Louis Bontes

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Louis Bontes
LouisBontes2012.jpg
Naam voluit Louis Bontes
Geboren 28 februari 1956
Geboren te Rotterdam
Overleden
Overleden te
Gehuwd met
Relatie met
Partij PVV (2009-2013)
Zelfstandig (2013-2014)
VoorNederland (sinds 2014)
Religie
Stroming
Functie
Aantreden
Aftreden
Voorganger
Opvolger
Functie(s)
Lid Europees Parlement (2009-2010)
Lid Tweede Kamer (2010-2017)
Portaal Portal.svg Politiek

Louis Bontes is Nederlands politicus en was een lid van de Tweede Kamer. Bontes is samen met Joram van Klaveren de oprichter van de partij VoorNederland, die in 2017 heeft meegedaan aan de Tweede Kamerverkiezingen. In de Tweede Kamer was Bontes eerst lid van de PVV, maar splitste zich af. Samen met Van Klaveren is vormde hij de Groep Bontes/Van Klaveren en Bontes was hier de fractieleider van.

Levensloop

Bontes heeft een hbo-opleiding gedaan voor bestuurskunde en overheidsmanagement. Hij studeerde cum laude (met een 8 of hoger) af aan de Universiteit Utrecht. Bontes wilde eerst op de scheepswerven gaan werken. Hij was daar politieagent. Hij werd hierna de commandant van de haven bij de politie. Sinds 24 juli 2009 zat hij namens de PVV in het Europees Parlement, maar sinds 17 juni 2010 zit hij de Tweede Kamer. Toch bleef Bontes tot 2012 lid van de Raad van Europa. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen 2012 stond hij als vijfde op de lijst. Op 13 oktober 2013 stapte hij uit de partij. Hij was het oneens met de manier waarop de partij werkte. Toch bleef hij lid van de Tweede Kamer, aangezien men in Nederland niet de partijen maar de leden kiest. Bontes werd een eenmansfractie, oftewel een groep in de Tweede Kamer die slechts uit 1 persoon bestaat.

Op 15 april 2014 ging hij samenwerken met een ander onafhankelijk lid Joram van Klaveren. Samen richtten ze de partij VoorNederland op. VoorNL werd bekend doordat de voormalige advocaat Bram Moszkowicz lijsttrekker zou worden, maar uiteindelijk werd Jan Roos dit. VoorNL heeft veel standpunten die lijken op de PVV, maar net even anders.

VoorNederland had te weinig stemmen om terug in de Tweede Kamer te komen, waardoor ook Bontes niet meer terugkeerde.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Louis_Bontes&oldid=831918"