Tenerife

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tenerife
Flag of Tenerife.svg Coat of Arms of Tenerife.svg

Spain Canary Islands location map Tenerife.svg

Land Vlag van Spanje Spanje
Hoofdstad Santa Cruz de Tenerife
Oppervlakte 2.034,38 km²
Inwonersaantal 894.636
Talen
Feestdag
Volkslied
Portaal Portaalicoon Spanje
Een satelliet foto van Tenerife.

Tenerife is een eiland in de Atlantische Oceaan. Het ligt in de archipel van de Canarische Eilanden. Tenerife is het grootste eiland en hoort, net zoals alle andere eilanden, bij Spanje. Het eiland ligt tussen de eilanden La Gomera en Gran Canaria. De hoofdstad van het eiland is Santa Cruz de Tenerife, wat ook één van de twee hoofdsteden van de Canarische Eilanden.

Tenerife wordt in het Nederlands uitgeroepen als Teenurief. De officiële Spaanse uitspraak is echter Tehnehriefeh.

Geschiedenis

Reconstructie in gif van de crash

De vroegst gekende menselijke bewoning op Tenerife is rond 200 v.Chr., door Berbers bekend als de Guanches.

Van 1833 tot 1927 was Santa Cruz de Tenerife de hoofdstad van de Canarische eilanden. In 1927 beveelde de regering, dat de hoofdstad wordt gedeeld met Las Palmas, tegenwoordig is het hetzelfde. Door deze verandering is de ontwikkeling van Las Palmas gestegen.

Tenerife was slachtoffer van de ergste ongeval ooit in de commerciële luchtvaart. Bekend als de "Tenerife-botsing", waarin 583 mensen werden gedood. De botsing vond plaats op 27 maart 1977, toen in Los Rodeos airport in het noorden van het eiland twee Boeing 747 vliegtuigen in botsing kwam, eentje van KLM en eentje van PAM American.

Geografie

Tenerife heeft 906.854 inwoners, verspreid over een oppervlakte van 2057 km². Van de 906.854 inwoners wonen er 222.271 in de hoofdtad, Santa Cruz de Tenerife, wat samen met Las Palmas de Gran Canaria één van de hoofdsteden van de Canarische Eilanden is.

Er is op Tenerife veel natuur te vinden. Vooral in het noorden van Tenerife, waar het veel meer regent dan in het zuiden, is erg vruchtbaar. Er zijn daar veel bananenplantages.

Tenerife is volgens vele een ideale bestemming vanwege het klimaat. Het klimaat is zeer warm en droog. Tenerife is het warmste en droogste eiland van alle Canarische Eilanden. Het weer op Tenerife verschilt sterk van noord tot zuid. In het noorden is het vaker bewolkt en valt er meer regen omdat de vulkaan die het eiland in twee deelt de wolken tegenhoudt.

Er zijn drie bergen op de Tenerife:

 • Op Tenerife ligt de Pico del Teide, met zijn 3718 meter is het de hoogste berg van heel Spanje. De Pico del Teide is eigenlijk een vulkaan. Hij is voor het laatst uitgebarsten in 1909, gelukkig is dat al meer dan 100 jaar geleden.
 • De Mount Guajara is een 2713 meter hoge berg die ook op de Tenerife ligt, het is de grootste berg qua. oppervlakte op het eiland. Het ligt in het midden van het eiland.
 • De Chinyero is een 1556 meter hoge berg die in het noordwesten van het eiland ligt. Ook deze berg is officieel een vulkaan en is ook in 1909 uitgebarsten.


Cultuur

Carnaval in Santa Cruz de Tenerife

Carnaval in Santa Cruz de Tenerife is na Carnaval in Rio de Janeiro de grootste carnaval ter wereld. Deze carnaval vindt altijd plaats tussen de 10 en 14 dagen voor Aswoensdag. Het wordt gekenmerkt door opvallende kledij en Latijns-Amerikaanse muziek.

Toerisme

Tenerife is vooral bekend van het toerisme. Vele mensen bezoeken ieder jaar de badplaatsen in het zuiden van het eiland. Vooral Costa Adeje, Playa de las Americas en Los Christianos zijn populair.

Het eiland heeft twee luchthavens, Tenrife Noord (Los Rodeos) en Tenerife Zuid (Reina Sophia). Tenerife Zuid wordt door zijn gunstige ligging, niet ver van de badplaatsen, veel gebruikt door toeristen. Tenerife Noord, bij Santa Cruz, wordt veel gebruikt voor binnenlandse vluchten, zoals voor vluchten tussen de Canarische Eilanden. Op Tenerife Noord vond in 1977 de grootste vliegtuigramp ooit plaats, tussen twee Boeing 747's van de KLM en Pan Am. Toen vielen er meer dan 500 doden.

Stranden

Tenerife heeft vele stranden meer dan 30 zeggen ze, hieronder zie je de tien populairste:

 • La Tejita, dit is een van de grootste natuurlijke stranden van het eiland.
 • Las Teresitas, dit is een strand dat ook wel het palmbomen strand wordt genoemd, dit komt omdat er aan de rand van het strand palmbomen liggen.
 • El Duque, dit is één van de luxueuze stranden die er zijn op het eiland.
 • Fañabé, deze strand is geschikt voor watersport.
 • El Bollullo, dit is volgens vele het mooiste strand van Tenerife.
 • Los Gigantes, dit strand heeft reusachtige kliffen en is hiermee heel exclusief. Het kwam een aantal keer in het nieuws toen mensen van de kliffen in het water sprongen. Dit is levensgevaarlijk omdat het water ondiep is langs de kliffen.
 • Masca, dit is een strand in een bergdorpje.
 • Playa Jardín, dit is een strand met een kleurrijke bontische tuin en is hierdoor erg geliefd.
 • Las Vistas, dit is een goudgele strand.
 • Benijo, dit strand is erg populair vanwege de bergen die er langs liggen.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tenerife&oldid=610024"