The Phantom of the Opera (2004)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
The Phantom of the Opera
Geen afbeelding
beschikbaar
Informatie
Tagline
Alternatieve titel
Regie Joel Schumacher
Productie Andrew Lloyd Webber
Scenario Andrew Lloyd Webber & Joel Schumacher
Voice-over
Hoofdrol(len) Gerard Butler, Emmy Rossum en Patrick Wilson
Muziek Andrew Lloyd Webber
Montage
Cinematografie
Distributie Warner Bros. Pictures
Première 9 december 2004
Genre Musical/romantiek
Lengte 143 minuten
Beeldratio
Medium
Taal Engels
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Flag of the United Kingdom (3-5).svg Verenigd Koninkrijk
Budget
Opnamelocatie(s)
Bezoekersaantal
Opbrengst
Nominatie(s) voor
Prijzen
Voorloper
Vervolg

IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal Portaalicoon Kunst & Cultuur

The Phantom of the Opera is een musicalfilm uit 2004, die gebaseerd is op de gelijknamige musical van Andrew Lloyd Webber. Deze musical weer gebaseerd op het boek Het spook van de opera van de Franse schrijver Gaston Leroux. In de hoofdrollen zijn Emmy Rossum, Gerard Butler en Patrick Wilson te zien.

In grote lijnen speelt The Phantom of the Opera zich af in het Parijse Opera Garnier (in de film Opera Populaire). Hier woont een mysterieus spook, het spook van de opera. Een genie wat betreft opera's, maar ook meedogenloos. Als de opera verkocht wordt en het meisje Christine Daae de hoofdrol krijgt in de opera, wordt het spook verliefd op haar. Christine komt hierdoor tussen twee vuren te staan, het spook en haar jeugdliefde Raoul.

Verhaal

Let op!
Hieronder staat de samenvatting van een verhaal.
Soms is het niet leuk als je al weet hoe het verhaal afloopt!

Het is 1919 en in de verwoeste Opera Populaire wordt een veiling gehouden. Er zijn weinig mensen bij de veiling. Onder de mensen is een oude man in een rolstoel en een oudere vrouw. Er worden spullen uit de gloriedagen van de opera verkocht waarop slecht geboden wordt, tot dat er een mechanisch aapje wordt verkocht. Zowel de man als de vrouw bieden erop, totdat de vrouw erachter komt dat het aapje belangrijk voor hem is en het hem laat kopen. Het volgende item is de legendarische kroonluchter, die tijdens de laatste voorstelling naar beneden stortte, waarnaar de tijd achteruit gaat en de opera weer was zoals hij was.

Het is 1870, de hoogtijdagen van de opera. De eigenaar van de Opera Populaire verkoopt de opera aan de mannen Firmin en Andre. Ze krijgen een rondleiding tijdens een voorstelling, wat de orkestleider Reyer in het verkeerde keelgat schiet. Echter weet de oude eigenaar de kast over te halen om de prima donna van de voorstelling, Carlotta, een stukje te laten zingen. Echter wordt ze tijdens haar zangvoorstelling geraakt door een balk die naar beneden valt. De oude eigenaar vertelt de mannen dat hij het wegens gezondheidsredenen verkocht heeft, maar Carlotta laat al snel merken dat ze er klaar mee is (ongelukken zouden vaker gebeurd zijn) en stapt op. De voorstelling komt zonder hoofdrolspeler te zitten.

Ondertussen gaat de film verder met twee ballerina's, Christine Daae en Meg Giry. Christine ziet dat de opera gekocht is door de vader van haar jeugdliefde Raoul. Toen haar vader nog leefde waren ze vaak samen op het strand, maar toen haar vader stierf werd ze wees en werd opgevangen door de moeder van Meg, Madame Giry. Sindsdien woont ze in de opera, op de zolder, met de andere danseressen. Madame Giry raad na het vertrek van Carlotta aan om Christine het lied te laten te zingen aan de twee heren. Deze denken eerst dat ze ongeschikt is, maar uiteindelijk blijkt ze een betere stem te hebben dan Carlotta. 's Avonds zingt ze het nummer, waarna Raoul haar opeens herkent en na de voorstelling komt opzoeken. Ondertussen wachten Carlotta en haar man, de belangrijkste mannelijke operazanger Piangi buiten in een koets. Als ze erachter komen via Carlotta's dienstmeisje dat Christine erg goed was, wordt Carlotta furieus.

Na de voorstelling is Christine lijkbleek en loopt met Meg van de kapel naar haar kleedkamer. Meg vraagt waarom ze zo goed kan zingen. Christine vertelt dat ze 's avonds in haar slaap haar vader ziet en hem ook kan horen, hij geeft haar advies. Wat Christine niet weet is, dat deze stem eigenlijk van het spook van de opera is. Na het vertrek van de eigenaren blijft Christine achter. Een wind waait door de opera waarna alle kaarsen uitgeblazen worden, ook in de kleedkamer van Christine. Ze hoort de stem weer en kijkt in de spiegel zoals haar wordt opgedragen. Hier ziet ze een mysterieuze man, waarvan het halve gezicht met een masker bedekt is, het spook. Hij maakt haar wijs dat hij de Engel der Muziek is en dat haar vader hem gestuurd heeft. Christine "loopt door de spiegel heen" (in feite is de spiegel van dubbel glas en een schuifwand) en loopt door de ondergrondse gangen met het spook. Het spook leeft in een ondergrondse ruimte, waar het altijd nacht is, en schrijft daar aan zijn muziek. Terwijl hij Christine rondleid, valt ze doordat wat gebeurd is flauw. De volgende dag wordt ze wakker in de ruimte en trekt uit nieuwsgierigheid het masker van zijn gezicht, waarna hij boos wordt en haar terugbrengt. Ze wordt door Madame Giry opgevangen thuis.

Ondertussen blijkt het spook een weer war van brief ze hebben verstuurd naar de eigenaren, Raoul en Carlotta. Hij eist dat hij een balkon krijgt om Christine die avond te bewonderen, dat Christine de hoofdrol krijgt in een door hem gekozen opera en Carlotta de stille rol en dat Raoul haar niet meer ziet. Carlotta is hierdoor diep gekwetst en maakt er een groot drama van. De twee eigenaren stellen haar tevreden met de hoofdrol en geven de stille rol aan Christine. Terwijl die avond het stuk in volle gang is, wordt het onderbroken door het spook vanuit de koepel. De voorstelling wordt hierna echter doorgezet. Carlotta laat haar adem verfrissen, maar in het spul zit iets waardoor ze minder goed kan zingen, en de zaal lacht haar uit. De eigenaren besluiten Christine in de hoofdrol te zetten en door te gaan met de volgende akte, het ballet. Ondertussen probeert de toneelknecht het spook te vangen, maar het spook weet hem te wurgen en in het midden van de voorstelling hangt hij hem op boven het toneel, waarna de zaal in paniek raakt.

Ondertussen verklaren Christine en Raoul elkaar de liefde. Christine vond hiervoor een roos met een zwart lint (het teken van het spook), maar vergeet hem. De spook kan echter alles horen en is wraakzuchtig. Echter beseft het spook ook dat Christine gevoelens heeft, maar niet voor hem. Duidelijk wordt dat het spook verliefd is op Christine.

Zes maanden verstrijken, Christine en Raoul zijn verloofd en er wordt een gemaskerd bal in de opera georganiseerd. Het spook heeft niets van zich laten horen, maar tijdens het bal eist hij dat zijn opera gespeeld wordt, genaamd Don Juan Triumphant. Hij vertrekt weer en neemt de verlovingsring van Christine mee. Raoul vraagt aan Madame Giry uitleg en geeft deze. In haar jeugd woonde ze met de zigeuners in de catacomben. Hier studeerde ze voor ballerina. Als vermaak voor de zigeuners waren er waarzeggers, maar ook een freakshow genaamd het kind van de duivel. In een kooi is een kind te zien dat door een man wordt mishandeld, terwijl het kind niets doet. Alle toeschouwers juichen hem toe, behalve Madame Giry. Op het moment dat ze de tent verlaat, vermoord het jongetje de man die hem mishandeld. Ze helpt het jongetje om te ontsnappen naar de ruimten onder de opera. Dit jongetje werd het spook van de opera. Madame Giry beschermt hem, vanwege zijn grote talent en wat hij heeft meegemaakt (vanwege zijn half-misvormde gezicht, waardoor hij het masker draagt). Echter is ze ervan overtuigd dat het niet langer zo kan en helpt Raoul het spook te vinden.

Raoul zorgt voor een plan, maar Christine is nerveus en gaat naar het kerkhof om haar vaders graf te bezoeken. Echter rijd niet de koetsier, maar het spook haar daar heen. De spook probeert haar te lokken om zich voor te doen als haar vader, maar Raoul komt net op tijd. Wat volgt is een zwaardgevecht, waarbij Raoul gewond raakt, maar het spook weet te verslaan. Christine vraagt Raoul om hem niet te vermoorden. 's Avonds tijdens de voorstelling smeden de eigenaren en Raoul een plan. Christine weet dat als dit mislukt dat het spook haar gevangen neemt, maar besluit het toch te doen omdat het anders niet zal stoppen. Ze speelt de hoofdrol in het stuk van het spook en Piangi ook. Echter als Piangi het toneel even verlaat, wordt hij overmeesterd door het spook, die zijn plek inneemt. Christine doet net alsof ze het spook leuk vindt, terwijl de opera zich vult met politie. De zaal is echter verbijsterd door de opera. Op de loopbrug merkt het spook dat de politie hem wil overmeesteren. Hij laat echter de vloer onder de brug wegzakken, waarna ze via een gat in het podium in het ondergronds terechtkomen. Ondertussen laat het spook ook de kroonluchter naar beneden storten, waarna er brand in de zaal uitbreekt. Carlotta komt erachter dat haar man Piangi dood is en zoekt samen met de rest van de cast wraak op het spook. Madame Giry leidt Raoul naar het ondergrondse, terwijl Meg de anderen tevergeefs tegenhoud.

Raoul struikelt echter en wordt haast verdronken, maar weet te ontsnappen. Hij weet de ruimte van het spook te bereiken. Het spook bindt hem echter vast. Hij dwingt Christine om voor hem te kiezen, want anders vermoord hij Raoul. Christine weigert dit echter en vertelt dat ze medelijden met het spook heeft, met alles wat hij heeft meegemaakt. Ondertussen komt de menigte eraan en het spook besluit uit liefde voor Christine Raoul te bevrijden en hun samen te laten gaan. Als het spook teruggaat naar zijn kamer zit hij met zijn mechanisch aapje. Hij geeft Christine haar ring terug en verteld haar dat hij van hem houd. Christine besluit echter om de ring terug te geven (in het boek het teken dat Christine ook wel om hem geeft en dat hij altijd aan haar kan denken). Het spook verwoest de spiegels in zijn ruimte, terwijl Raoul en Christine teruggaan. Via een geheime ruimte achter een spiegel ontsnapt het spook.

De tijd gaat weer terug naar 1919. De oude man blijkt Raoul te zijn en de oude vrouw Meg. Hij is bij het graf, waar Christine ligt (ze overleed in 1917). Hij zet de mechanische aap om de rand van haar grafsteen. Maar als hij verder kijkt ziet hij een roos met een zwart lint liggen, het teken dat het spook nog steeds van haar houd (of het spook nog leeft of het het werk van de oude vrouw is, blijft onduidelijk).

Liedjes

Aangezien The Phantom of the Opera grotendeels gezongen is en veel liedjes op elkaar aansluiten, zijn hieronder de bekende nummers uitgelicht.

  • Think of me - Het nummer dat Christine zingt tijdens haar eerste voorstelling. Dit nummer heeft veel gelijkenis met haar liefdesleven. Ze hoopt dat Raoul nog aan haar denkt, tijdens de voorstelling komt Raoul erachter dat Christine het nummer zingt en haast zich naar beneden.
  • Angel of Music - Christine legt aan Meg uit dat ze haar vader hoort, hij haar advies geeft en ze hem in dromen kan zien. Meg zegt ondertussen dat Christine er erg bleek uitziet en ze moet rusten. In de kamer verschijnt het spook, dat verteld dat hij de "Angel of Music" is en haar lokt.
  • The Phantom of the Opera - Terwijl ze in de ondergrondse gangen lopen zingen zowel Christine als het spook dat het spook bezit heeft genomen van Christine haar hoofd.
  • Music of the Night - Het spook inspireert Christine met de muziek die hij schrijft en prijst haar stem, die perfect voor zijn muziek is. Het spook verteld dat Christine haar duistere kant moet laten ontwaken en haar verleden moet vergeten, alleen dan kan ze bij het spook zijn.
  • Notes.../Prima donna - De brieven die iedereen heeft worden voorgelezen (de reden waarvoor Carlotta komt). Ondertussen legt Carlotta uit waarom ze de prima donna is en de eigenaren aanbidden haar.
  • All I Ask of You - Op het dak verklaren Christine en Raoul hun liefde, terwijl het spook dit hoort. Het enige wat ze van elkaar vragen is hun liefde. Uiteindelijk zingt het spook dat hij alleen van Christine vroeg haar trouwheid.
  • Masquerade - Het themalied van het gemaskerd bal.
  • Whishing You Where Somehow Here Again - Christine wil haar vader dolgraag weer zien, maar weet niet hoe. Ze zingt dit op het graf als het spook opeens zich voordoet als haar vader.
  • The Point of No Return - Tijdens de opera, die door het spook geschreven is, zingen Christine en het spook dit lied. Als het lied is afgelopen zingt het spook verder, maar dan het nummer All I Ask of You (het complet waarin ze elkaar eeuwige trouw beloven), echter rukt Christine het masker van het spook zijn hoofd.

Rolverdeling

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=The_Phantom_of_the_Opera_(2004)&oldid=656328"