Koninkrijk Bulgarije

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Koninkrijk Bulgarije
Царство България

Flag of Bulgaria.svg       Coat of arms of Kingdom of Bulgaria (1927-1946).png

Kingdom of Bulgaria (1942).svg
Hoofdstad Sofia
Regeringsvorm Constitutionele monarchie
Taal Bulgaars
Munteenheid Lev
Godsdienst Bulgaars-orthodox
Volkslied Shumi Maritsa
Portaal Portal.svg Geschiedenis


Het koninkrijk Bulgarije was tussen 5 oktober 1908 en 1946 een land in Zuidoost-Europa. Het koninkrijk ontstond in 1908 toen de tsaar van het vorstendom Bulgarije zich uitriep tot koning. In 1946 werd de monarchie afgeschaft en werd de Volksrepubliek Bulgarije gevormd. Hierdoor kwam er een einde aan het koninkrijk.

Geschiedenis

Ontstaan

Het vorstendom Bulgarije ontstond al in 1878. In 1885 breidde het zich uit en veroverde de Ottomaanse provincie Oost-Roemelië. Ondertussen kwam Bulgarije in conflict met Griekenland en Servië over grondgebieden. Hierdoor ontstonden veel spanningen aan het begin van de 20e eeuw die zouden duren tot aan de Eerste Wereldoorlog. Hoewel Bulgarije in feite onafhankelijk was, behoorde het officieel nog tot het Ottomaanse Rijk. In 1908 verklaarde de vorst van Bulgarije, Ferdinand I, zich "koning van Bulgarije". Hierdoor ontstond het "koninkrijk Bulgarije" en werd Bulgarije officieel onafhankelijk. De Bulgaarse koning werd echter ook "tsaar" genoemd. Net als in Rusland ging dit om een traditie.

Tussen 1912 en 1913 waren er twee Balkanoorlogen. Tijdens de eerste oorlog vocht Bulgarije samen met andere staten en volkeren op de Balkan tegen de Ottomaanse overheersing. Het Ottomaanse Rijk was zo erg verzwakt dat het Bulgaarse leger helemaal tot aan Istanboel het land binnendrong. Door de oorlog won Bulgarije grote delen van het huidige Noord-Macedonië en Grieks-Macedonië. Bulgarije had hierdoor ook toegang tot de Egeïsche Zee. Toch was Bulgarije niet blij hiermee, waardoor een tweede Balkanoorlog ontstond. Tijdens deze oorlog wilde Bulgarije zijn grondgebied opnieuw uitbreiden en vocht daarom tegen zijn bondgenoten. Bulgarije verloor deze oorlog, waardoor het gebieden moest afstaan aan onder andere Roemenië.

Eerste Wereldoorlog

Na de Tweede Balkanoorlog werden de banden met Rusland en de westerse landen slechter. In plaats daarvan werd Bulgarije bondgenoten met Duitsland, Oostenrijk-Hongarije en zelfs het Ottomaanse Rijk. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vocht het land aan de kant van de Centralen. Aan het begin van de oorlog was Bulgarije erg succesvol, maar dit sloeg om in 1916. Bulgarije verloor veel gebieden en het volk vond de oorlog maar niets. Dit kwam doordat het economisch slecht met het land ging. Ook waren de meeste Bulgaren orthodox christelijk en waren ze bondgenoten met het islamitische Ottomaanse Rijk.

Na de Russische Revolutie braken er ook opstanden in Bulgarije uit. Deze opstanden waren zo heftig dat koning Ferdinand I moest aftreden. Hij gaf de troon over aan zijn zoon, Boris III. Ook vonden er democratische hervormingen plaats in het land. In het verdrag van Neuilly sloten de Geallieerden vrede met Bulgarije. Bulgarije verloor hierdoor gebieden aan Joegoslavië, Roemenië en Griekenland. Hierdoor had het land ook geen toegang meer tot de Egeïsche Zee.

Interbellum

Bulgarije moest na de oorlog ook herstelbetalingen doen aan Joegoslavië en Roemenië. Ondertussen had het land grote economische problemen en veel armoede. Bulgarije ging door met dezelfde regering als voorheen. Ook had de koning van het land nog altijd veel macht. Dit kwam doordat de grondwet erg onduidelijk was over de precieze macht van de vorst. Deze situatie leidde in 1923 tot een staatsgreep, waarbij de koning de absolute macht kreeg.

Ondertussen kreeg Bulgarije goede banden met Italië en Duitsland. Koning Boris III was namelijk een groot fan van het fascisme.

Tweede Wereldoorlog

Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog deed Bulgarije in 1941 mee aan de kant van de Asmogendheden. Hierdoor kreeg het land een grondgebieden terug van Roemenië. Bulgarije viel vervolgens Griekenland en Joegoslavië binnen. Hierdoor wist het land Macedonië en delen van Griekenland te veroveren. Tijdens de oorlog overleed koning Boris III in 1943. Hij werd opgevolgd door zijn zesjarige zoontje Simeon II. Aangezien de nieuwe koning te jong was om te regeren, werd zijn oom aangewezen als regent.

Datzelfde jaar braken steeds meer opstanden in Bulgarije uit tegen de oorlog. Tegen 1944 was het duidelijk dat de Asmogendheden de oorlog zouden verliezen. Hierdoor besloten ze te onderhandelen met de Geallieerden. Desondanks werd Bulgarije binnengevallen en bezet door de Sovjet-Unie. De regent werd hierdoor gearresteerd en ter dood veroordeeld. In september 1946 werd de monarchie afgeschaft. Koning Simeon II moest daarom het land verlaten en de republiek werd uitgeroepen; de volksrepubliek Bulgarije.

Koningen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Koninkrijk_Bulgarije&oldid=840697"