Turkse koffie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een kopje Turkse koffie

Turkse koffie (Turks: kahve) is een soort koffie die veel in Turkije wordt gedronken. Turkse koffie is tevens populair in veel Balkanlanden, de Arabische wereld en de Kaukasus. Die koffie wordt gemaakt met behulp van een cezve, een klein speciaal pannetje voor de koffie. Turkse koffie is erg sterk en daarom wordt er vaak een glas water bij geserveerd.

Turkse koffie wordt in tegenstelling tot gewone koffie korter gebrand en heel erg fijn gemalen. De gemalen koffiebonen worden samen met dezelfde hoeveelheid suiker in een cezve gedaan. Hier wordt water aan toegevoegd en men brengt het geheel uiteindelijk aan de kook. Na een tijdje wordt de koffie ingeschonken met de koffieprut erin. Het is de bedoeling dat de koffie niet helemaal wordt opgedronken en de koffieprut achterblijft.

In Turkije bestaat er een traditie die met Turkse koffie te maken heeft. Wanneer een jongen een meisjes leuk vindt en aan haar ouders vraagt of ze mogen trouwen, praten de vader van de bruid en de jongen met elkaar. Dit gebeurd onder het genot van een kopje Turkse koffie. De suiker in de koffie is dan alleen vervangen door zout, waardoor de koffie erg vies smaakt. Wanneer de jongen kwaad wordt zal de vader het huwelijk weigeren, aangezien hij geen goede echtgenoot zal zijn. Wanneer de jongen echter het kopje leegdrinkt zonder ook maar iets over het zout te zeggen, zal de vader denken dat hij een goede en karaktervolle man is.

Namen en varianten

Griekenland

In Griekenland heette Turkse koffie vroeger 'Turkse koffie'. Na de Turkse invasie van Cyprus gingen de Grieken de koffie 'Griekse koffie' noemen.

Voormalig Joegoslavië

In Servië, Montenegro, Kroatië en de rest van het voormalige Joegoslavië wordt deze koffie 'Turkse koffie', 'huiselijke koffie' of gewoon 'koffie' (kava/kafa) genoemd. Deze koffie is bijna dezelfde als de Turkse koffie. In Servië wordt Turkse koffie ook wel Servische koffie genoemd.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Turkse_koffie&oldid=757685"