deels door handeldrijvende Vikingen. De kerstening van Europa leek volbracht. Dat is echter niet zo, want de islam rukte op. Dat had inmiddels het Iberische schiereiland (het huidige Spanje en Portugal) veroverd. Ook beheersten ze de Middellandse zee. De kerstening van Europa veranderde het continent. Elkaar bevechtende stammen zochten meer eenheid, met een steeds machtiger wordende paus in Rome. Europa kreeg daardoor een grote impuls in haar ontwikkeling. Van een achtergebleven uithoek van de wereld, veranderde Europa in een groep van leidende naties.

Video's

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kerstening&oldid=591762"