Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Geallieerde bezettingszones in Oostenrijk

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Allied Besatzungszonen in Österreich
Flag of Austria.svg Austria Bundesadler.svg
Landsta(a)l(en) Duits,
Hoofdstad Wenen
Eigenschappen
Religie Rooms-katholicisme,
Regeringsvorm
Oppervlakte
?
(Hoeveelheid) inwoners
Dichtheid
Munteenheid
Adellijk huis
Tijdzone UTC1+
Volkslied
Spreuk/motto
(Nationale) feestdag
Portaal Portal.svg Geschiedenis

Net zoals Duitsland kwamen er Geallieerde bezettingszones in Oostenrijk. Deze waren van vier landen: Frankrijk, het VK, de VS en de Sovjet-Unie. In deze gebieden waren die landen de baas. De bezettingszones hebben van 1945 tot 1955 bestaan.

Waarom waren ze er

Nadat Oostenrijk zich tijdens de Anschluss bij Duitsland had aangesloten en had meegedaan aan de Tweede Wereldoorlog vonden de geallieerden dat Oostenrijk gestraft moest worden en zich niet bij Duitsland mocht voegen. De geallieerden bezetten Oostenrijk en verdeelden het onder elkaar. Wanneer het onafhankelijk zou worden was onbekend.

De bezettingszones

De landen Frankrijk, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en de Sovjet-Unie verdeelden Oostenrijk onder elkaar.

Bezettingszones van Wenen

Geschiedenis van Oostenrijk
Tot 700
Noricum
Van 700 tot 1000
Markgraafschap Oostenrijk
Van 1000 tot 1800
Oostenrijkse Kreits
Hertogdom Oostenrijk
Aartshertogdom Oostenrijk
Habsburgse monarchie
Van 1800 tot 1919
Keizerrijk Oostenrijk
Ausgleich
Oostenrijk-Hongarije
Duits-Oostenrijk
Van 1919 tot nu
Eerste Oostenrijkse Republiek
Anschluss
Ostmark
Geallieerde bezettingszones
Tweede Oostenrijkse Republiek
Portaal : Oostenrijk
Wien Besatzungszonen.png

Net zoals Berlijn werd hoofdstad Wenen apart verdeeld onder de bezetters. Eerst waren er alleen maar Russen en pas na een paar maanden kwam er ook Amerikanen, Britten en Fransen naar Wenen. Allemaal hadden ze een eigen hoofdkantoor. De Britten hadden Paleis Schönbrunn, de Amerikanen de nationale bank van Oostenrijk, de Fransen hotel Kunmer en de Russen hadden Baden bei Wien, een plaatsje vlak buiten Wenen. Er was in Wenen niet zo'n muur gebouwd als in Duitsland waar de beruchte Berlijnse Muur stond. Het was niet verboden om van stadsdeel naar stadsdeel te reizen.

Verhouding tot de geallieerden

Toen Oostenrijk werd bevrijd (of bezet) waren de Oostenrijkers eerst blij maar dat veranderde snel. Ten tijde van de Anschluss hadden de Oostenrijkers Hitler erg goed gesteund en de geallieerden waren daar boos over. Daar kwamen natuurlijk spanningen van. Ook was de Sovjet-Unie bezig nazi's uit de oorlog te deporteren (een soort vervoeren) naar strafkampen in Siberië, die niet veel anders waren dan Duitse concentratiekampen, zonder hun familie in te lichten of te vertellen wat er met hen gebeurde. Families bij wie dit gebeurde werden boos en vooral ongerust over hun familielid dat misschien wel dood was door de barre omstandigheden en het strafwerk in de kou van Siberië. In die tijd steeg het aantal zelfmoorden in Oostenrijk erg snel.

Einde van de bezettingszones

In 1953 begon al duidelijk te worden dat Oostenrijk langzaam onafhankelijk zou worden. In 1955 was het zover. Het Oostenrijks Staatsverdrag werd gesloten op 15 mei en de geallieerde troepen verlieten Oostenrijk. Op 25 oktober vertrokken de laatste geallieerden uit Oostenrijk en Oostenrijk was weer Oostenrijks. In het Staatsverdrag stond één belangrijke regel: Oostenrijk mocht nooit partij kiezen in een oorlog en alleen zichzelf verdedigen. Op 26 oktober verklaarde Oostenrijk zich dus voor altijd neutraal (onpartijdig). 26 oktober is nog steeds de nationale feestdag. Oostenrijk werd een republiek dat tot op de dag van vandaag nog bestaat.

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Geallieerde_bezettingszones_in_Oostenrijk&oldid=701146"