Tower Bridge

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tower Bridge


Puente de la Torre, Londres, Inglaterra, 2014-08-11, DD 092.JPG
Algemene gegevens
Locatie Londen
Overspant Theems
Lengte totaal 244 m
Breedte m
Hoogte m
Doorvaarthoogte m
Doorvaartbreedte m
Hoogste punt m
Aantal sporen
Langste overspanning {{{langste overspanning}}} m
Gewicht
Beheerder
Monumentale status
Monumentnummer
Brugnummer
Ook bekend als
Bouwinformatie
Bouwperiode 1886
Bouwjaar
Afgewerkt
Geopend 1894
Ingebruikname
Kosten £ 100 miljoen (2013)
Reden afbraak
Jaar afbraak
Gebruik
Huidig gebruik
Spoorlijn
Verkeersintensiteit
Architectuur
Type Basculebrug, hangbrug
Architect(en) Horace Jones
Materiaal
Bijzonderheden
Portaal Portaalicoon Verkeer & Vervoer

De Tower Bridge is de bekendste brug van Londen. Londen is de hoofdstad van Engeland en het Verenigd Koninkrijk. De Tower Bridge ligt naast de Tower of London, een gebouwencomplex in Londen. Drie keer raden waarom de Tower Bridge heet zoals die heet...

Constructie

Een constructie is alles wat uit twee of meer delen gemaakt is. De constructie van de Tower Bridge is een combinatie van een basculebrug en twee hangbruggen. Bij een basculebrug gaat het brugdek open en dicht. De ophaalbrug is 244 meter lang. Om de brug op te laten vallen is hij in dezelfde stijl gemaakt als de Tower of London. De bouwstijl van de brug is gotisch. De gotiek is een bouwstijl waarbij veel aandacht is besteed aan het steun- en constructiesysteem. Hierbij spelen dragende voorwerpen, zoals zuilen, een belangrijke rol. De brug is gebouwd over de rivier de Theems in 1894. Arbeiders die werkten aan de brug, waren al begonnen met bouwen in 1886. Het duurde dus acht jaar voordat de Tower Bridge klaar was en er werkten in totaal wel 400 mensen aan.

Gebruik

De Tower Bridge werd gebruikt als brug voor verkeer en voetgangers. Dat is nu eigenlijk nog steeds zo. Er komen dagelijks wel zo’n 40.000 mensen over de brug. Het waterverkeer is belangrijker dan het andere verkeer. Het wegverkeer moet dus wachten als de brug opengaat om het waterverkeer door te laten. Vroeger ging de brug zo’n twintig tot dertig keer per dag open door de waterdruk van stoommachines. Er waren toen wel tachtig mensen nodig om de brug te openen! Nu wordt de brug elektrisch geopend en gaat de brug veel minder vaak open.

Spannend! Je kijkt door de glazen vloer van de Tower Bridge naar beneden

Recente verandering

Het laatste dat aan de brug is aangepast, is een glazen vloer. Dit is speciaal gedaan voor de toeristen. Het is een 7,5 centimeter dikke glasplaat, 11 meter lang en 1,8 meter breed. Het water ligt ongeveer 40 meter onder je. Spannend om dan naar beneden te kijken!

Bronnen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Tower_Bridge

https://www.londen-citytrip.nl/bezienswaardigheden/tower-bridge/

https://www.allesoverlonden.nl/tower-bridge/

https://historiek.net/tower-bridge-londen/2393/

De Tower Bridge wordt als het donker is verlicht
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tower_Bridge&oldid=579177"