Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Roerend erfgoed

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Mona Lisa van Leonardo da Vinci kan worden gezien als roerend erfgoed, je kan het verplaatsen. Overigens is dit ook al meerdere malen gebeurd en is de Mona Lisa zelfs een keer gestolen op klaarlichte dag.

Roerend erfgoed is al het erfgoed wat we kunnen verplaatsen. Denk hierbij aan schilderijen, beelden, oude voertuigen, meubelstukken, boeken en museumcollecties. Tegenover roerend erfgoed staat onroerend erfgoed, wat we niet kunnen verplaatsen.

Roerend erfgoed vinden we vaak in musea, maar ook oude gebouwen (zoals paleizen en kastelen) hebben roerend erfgoed. Niet al het roerend erfgoed is voor het publiek te zien, zo is er ook roerend erfgoed in privébezit. Soms wordt zo'n collectie tentoongesteld of soms zelfs gedoneerd aan museum of andere instelling.

Roerend erfgoed is een breed begrip. Zo kun je de Nachtwacht als roerend erfgoed zien, net als de originele meubels van het Koninklijk Paleis van Brussel of de collectie van het Louvre in Parijs. Toch is de grens tussen roerend en onroerend erfgoed moeilijk te bepalen. Een beeld op straat staat natuurlijk vast, maar is wel makkelijk te verplaatsen.

Soms worden ontastbare erfgoederen, zoals talen, verhalen, mythes, feesten en tradities, ook onder roerend erfgoed geplaatst. Dit hoort echter meer bij immaterieel erfgoed, erfgoed dat je niet kan aanraken. Roerend en onroerend erfgoed worden samen gezien als materiaal erfgoed, je kan het dus aanraken.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Roerend_erfgoed&oldid=650940"