Navigatielicht

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
1. Schip vaart vanaf waarnemer gezien naar rechts 2. Schip vaart naar je toe, 3. Schip vaart naar links, 4, schip vaart van je af (van achteren gezien)

Wat de koplampen, remlichten en achterlichten op een auto zijn, dat zijn navigatielichten op een schip, boot vliegtuig of helikopter.

Een navigatielicht, ook wel loop- of positielicht genoemd, is een verlichtingsbron op een vaartuig, vliegtuig of ruimtevaartuig, bedoeld om informatie te geven over de positie, koers of status van het vaartuig. Sommige navigatielichten hebben een kleurcode rood en groen om de verkeerscontrole te vergemakkelijken. In het donker kun je zien van welke kant je het schip ziet.

De plaatsing van navigatielichten wordt opgelegd door internationale verdragen of civiele autoriteiten zoals de Internationale Maritieme Organisatie (IMO).

De lichten geven dus vooral asn vanaf welke kant je het schip ziet. Dit staat los van het wel of niet verlenen van voorrang. Daar zijn andere regels voor.

Het groene licht zit aan de stuurboord kant en het rode aan de bakboord kant. Je kunt dit onthouden met het woordje gras: Groen Rechts Aan Stuurboord. Wit boven heet het toplicht en wit achter het heklicht.

# Navigatieverlichting rood SB, groen BB # Achterlicht # Stroboscooplampen tegen botsingen # Logo lichtlichtte

Bij vliegtuigen is dit vergelijkbaar. Daar is een extra licht dat het bedrijfslogo verlicht op de staart. De stroboscoop lampen (knipperlichten) zijn er om botsingen te voorkomen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Navigatielicht&oldid=813942"