Rik van de Westelaken

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rik van de Westelaken
Rik van de westerlaken-1522324271.jpg
ca. 2018
Naam voluit Hendrik Peter Johan (Rik) van de Westelaken
Bijnaam
Geboren 22 april 1971
Geboren te Vlaardingen
Overleden
Overleden te
Nationaliteit Nederland
Beroep televisiepresentator
Werk
Jaren actief 1999-heden
Bekend van NOS Journaal, Wie Is De Mol? EenVandaag
IMDb-profiel
Website
Allmusic-profiel
Portaal Portal.svg Media


Rik van de Westelaken presenteert sinds 2019 Wie is de mol.

Levensloop

Rik groeide als oudste van drie kinderen op in Maassluis, Hoogblokland en Uden. Hij volgde het vwo in Uden, haalde daarna de propedeuse Bestuurskunde aan de Rijksuniversiteit Leiden en studeerde daarna Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam waar hij afstudeerde in 1996. In Leiden was hij voorzitter van het dispuut AquaVite, onderdeel van de ALSV Quintus.

Rik begon zijn carrière op 16-jarige leeftijd bij omroep Kersenland (later Skyline RTV) in Uden. Daarna werkte hij tot 1999 voor de Amsterdamse lokale omroep AT5 op de nieuwsredactie als redacteur, verslaggever en presentator. Hierna ging hij naar de NOS waar hij werkte als verslaggever en presentator van het NOS Journaal. Vaak viel hij in bij de journaaluitzending van 20.00 uur. Sinds eind september 2010 was Rik van de Westelaken ook invalpresentator bij het Radio 1 Journaal.

In 2007 werd hij genomineerd als "Best Geklede Man" door het tijdschrift Esquire. In 2008 kreeg hij, terwijl hij in Peking was voor de verslaggeving van de Paralympische Zomerspelen 2008, te kampen met een bacteriële infectie. Hierdoor kon hij lang niet aan het werk. In februari 2009 begon hij weer als presentator bij het NOS Journaal. Tijdens de Olympische Zomerspelen 2012 presenteerde hij vaak 's middags en 's avonds de nieuwsbulletins op Nederland 2 en daar tussendoor ook flitsjournaals op Nederland 1.

In 2014 presenteerde Rik een aantal speciale uitzendingen voor de NOS: de begrafenis van Nelson Mandela, de Nuclear Security Summit in Den Haag, het bezoek van Barack Obama aan Amsterdam en de dag van nationale rouw na de MH17-ramp. Die uitzending werd een jaar later genomineerd voor een Emmy Award. Ook presenteerde hij achttien uur lang de grote Giro 555-actie 'Stop Ebola' van de Samenwerkende Hulp Organisaties op vrijdag 28 november.

In 2016 was Rik te zien als presentator van Moltalk bij de AVROTROS met Viviënne van den Assem als sidekick. Op 7 juli maakte hij bekend dat hij wegging bij de NOS en naar Net5 over te stappen om daar programma's te gaan maken waarvoor hij de wereld mocht rondreizen. Op 26 augustus 2016 kon je hem voor de laatste keer zien als nieuwslezer van het NOS-Journaal.

Vanaf 12 januari 2017 werd hij quizmaster van het SBS6 programma 5 Golden Rings. En in het voorjaar van 2017 was hij te zien met een seizoen Peking Express en met zijn reportageprogramma Rik Over De Grens bij Net5. Dat najaar stapte hij over van Net5 naar SBS6. Daar presenteerde hij het vernieuwde Vermist onder de naam Team Vermissingen. Ook het tweede seizoen van Rik Over De Grens was bij SBS6 te zien.

Sinds 1 mei 2018 is Rik te zien bij AVROTROS, daar nam hij de presentatie van EenVandaag over van Pieter Jan Hagens. Ook nam hij het stokje van Art Rooijakkers over en ging dus Wie is de Mol? presenteren. Hiervan was op 5 januari 2019 de seizoenspremière te zien. Ook nam Rik de plaats in als presentator van het jaarlijkse Gouden Televizier-Ring Gala. In 2018 presenteerde hij samen met Ellie Lust de Pride Amsterdam op NPO 3.

Rik geeft net zoals Jeroen Overbeek les op de School voor de Journalistiek in Utrecht als ‘invaldocent’.

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaNPO KennisGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia Commons (oud) • WikiKids Beeldbank
Clipjes: SchooltvBeeld & GeluidYouTube

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Rik_van_de_Westelaken&oldid=720505"