Turkse thee

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Turkse thee in de bekende tulpvormige glaasjes

Turkse thee is een bekende theesoort uit Turkije. Turkse thee wordt gezet van zwarte thee met behulp van een samowar of een Çaydanlık. Turkse thee wordt gedronken vanuit een klein glas in de vorm van een tulp. Hierbij wordt veel suiker bijgedaan. In veel Turkse theehuizen hoeft men maar voor een glaasje te betalen, hierna wordt het onbeperkt bijgeschonken.

De thee is meestal zelf afkomstig vanuit de provincie Rize en de gebieden daarom heen. De theebladeren worden kleiner gesneden dan de meeste soorten westerse thee. Als men een samowar gebruikt kookt men heel veel theebladeren in een klein beetje water. Hierdoor wordt de thee erg sterk. Daarom wordt er warm water bijgedaan om het drinkbaar te maken. Bij een Çaydanlık kookt men in het onderste gedeelte het water en in het bovenste gedeelte de thee. Er wordt steeds een klein beetje water bijgedaan. Op deze manier kan men met weinig theebladeren een grote hoeveelheid thee zetten.

Turkije produceerde in 2005 205.000 ton Turkse thee. Dit is iets meer dan 6% van de totaal wereldproductie thee.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Turkse_thee&oldid=736984"