Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Onroerend erfgoed

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Brandenburger Tor in Berlijn kan als onroerend erfgoed beschouwd worden.

Onroerend erfgoed is al het erfgoed wat je niet (makkelijk) kan verplaatsen. Denk hierbij aan gebouwen, maar ook straten, steden of natuurgebieden. Tegenover onroerend erfgoed staat roerend erfgoed, het erfgoed wat verplaatst kan worden.

Onroerend erfgoed bevat voornamelijk gebouwen, zoals paleizen, kastelen en andere monumenten. Ook worden vaak de versierde muren, plafonds en vloeren van deze monumenten als onroerend beschouwd. Toch kan de binnenkant verplaatst worden, afhankelijk van de grote. Zo is tijdens de Tweede Wereldoorlog de zogeheten barnsteenkamer van het Russische Catharinapaleis in Sint-Petersburg volledig verdwenen door de bezetter. Op een klein steentje na is er nooit meer wat van de kamer terug gevonden. Vaak worden belangrijke kamers binnen die gebouwen, zoals een vergaderzaal, een ontvangstzaal, een salon, een balzaal of een troonzaal als erfgoed beschouwd.

Enkele voorbeelden van onroerende erfgoederen zijn het Paleis van Versailles, de Big Ben, de Chinese Muur, het Vrijheidsbeeld en de Sydney Opera House.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Onroerend_erfgoed&oldid=650603"