Stephen Hawking

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Stephen William Hawking (Oxford, 8 januari 1942 – Cambridge, 14 maart 2018) was een Brits natuurkundige, kosmoloog en wiskundige. Hij wordt beschouwd als één van de grootste natuurkundige, kosmoloog en wiskundige van de moderne tijd. Hij is bekend om de Hawkingstraling vernoemd naar zichzelf, de Hawkingstraling is straling die een zwart gat ten gevolge van kwantumeffecten uitzendt.

Levensloop

Stephen Hawking werd geboren op 8 januari 1942 te Oxford. Zijn ouders Frank en Isobel Hawking, woonden in London maar vanwege bombardementen in de Tweede Wereldoorlog moesten zij vluchten naar Oxford. Daar kwam Stephen ten leven, toen hij twee weken oud was keerden zij terug naar London. In 1950 kreeg Frank een baan bij een medisch centrum en verhuisden ze naar St Albans.

Dit is Stephen Hawking met zijn ziekte ALS

In 1952 moest Stephen naar een meisjesschool, maar daar mochten jongens ook komen. Later ging hij naar een jongensschool en dan nog later wou zijn vader dat hij naar een publieke school ging omdat die hoger stond geschreven. Maar omdat hij ziek werd toen er examens waren moest hij blijven op de jongensschool maar dat vond hij niet erg. Op school was Hawking niet erg bekend, want hij gedroeg zich hoogbegaafd, was mager, sliste en hield van klassieke muziek in de plaats van pop. Hij fietste graag met z'n vrienden door weilanden en maakte moeilijke bordspellen.

Stephen was al op jonge leeftijd geïnteresseerd in natuurkunde en wiskunde.

Zijn vader wou dat hij geneeskunde ging studeren, maar hijzelf vond natuurkunde en wiskunde veel interessanter.

Ziekte

Hawking Leed aan de ziekte ALS. Dat is een ziekte die langzaam het hele lichaam verlamd. Stephen Hawking kreeg de diagnose dat hij ALS had op zijn 21. Normaal gezien had Hawking nog maar 2 jaar te leven. dat werden er uiteindelijk meer dan 50. Zijn ziekte hield hem niet tegen om zijn ontdekkingen verder te vertellen. Door een heftige longontsteking raakte hij zijn stem volledig kwijt. Daardoor kreeg hij later een spraakcomputer. Deze computer bedenkt op basis van de dingen die hij doet, wat de meest logische dingen zijn die hij zou willen zeggen. Het gekke is dat alles wat stephen hawking doet op zijn computer wordt bestuurd door één spier in zijn wang. Een infraroodsensor detecteert wanneer zijn wangspier omhoog gaat. De computer heeft ook een camerasysteem om verschillende bewegingen in zijn gezicht te meten.

Boeken

Stephen schreef ook boeken. De meeste boeken die hij schreef waren wetenschapboeken over kosmologie. Zijn beroemdste boek is: 'A brief history of time: From the Big Bang to Black Holes'. In het Nederlands heet dit boek 'Het heelal'. In dit boek probeert Stephen Hawking onderwerpen in de kosmologie uit te leggen, waaronder de oerknal, zwarte gaten en lichtkegels. Van dit boek is ook een film gemaakt.

Stephen heeft ook samen met zijn dochter Lucy ook 3 Kinderboeken geschreven. De boeken gaan over 2 kinderen die dingen meemaken in het heelal. In de boeken staan weetjes over het heelal en foto's van [NASA]. De boeken heten (in het Nederlands):

  • De geheime sleutel naar het heelal
  • De schat van het heelal
  • De knal in het heelal


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Stephen_Hawking&oldid=746340"