Markgraafschap Oostenrijk

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het wapen van Oostenrijk

Het Markgraafschap Oostenrijk was een markgraafschap op de plaats van het huidige Oostenrijk dat ontstond in 976.

Naam

De naam Oostenrijk komt van marchia Orientalis (Latijn voor Oostmark). Oostmark veranderde langzaam in Oostrijk, het rijk in het oosten. Later werd dat Oostenrijk. Het werd ook wel de Oost-Beierse Mark genoemd. Van 1938 tot 1945 heette Oostenrijk weer Ostmark toen de nazi's de baas waren in het rijk in het oosten.

Ligging

Het markgraafschap lag ongeveer op de plaats waar nu de deelstaten Opper-Oostenrijk, Neder-Oostenrijk, Wenen en Burgenland liggen. Karinthië had een eigen hertog en Salzburg hoorde bij Beieren. in het markgraafschap woonden Romeinse, Germaanse maar ook veel Slavische volken.

Ontstaan

Geschiedenis van Oostenrijk
Tot 700
Noricum
Van 700 tot 1000
Markgraafschap Oostenrijk
Van 1000 tot 1800
Oostenrijkse Kreits
Hertogdom Oostenrijk
Aartshertogdom Oostenrijk
Habsburgse monarchie
Van 1800 tot 1919
Keizerrijk Oostenrijk
Ausgleich
Oostenrijk-Hongarije
Duits-Oostenrijk
Van 1919 tot nu
Eerste Oostenrijkse Republiek
Anschluss
Ostmark
Geallieerde bezettingszones
Tweede Oostenrijkse Republiek
Portaal : Oostenrijk

Hoe het markgraafschap is ontstaan is niet helemaal duidelijk. In de tijd van Karel de Grote had er al een mark gelegen op de plek van Oostenrijk. Later werd er van die mark niets meer gehoord. In de tijd van Otto I van het Heilige Roomse Rijk werd dit gebied de hele tijd aangevallen en onder zijn zoon Otto II van het Heilige Roomse Rijk ontstaat het markgraafschap Oostenrijk met als markgraaf Leopold I uit het huis Babenberg. Het markgraafschap Oostenrijk is ontstaan.

Verdere geschiedenis

De jaren daarna bleven de Babenbergers heer en meester in Oostenrijk. Onder Leopold III van Oostenrijk die later heilig velrklaard is bereikte het markgraafschap zijn hoogtepunt. Veel abdijen werden gesticht en het ging goed met het markgraafschap. In 1156 werd het markgraafschap volledig onafhankelijk van Oostenrijk en het ging verder als het hertogdom Oostenrijk. Dit kwam ook omdat in die tijd de marken niet echt meer nodig waren. De Hongaren en Slaven waren grotendeels christelijk geworden en de Mark was niet meer nodig. En zo kwam er een einde aan het markgraafschap Oostenrijk.

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Markgraafschap_Oostenrijk&oldid=757770"