Wikikids:Clubhuis/Archief/20

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Verzoek aan moderators

Beste moderators, jullie zijn ooit moderator geworden omdat je meer wilde bijdragen aan de vandalismebestrijding van WikiKids. Daarnaast willen jullie ook bijdragen aan WikiKids op een manier die jullie zelf leuk vinden. Bij het aanmelden als moderator ben je akkoord gegaan dat moderator worden niet alleen "leuk" is, maar ook met een bepaalde verantwoordelijkheid komt. Dat betekend dat je eerst moderatorwerk doet, voordat je aan je eigen projecten gaat werken. Ik zie het helaas bijna iedere dag gebeuren dat moderatoren hun eigen werk doen terwijl er wordt gevandaliseerd. Dit kan niet de bedoeling zijn. Vroeger was er een pagina: Wikikids:Moderatorwerk. Ik heb deze een beetje aangepast. Wat er op deze pagina staat geldt eigenlijk nog steeds! Ik wil jullie daarom vragen om eerst het moderatorwerk uit te voeren, mocht je dat niet meer willen of er geen tijd meer voor hebben dan is het misschien tijd dat je de rechten inlevert en andere gebruikers de kans geeft om moderator te worden. Groet, :) apoo overleg · (MOD) 3 okt 2017 20:18 (CEST)

Het is bij de afgelopen twee/drie weken zo dat ik veel toetsen heb en daardoor een beetje achterloop qua huiswerk. Echter snap ik volledig hoe je je voelt en snap ik niet waarom deze moderatoren hun rechten niet inleveren. Houd de eer aan je zelf! Tevens snap ik niet dat moderatoren de recentewijzigingen en blokverzoeken links laten liggen voor hun eigen artikelen. Voor een keer os het begrijpelijk dat je er geen zin in hebt, maar iedere keer...voor mij een irritatiepuntje! Red Dragon Badge of Wales.svg Coat of arms of Ireland.svg Mike1023 Coat of arms of Ireland.svg · (MOD) 3 okt 2017 20:24 (CEST)
Ik snap helemaal je punt Apoo. Ik zal de komende tijd weer actief gaan bijdragen aan WikiKids. De afgelopen tijd heb ik echter bijna geen tijd gehad voor WikiKids vanwege het werk. Maar de komende tijd zal ik mij volledig storten op het moderatorwerk want ik wil mijn rechten natuurlijk niet verliezen. Wouter15 overleg · (MOD). 14 okt 2017 09:33 (CEST)
Het is natuurlijk ook zo dat sommigen het even niet willen of kunnen doen vanwege huiswerk (of andere schooldingen), maar ik ben het inderdaad eens met het feit dat je wel vaker bij moet dragen als moderator. Sinds de zomer draag ik weer meer bij aan WikiKids en ik wil vanaf nu ook weer meer gaan doen qua moderatorwerk. – Antu vcs-normal.svg STEF 1999 · OVERLEG » 15 okt 2017 10:21 (CEST)
Ik zal zeer binnenkort weer actief worden! Ik begrijp je bericht ook. Grab hand animation.gifWiki7 overleg 18 okt 2017 23:34 (CEST)
Ik zat afgelopen week in Andalusië, vandaar mijn late reactie. Ik heb er veel over nagedacht en ik heb besloten om nog één keer te proberen om actief te worden. Als ik over een maand nog steeds niet actief ben, zal ik vrijwillig terugtreden als moderator, maar ik hoop dat dat niet nodig zal zijn. Gr., Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg 19 okt 2017 10:52 (CEST)
Helaas kan ik niet garanderen dat ik ooit weer echt 'terugkom', noch dat ik aan 250 bewerkingen kom in twee maanden (dat gaat bij mij tot bijna twee jaar terug). Uiteraard gun ik anderen het moderatorschap wel, dus als binnenkort blijkt dat ik mijn plekje beter aan iemand anders kan geven, zal ik daar ook voor zorgen. Southparkfan 22 okt 2017 01:26 (CEST)

Misbruikfilter

Beste allemaal, zoals bekend hebben we al een tijd lang van spambots, ondanks goede anti-spam beveiliging blijven er toch af en toe nog wat bots doorheen komen. Mede doordat deze accounts vaak met de hand worden aangemaakt, en vaak dus al geen "bots" meer zijn, maar gewoon mensen die spammen. Om dit tegen te gaan, en om onze moderatie wat te verbeteren hebben we vanaf vandaag het misbruikfilter in gebruik genomen. Dit filter bekijkt alle bewerkingen die gedaan worden. Het filter heeft meerdere opties: een waarschuwing geven, waarna je de (foute) bewerking alsnog op kunt slaan. Er zal in de recente wijzigingen dan een "Label" aan gehangen worden waardoor moderatoren makkelijker kunnen controleren. Daarnaast kan het filter een bewerking tegenhouden, de gebruiker kan dan niet opslaan. Denk aan het verwijderen van een waarschuwingsjabloon of het plaatsen van spamlinks of het toevoegen van scheldwoorden. Het filter kan zelfs automatisch blokkeren. Ik ben begonnen met het aanpassen van het filter en zal binnenkort een pagina maken met een overzicht van alle filters en wat zij doen. Dit neemt ons hopelijk wat werk uit handen. :) apoo overleg · (MOD) 9 okt 2017 13:06 (CEST)

Aanpassingen in moderatie

Hallo allemaal, afgelopen tijd zijn er een aantal dingen gewijzigd die het modereren voor ons hopelijk een stukje makkelijker maakt.

 1. We hebben een moderatiefilter, deze filtert alle bewerkingen en waarschuwt gebruikers wanneer zijn een verkeerde bewerking doen. Gebruikers kunnen hierna de pagina alsnog opslaan, mocht dat gebeuren dan zal er in de recente wijzigingen een "label" aan de bewerking worden gehangen zodat het in één oogopslag duidelijk is dat het een vandalistische bewerking is. Sommige bewerkingen (zoals schelden in de samenvatting) worden tegengehouden, gebruikers kunnen dan niet opslaan. Daarnaast wordt iedere gebruiker die binnen een aantal minuten links probeert toe te voegen aan WikiKids automatisch geblokkeerd. Een overzicht van de filters en wat zij doen vind je op: Speciaal:Filter.
 2. Vanaf nu werken we weer met "bevestigde" en "onbevestigde" gebruikers. Je kunt zo bij het beveiligen weer onderscheid maken tussen iedereen, bevestigde gebruikers en moderators. Gebruikers zijn bevestigd wanneer hun account 24 uur oud is én zij 100 bewerkingen hebben gedaan. Alleen onbevestigde gebruikers worden gecontroleerd door het filter en er verschijnt een rood vraagteken voor hun bewerkingen in de recente wijzigingen. Deze wijziging moet dan extra gecontroleerd worden. Dit kan gebeuren door op "wijz" of "vorige" te klikken en daarna op [Markeer als gecontroleerd]. Zo kunnen andere moderatoren zien dat de bewerking al gecontroleerd is!
 3. Ook nieuwe pagina's en nieuwe afbeeldingen krijgen een rood vraagteken. Zo kan ook iedereen zien welke afbeeldingen er nog op juiste licentie en samenvatting moeten worden gecontroleerd.

Wat wordt er van jullie verwacht? Dat je sowieso iedere wijziging met een rood vraagteken controleert (en markeert als gecontroleerd zodat anderen geen dubbel werk doen), voordat je aan je andere werk gaat. Zie WikiKids:Moderatorwerk. Het filter wordt trouwens continue geoptimaliseerd, het is geen wondermiddel en dat zal het nooit worden. Het helpt ons alleen om een deel vandalisme tegen te houden. :) apoo overleg · (MOD) 19 okt 2017 19:31 (CEST)

Dat ziet er goed uit! Kan er trouwens ook een lijst gemaakt worden met alle bewerkingen die nog gecontroleerd moeten worden? En ik zag net toevallig dat er ook een rood teken staat bij afbeeldingen die een gebruiker heeft geüpload en die inmiddels zijn verwijderd. Hoe kan je dan de afbeelding die de gebruiker heeft geüpload controleren als de afbeelding inmiddels alweer verwijderd is? Wouter15 overleg · (MOD). 19 okt 2017 20:20 (CEST)
Als een afbeelding verwijderd is kun je het niet meer markeren als gecontroleerd. Je kunt in de recente wijzigingen alle gecontroleerde bewerkingen "verbergen" door op de knop te klikken naast kleine bewerkingen verbergen. Alle bewerkingen in het verleden zijn nog niet gecontroleerd, dus ik stel voor om dat gewoon te laten voor wat het is en er vanaf nu mee aan de slag te gaan. Gr, :) apoo overleg · (MOD) 19 okt 2017 20:24 (CEST)
Ziet er prachtig uit en ben blij dat er iemand zo enthousiast mee aan de slag is gegaan. En daarnaast bedankt voor de opheldering. Red Dragon Badge of Wales.svg Coat of arms of Ireland.svg Mike1023 Coat of arms of Ireland.svg · (MOD) 19 okt 2017 22:39 (CEST)

Beveiliging auto-bevestigde gebruikers

Hallo allemaal, op Wikipedia worden pagina's die vatbaar zijn voor vandalisme (zoals AFC Ajax e.d.) zodanig beveiligd dat alleen auto-bevestigde gebruikers ze kunnen bewerken. Nu er op WK ook onderscheid is tussen gebruikers en auto-bevestigde gebruikers; is het een idee om het ook hier te doen? Mvg, Grab hand animation.gifWiki7 overleg 6 nov 2017 00:11 (CET)

Ik ben er voorstander van om, vooral in de hoofdnaamruimte, zo min mogelijk te beveiligen tenzij blijkt dat het nodig is. Met de semi-beveiliging kunnen we inderdaad laagdrempeliger beveiligen, maar ik vind pas op het moment dat blijkt dat het nodig is. Gebruikers moeten, naast 1 dag geregistreerd te zijn, namelijk ook 25 bewerkingen doen. Iemand met goede wil kan dus nog steeds benadeeld worden door een preventieve beveiliging. :) apoo overleg · (MOD) 6 nov 2017 00:16 (CET)
Bij AFC Ajax lijkt het me dat het al is gebleken dat het nodig is. Grab hand animation.gifWiki7 overleg 6 nov 2017 00:22 (CET)
Met maar twee keer vandalisme in het afgelopen jaar? Misschien kunnen we bijvoorbeeld iets afspreken van: meer dan 5x vandalisme in een jaar, dan een jaar semi-beveiligen? Met verdubbelingsregeling uiteraard. Ben benieuwd wat de rest er van vind. :) apoo overleg · (MOD) 6 nov 2017 00:32 (CET)
Misschien een beetje mosterd na de maaltijd, maar dit lijkt me inderdaad een goede maatregel. Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg 18 nov 2017 12:58 (CET)
Optie 1 of optie 2? :) apoo overleg · (MOD) 18 nov 2017 13:14 (CET)
Optie 2. Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg 18 nov 2017 13:20 (CET)
Ik vind het ook een goede afspraak. Grab hand animation.gifWiki7 overleg 18 nov 2017 14:39 (CET)

Plan WikiKids 2020, jaar 2017, tweede helft

Geliefde moderatoren en vaste gebruikers,
Zoals jullie misschien al wisten heb ik een 3 jarenplan opgesteld, waarin we het achterstallig onderhoud gaan proberen in te halen. Dit jaar stond vooral in het teken van de portalen. Doel is om op 31 december 2017 te kunnen zeggen dat alle achterstallig onderhouden portalen zijn verbeterd. Wat al gedaan is:

 • Verwijderen van Portaal:Techniek
 • Portaal:Natuur omtoveren in Portaal:Natuurkunde
 • Begin aan Portaal:Media, waar Portaal:Televisie en Portaal:Mediawijsheid onder gaan vallen.

Wat er dit jaar nog gedaan wordt is het volgende:

 • Portaal:Media afmaken
 • Portaal:Televisie en Portaal:Mediawijsheid verwijderen
 • Portaal:Sport verbeteren
 • Portaal:Canada verbeteren

Als dit gedaan is is het ergste achterstallige onderhoud bij portalen verdwenen. Hierna volgt:

 • Poets over overige portalen
 • Creatie van een hoofdportaalsysteem
 • Vernieuwing van het portaaloverzicht

Deze plannen worden pas in 2018 uitgevoerd. Echter worden de plannen ervoor al eerder doorgenomen. Dank voor jullie tijd en hoop dat dit opheldering schept. Met vriendelijke groet, Red Dragon Badge of Wales.svg Coat of arms of Ireland.svg Mike1023 Coat of arms of Ireland.svg · (MOD) 18 nov 2017 16:38 (CET)

Bewerkbalk

Ik weet niet hoe lang dit al speelt, maar als ik een nieuw artikel aanmaak is de bewerkbalk (deze) niet te zien/beschikbaar. Dus:

 1. Hebben anderen hier ook last van? Ik denk haast van wel.
 2. Hoe moet dit opgelost worden?

Groeten, Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg 20 nov 2017 17:45 (CET)

Interessant, heb de bewerkbalk ook niet bij het aanmaken van artikelen, wel bij het bewerken. Ook niet bij het bewerken van deze pagina bijvoorbeeld. Het lijkt me willekeurig voor te komen, net zoals dat de [markeren als gecontroleerd] knop soms wel werkt en soms je nog een keer extra op OK moet klikken. Je kunt contact opnemen met de technische dienst (Speciaal:GebruikerE-mailen/Fab) om het probleem aan te geven. Misschien weet hij hier iets op. Groet, :) apoo overleg · (MOD) 20 nov 2017 17:56 (CET)
Ik heb een email gestuurd. Nu maar hopen dat hij het op kan lossen! Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg 20 nov 2017 18:24 (CET)
Dat heb ik ook! Ik de speciale werkbalk die je moet instellen bij voorkeurenEmblem-cool.svgCoolenleuk zin in Overleg? 20 nov 2017 18:55 (CET)

Edit Count

Hallo allemaal, Speciaal:EditCount werkt niet meer, omdat de door Southparkfan gemaakte extensie niet meer werkt sinds 2016. Daarom vroeg ik me af of we deze, door MediaWiki gemaakte, extensie kunnen installeren. Deze werkt ook in de nieuwste MediaWiki versies. Mvg, Grab hand animation.gifWiki7 overleg 20 nov 2017 23:11 (CET)

De gadget is gemaakt door Sumurai8! De EditCount extensie die je hebt genoemd ziet er goed uit, maar het is natuurlijk aan Kennisnet om 'm daadwerkelijk te installeren. Southparkfan 20 nov 2017 23:33 (CET)
Hoe kan ik Kennisnet erop atenderen? Grab hand animation.gifWiki7 overleg 20 nov 2017 23:49 (CET)
We moeten ons afvragen of zulk soort dingen echt nuttig en nodig zijn. Ik heb even snel een nieuw tooltje inelkaar geflanst waarmee je iemands editcount kunt opzoeken. Zie Gebruiker:Apoo/EditCount. Groet, :) apoo overleg · (MOD) 21 nov 2017 12:00 (CET)

Handtekening moderators

Hallo allemaal, uit de moderator enquête kwam naar voren dat een aantal van jullie meer "zichtbaarheid" wilde van de moderators en dan met name in de handtekening. Nu kwam het voorstel om bij iedere moderator een link naar WikiKids:Moderator in zijn handtekening te zetten. Nu hebben we sinds kort ook een icoontje op de gebruikerspagina staan die aangeeft dat de gebruiker een moderator is. Mijn voorstel zou zijn om dat zelfde icoontje ook in de handtekening te verwerken zoals ik bij het voorbeeld heb gedaan. Wat vinden jullie? Een handtekening met of zonder icoontje. Of hebben jullie nog andere ideeën? Groet, :) apoo overleg · (MOD) 19 dec 2017 20:25 (CET)

Ik vindt het een mooie initiatief sowieso, over de stijl valt nog te spreken. Zouden we "moderator" niet kunnen afkorten tot "mod", zodat het minder ruimte in beslag neemt. Het schildje vindt ik erg leuk. Red Dragon Badge of Wales.svg Coat of arms of Ireland.svg Mike1023 Coat of arms of Ireland.svg · (MOD) 19 dec 2017 20:46 (CET)
Met de lengte valt het nog wel mee, als ik zo kijk naar handtekeningen van andere gebruikers zijn die van ons op deze manier vergelijkbaar qua lengte. Maar afkorten is zeker ook een mogelijkheid. :) apoo overleg · (MOD) 19 dec 2017 23:08 (CET)
Ik vind 'm prima zo! Grab hand animation.gifWiki7 overleg 20 dec 2017 15:09 (CET)
Ik vind het zelf ook wel prima zo! Krijgen we eigenlijk ook te weten wat er uit de moderator enquête is gekomen? Wouter15 overleg · (MOD). 20 dec 2017 19:09 (CET)
Jazeker, ik ben druk bezig om de moderatorrichtlijnen in een nieuw jasje te steken, daarin verwerk ik wat er uit de enquête is gekomen. Ik laat het binnenkort aan jullie weten via de mail. Groetjes, :) apoo overleg · (MOD) 20 dec 2017 22:48 (CET)
Ik heb dit doorgevoerd in alle handtekening als proef om te kijken hoe het is en of het misschien anders moet. Groet, :) apoo overleg · (MOD) 21 dec 2017 23:36 (CET)
Zelf vind ik mijn handtekening nu wel te lang. Volstaat het embleem alleen niet? Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg 22 dec 2017 12:46 (CET)
Zou kunnen, maar persoonlijk vind ik dat wat rommelig met twee icoontjes. Ik vind het op deze manier misschien wel iets te opvallend allemaal. Ik ga nog wat andere dingetjes uitproberen en anders houden we het zoals het was, met de verplichting dat er wel een link naar WikiKids:Moderator in de handtekening moet. Groet, :) apoo overleg · (MOD) 26 dec 2017 12:06 (CET)
Ik heb het aangepast. Op deze manier zijn de handtekeningen korter, springt het niet meer zo in het oog, maar is het toch wel duidelijk dat iemand moderator is. Helaas zonder het icoontje, maar ik vond dat toch net iets té op pagina's zoals de boomhut. Persoonlijk ben ik tevreden over deze manier. Groet, :) apoo overleg · (MOD) 26 dec 2017 15:26 (CET)
Ik vind het op deze manier ook heel netjes! Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg 26 dec 2017 16:48 (CET)
Ziet er mooi en netjes uit, bedankt! – Antu vcs-normal.svg STEF 1999 · OVERLEG » 26 dec 2017 16:55 (CET)

Bugs?

Ik heb een paar mogelijke bugs(?) ontdekt:

 1. Af en toe zie ik de "snelle hulpmiddelen" voor het opmaken van artikelen niet, zoals de B voor vetgedrukte tekst en Ab voor de links.
 2. Ook is de lange lijn onder de titels van artikelen verdwenen
 3. De snelle #redirect[[]] functie niet bij de speciale tekens onderin het bewerkscherm.

Hebben jullie dit ook, ligt het aan mij of is dit bij de grote update van afgelopen zomer allemaal veranderd en dat ik dan een paar dingen gemist heb? Overigens werken punten 2 en 3 nu wel bij mij terwijl ik dit bericht typ, maar bij artikelen niet. – Antu vcs-normal.svg STEF 1999 · OVERLEG » 30 dec 2017 13:40 (CET)

Klopt, het eerste probleem heeft Vviktorie al eens aangedragen en daar wordt op dit moment aan gewerkt. Ik zal na de feestdagen eens informeren hoe het hier mee staat. Punt 2 is geen bug maar een verandering in de lay-out. Punt 3 heb ik soms ook last van. Dan werkt het weer wel en dan weer niet. Het is mij opgevallen dat dingen waarvoor javascript nodig is willekeurig wel en niet werken. Ook dit zal ik doorgeven in het nieuwe jaar. Groet, :) apoo overleg · (MOD) 30 dec 2017 14:23 (CET)
Alvast bedankt! Overigens is er soms ook een bug in de Recente wijzigingen met verwijderde artikelen, zo blijven artikelen soms nog in de Recente wijzigingen staan maar wel rood zijn (dus de pagina bestaat niet meer). Ook willen sjablonen soms niet meteen mee veranderen als je ze aanmaakt of aanpast, dat had ik afgelopen week met de landsjablonen. Toen ik de afbeeldingen had verwijderd voor de vlaggen, werden ze niet meteen aangepast in deze lijst. – Antu vcs-normal.svg STEF 1999 · OVERLEG » 30 dec 2017 14:33 (CET)
Klopt, er zijn blijkbaar serieuze problemen met de cache. Ook dit nemen we mee! :) apoo overleg · (MOD) 30 dec 2017 14:36 (CET)
Top! – Antu vcs-normal.svg STEF 1999 · OVERLEG » 30 dec 2017 16:35 (CET)

Niet-erkende staat

"Op WikiKids is officieel besloten dat een land een land is als het lid is van de Verenigde Naties. Kosovo, Palestina, Vaticaanstad en Taiwan worden daarnaast nog gezien als land; alle andere onafhankelijke gebieden zijn onafhankelijke staten.". Waar is dit besloten? Het is een best pikant onderwerp, dus ik denk niet dat wij als WikiKids zomaar kunnen zeggen dat we deze vier gebieden een land vinden. Vooral Taiwan en Kosovo vind ik bijzondere keuzes. Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg 30 jan 2018 16:52 (CET)

Waar dat precies is besloten weet ik persoonlijk niet. Wel weet ik dat destijds Beem tegen mij heeft gezegd (vraag me wegens de tijd niet waar) dat op WikiKids elke lidstaat van de VN + Vaticaanstad als land beschouwd wordt. Ik heb destijds de lijst van landen gemaakt, waarop hij wilde dat Kosovo en Taiwan daar ook in kwamen en Palestina eruit ging. Echter had destijds Palestina dezelfde waarnemende status als Vaticaanstad. Volgens hem is de redenvoering erachter dat zowel Kosovo als Taiwan door Nederland en België erkend worden en tevens door meer dan genoeg andere landen (als ik me niet vergis zijn het voor Kosovo iets van 100 en voor Taiwan iets van 60). Inmiddels heeft Kosovo dezelfde status als Vaticaanstad en Palestina gekregen, wat ik vorig jaar ook keurig in de Boomhut vermeldt heb, met uitleg hoe de vork in de steel zit. Vooralsnog weet ik niet waar dit is besloten, slechts dat het mijn inbreng is dat Palestina "op WikiKids een land" is. Mij lijkt sowieso slim, en dit was ik van plan, een pagina te maken hiervoor en een officieel besluit met meerderheid hiervoor te krijgen. Red Dragon Badge of Wales.svg Coat of arms of Ireland.svg Mike1023 Coat of arms of Ireland.svg · (MOD) 30 jan 2018 17:32 (CET)
Ik kan zelf nergens vinden dat Kosovo waarnemend lid is van de VN (in dit artikel was het in ieder geval nog geen waarnemend lid). Taiwan is ook een lastige, het wordt officieel helemaal niet erkend door Nederland en België (zie dit). Palestina wordt ook niet officieel erkend door Nederland en België en heeft niet eens controle over de eigen gebieden. NL Wikipedia noemt Kosovo, Palestina en Vaticaanstad wel algemeen erkende landen, maar Taiwan niet. Ik twijfel zelf ook welke "gebieden" we nou landen moeten noemen. Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg 3 feb 2018 16:35 (CET)
Ik ga kijken hoe we dit het beste kunnen aanpassen en kom aan het einde van de maand met richtlijnen hiervoor, waar we over kunnen stemmen. Red Dragon Badge of Wales.svg Coat of arms of Ireland.svg Mike1023 Coat of arms of Ireland.svg · (MOD) 6 feb 2018 19:49 (CET)

Wiki-discussie: Land of geen land?

Beste iedereen,
In bovenstaand bericht blijkt er al jaren een mogelijkheid tot foute info op WikiKids te bestaan. Hierbij gaat het om de kwestie: is dit gebied een land of geen land? Op WikiKids is ooit ergens besloten dat naast alle VN-leden ook Kosovo, Taiwan en Palestina meetellen als landen.

Hoe zit het? Een land is officieel pas een land als het door de Verenigde Naties wordt erkend als land. Hiervoor moet het land door alle leden, of een overgroot deel, erkend worden. Landen die door slechts minder dan 20 landen niet-erkend worden, zoals China, Noord-Korea, Zuid-Korea en Armenië, tellen gewoon mee als land, aangezien zeker meer dan 170 landen dit wel doen. Naast alle officiële landen zijn er nog twee waarnemende leden; Vaticaanstad en Palestina. Alle gebieden die buiten de VN vallen worden als Niet-erkende staat beschouwd, waar Kosovo en Taiwan dus bij horen.

Mijn voorstel zit zo:

 • Een land is pas een land als het volwaardig lid is van de VN.
 • Landen die geen lid zijn van VN worden beschouwd als niet-erkende staat.
 • Waarnemende leden krijgen het voordeel van de twijfel, maar op het artikel wordt in de inleiding wel de kwestie uitgelegd en de facto een land gebruikt.

Ik hoor graag eventuele toevoegingen en suggesties. Met vriendelijke groet, Red Dragon Badge of Wales.svg Coat of arms of Ireland.svg Mike1023 Coat of arms of Ireland.svg · (MOD) 23 feb 2018 10:51 (CET)

Prima voorstel w.m.b.! Grab hand animation.gifWiki7 overleg 23 feb 2018 14:16 (CET)
Lijkt mij ook een goed plan. We komen dan op 193 lidstaten + 2 waarnemend landen = 195 landen. Bij de overige gebieden kan altijd uitgelegd worden hoe de situatie in elkaar steekt. Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg 27 feb 2018 22:12 (CET)
Dan is dit voorstel hierbij aangenomen. Er komt een speciale ruimte met richtlijnen in de WikiKids-naamruimte. Red Dragon Badge of Wales.svg Coat of arms of Ireland.svg Mike1023 Coat of arms of Ireland.svg · (MOD) 6 mrt 2018 14:25 (CET)

Foutmelding

Ik ben bezig met het leeghalen van de categorie "Wetenschap en Techniek" alleen krijg ik bij de pagina FAQ de volgende foutmelding:

The MediaWiki FAQ can be found at:
https://www.mediawiki.org/wiki/Special:MyLanguage/Manual:FAQ

Weet iemand wat dit inhoud? Heb het namelijk nog niet eerder gezien bij een artikel. Wouter15 overleg · (MOD). 8 apr 2018 20:02 (CEST)

Ik krijg die melding ook. Volgens mij speelt dit al heel lang. In 2014 had ik het probleem ook al. Je kunt de pagina in ieder geval via deze link bekijken. Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg 8 apr 2018 21:07 (CEST)
Als je MediaWiki (de software waar deze wiki op draait) downloadt dan heb je enkele bestanden in de hoofdmap, waaronder een bestandje genaamd "FAQ". Door de configuratie van de server worden bepaalde namen van artikelen (zoals FAQ, CREDITS, INSTALL en README - maar zo zijn er nog vast wel meer) aangezien voor bestanden, en dan krijg je dit soort problemen. Bij de andere link wordt expliciet vermeld dat het om een artikel van WikiKids gaat ("title" = titel), dus dan krijg je het artikel met die naam te zien en niet het bestand. Deze bestanden zijn trouwens puur voor systeembeheerders handig om door te lezen; voor moderators en andere (ervaren) gebruikers zijn ze nutteloos. Southparkfan 10 apr 2018 21:51 (CEST)

hoofdstad

waarom heeft zwitserland geen hoofdstad

Dag, dat kun je lezen op het artikel Bern (stad) en Bondsstad (zoals Bern officieel heet). Onthoud dat een bondsstad en een hoofdstad eigenlijk precies hetzelfde is. Het enige verschil is de naam. Red Dragon Badge of Wales.svg Coat of arms of Ireland.svg Mike1023 Coat of arms of Ireland.svg · (MOD) 22 jun 2018 15:57 (CEST)

Alfabetiseren van interwiki's

Beste iedereen,
Wat mij opviel laatst is dat de interwiki's naar Vikidia niet gealfabetiseerd zijn op naam van de taal. In principe vind ik dit een klein beetje slordig staan en vraag daarom of iemand misschien weet hoe we dit kunnen verhelpen. Op Wikipedia schijnen de interwiki's altijd op alfabet te staan, terwijl op WikiKids vaak voorkomt dat Italiaans boven Engels staat. Heeft iemand een idee hoe we dit kunnen oplossen? Red Dragon Badge of Wales.svg Coat of arms of Ireland.svg Mike1023 Coat of arms of Ireland.svg · (MOD) 25 jun 2018 16:17 (CEST)

Heb je een voorbeeld? Want ik heb me rot gezocht en geen enkele pagina kunnen vinden waar dit zo is. :) apoo overleg · (MOD) 25 jun 2018 18:52 (CEST)
Een voorbeeld is het artikel Spanje. Hier staat Deutsch boven Catala, terwijl dit andersom moet natuurlijk. Het is in principe op dat artikel zo omgedraaid, maar ik geen idee om hoeveel artikelen het gaat en als gebruikers hier niet op te letten is het dweilen met de kraan open ben ik bang. Red Dragon Badge of Wales.svg Coat of arms of Ireland.svg Mike1023 Coat of arms of Ireland.svg · (MOD) 25 jun 2018 19:47 (CEST)
Het is inderdaad afhankelijk van de volgorde die in de brontekst van een artikel wordt opgegeven. Dat is verder niet te achterhalen en dus dweilen met de kraan open. Denk niet dat we daar een oplossing voor gaan vinden. Wikipedia gebruikt tegenwoordig een automatisch systeem dat automatisch een interwiki toevoegt op het moment dat een artikel wordt aangemaakt op een gekoppeld wikimedia project. Groet, :) apoo overleg · (MOD) 25 jun 2018 20:04 (CEST)
Als ik zou mogen vragen, zo'n automatisch systeem/project opzetten tussen Vikidia en WikiKids is zeker heel erg lastig of niet? Met vriendelijke groet, Red Dragon Badge of Wales.svg Coat of arms of Ireland.svg Mike1023 Coat of arms of Ireland.svg · (MOD) 25 jun 2018 20:14 (CEST)
Het idee is leuk, meerdere gekoppelde wiki’s met lokale en globale moderatie bijvoorbeeld, één account voor alle wiki’s etc. en de technische opzet is niet heel ingewikkeld. Het probleem ligt hem bij het feit dat het meerdere lokale projecten zijn met elk een andere hosting en bestuur en daarnaast de vraag wie de server gaat runnen. Dat samenvoegen gaat je een meerjaren project opleveren. Alleen de teschnische koppeling onderling voor de interwiki’s kan alleen op deze manier :-). :) apoo overleg · (MOD) 25 jun 2018 23:36 (CEST)
Dat is zeker zonde. Gelukkig is het onalfabetiseerd niet van levensbelang. Ik ga gewoon bidden dat er een MediaWiki-versie komt waarin dit is opgenomen ;-). Bedankt voor je tijd. Red Dragon Badge of Wales.svg Coat of arms of Ireland.svg Mike1023 Coat of arms of Ireland.svg · (MOD) 26 jun 2018 00:29 (CEST)

Problemen met WikiKids

Hebben anderen er ook last van dat afbeeldingen van Wikimedia Commons niet meer worden weergegeven? Ik zie opeens heel veel rode links.. Ik weet dat dit eerder al een keer heeft gespeeld en ik vroeg me af of iemand weet hoe dit opgelost moet worden. Daarnaast is de site erg traag bij mij, terwijl andere sites (Wikipedia, NOS, Gmail) het gewoon snel doen. Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg 29 jun 2018 18:05 (CEST)

Hmm, het lijkt erop dat sommige afbeeldingen van Commons wel worden weergegeven. Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg 29 jun 2018 18:11 (CEST)
Persoonlijk heb ik nergens last van. Ik heb wel dat het een tijdje duurt voordat een aangemaakt artikel als aangemaakt (fus als blauwe link) wordt getoond op een ander artikel. Meestal duurt dit een paar minuten, dus niet heel erg. Zou je misschien een pagina kunnen noemen waar dit probleem zich voordoet? Mvg, Red Dragon Badge of Wales.svg Coat of arms of Ireland.svg Mike1023 Coat of arms of Ireland.svg · (MOD) 29 jun 2018 18:19 (CEST)
Heel vreemd. Vandaag heb ik nergens meer last van, maar gisteren kon ik amper bewerken. Gelukkig doet alles het weer. Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg 30 jun 2018 18:31 (CEST)
Gelukkig. Mocht het nog een keer voorkomen (ook als andere gebruikers hier last van hebben) zou je dat dan hier willen melden. Als het vaker voorkomt kan het zijn dat er iets mis is en dan meldt ik dat even liever per mail voordat de site er echt uit ligt of zo. Red Dragon Badge of Wales.svg Coat of arms of Ireland.svg Mike1023 Coat of arms of Ireland.svg · (MOD) 1 jul 2018 10:49 (CEST)

Tekstopmaak, uiterlijk van tabellen, etc.

Waarom lopen wij op Wikikids eigenlijk al jarenlang achter op Wikipedia met de tekstgrootte en opmaak van tabellen? In de "wikitables" van Wikipedia zijn de kolommen bijvoorbeeld licht- en donkergrijs, maar wij hanteren nog altijd het wit/lichtgrijs en de tekstgrootte op Wikipedia is Sans Serif 14px (ben ik achter gekomen met een extensie voor het achterhalen van lettertypes op webpagina in Google Chrome), terwijl wij op Wikikids Helvetica 12px hebben. In de artikelen valt dit verschil misschien nog mee, maar op het moment dat je een tabel gebruikt en de font-size daarin op 90% zet is de tekst op Wikikids duidelijk kleiner, terwijl dat op Wikipedia reuze meevalt (dan is de tekst namelijk bijna net zo groot als de standaardwaarde van Wikikids).

Nu is mijn vraag: zijn sommige gebruikers het hier misschien met mij eens dat de tekstgrootte, opmaak van tabellen, enzovoorts gelijk moeten worden getrokken met dat van Wikipedia als dat met een update mogelijk is? Zo kunnen we 1) de leesbaarheid van artikelen verbeteren en 2) wordt de wiki ook weer een beetje "moderner". Over mijn eerste argument hiervoor kunnen we misschien een stemming houden voor alle gebruikers waarbij ze aan kunnen geven of ze de tekst op Wikikids te klein en dus slechter leesbaar vinden, of dat ze het juist prima vinden zoals het nu is. Hierover heb ik op mijn opleiding trouwens een belangrijke regel geleerd: hoe beter de bezoeker dingen kan vinden en lezen op je website, hoe groter de kans is dat hij/zij blijft terugkomen of verder zoekt op je site. Kortom: het kan dus ook een positieve impuls geven aan de toekomstige nieuwe gebruikers en de gewone schoolkinderen die "even wat informatie op Wikikids willen zoeken"! Ik hoor graag wat jullie hiervan vinden, omdat dit meer iets voor de moderators en websitebeheerders is heb ik dit bericht expres in het clubhuis geplaatst (als ex-moderator zijnde) Face-wink.svgAntu vcs-normal.svg STEF 1999 · OVERLEG » 7 jul 2018 21:45 (CEST)

De lettergrootte mag idd wel wat groter. Alleen hoeft het van mij niet allemaal gelijk te zijn met Wikipedia. Ik vind het juist leuk dat er verschillen zijn, zoals dat opsommingen op WikiKids met vierkantjes zijn en op Wikipedia met rondjes. Zo lijkt het origineler. Echter, WikiKids mag wel in stijl ook meegaan. Een ietsjes grotere lettergrootte is dan ook (naar mijn mening) gewenst. Qua tabellen heb ik niet zoveel last van, maar ik werk dan ook niet zo vaak met tabellen. Ik zou dan ook graag willen weten wat we daarin kunnen verbeteren? Bij een eventuele update lijkt het me handig als we dit (als iedereen het er mee eens is) inderdaad meteen doen. Met vriendelijke groet, Red Dragon Badge of Wales.svg Coat of arms of Ireland.svg Mike1023 Coat of arms of Ireland.svg · (MOD) 8 jul 2018 23:32 (CEST)
Goed idee Stef, de standaard style van de wikitable is door middel van CSS door ons zelf aan te passen en kan op ieder moment gedaan worden. Ik zal er straks eens naar kijken. Groet, :) apoo overleg · (MOD) 9 jul 2018 07:57 (CEST)
Fijn, bedankt alvast! Wat mij betreft mogen de opsommingtekens die Mike hierboven noemde e.d. zo blijven staan, maar sommige dingen mogen wel een 'upgrade' krijgen. – Antu vcs-normal.svg STEF 1999 · OVERLEG » 9 jul 2018 09:17 (CEST)
Ik heb de 95% font-size verwijderd waardoor de tekst in de tabel nu even groot is als buiten de tabel. :) apoo overleg · (MOD) 9 jul 2018 13:58 (CEST)
Het zal denk ik even duren voordat dit overal zichtbaar is en doorkomt. Maar wat doen we met de tekstgrootte op artikelen? – Antu vcs-normal.svg STEF 1999 · OVERLEG » 9 jul 2018 14:06 (CEST)
De tekstgrootte en het lettertype in tekst, tussenkopjes, het menu, etc. etc. is allemaal aan elkaar gekoppeld in een style. Dit moet echt aangepakt worden in bijvoorbeeld een nieuwe WikiKids huisstyle. Dat is te veel werk om dat nu even snel aan te kunnen passen zonder dat je echt grote verschillen krijgt. Dat is iets waar ik me de komende tijd even in moet gaan verdiepen. :) apoo overleg · (MOD) 9 jul 2018 14:25 (CEST)
Oke, alvast bedankt voor het verdiepen! Overigens merkte ik vorige week ook op dat uitklapbare tabellen zoals hier op Wikipedia (voorbeeld) bij ons op Wikikids niet werkt, dan wordt zo'n tabel namelijk als een gewone standaardtabel weergegeven. Ligt dat ook aan de standaardstyle van Wikikids? – Antu vcs-normal.svg STEF 1999 · OVERLEG » 9 jul 2018 17:39 (CEST)
Die functie heb ik zojuist voor je toegevoegd en hij werkt nu :-)Groet, :) apoo overleg · (MOD) 9 jul 2018 17:53 (CEST)
Fijn, dankjewel! – Antu vcs-normal.svg STEF 1999 · OVERLEG » 9 jul 2018 18:36 (CEST)
Kan het zijn dat door deze nieuwe opmaak onze eigen WikiKidstabellen zijn veranderd? Bij Frankrijk#Feestdagen stond altijd een mooie blauwe tabel, maar nu is het gewoon een wit lijstje geworden. Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg 11 jul 2018 16:17 (CEST)
Dat klopt, ik ben wat dingetjes met het uiterlijk aan het doen. Ze komen zo spoedig mogelijk terug. :) apoo overleg · (MOD) 15 jul 2018 20:23 (CEST)

Afschaffen dossiers

Ik stel voor om de dossiers voor vandaliserende gebruikers weer af te schaffen. In praktijk worden ze al nauwelijks aangemaakt en daarnaast vormen ze (voor mij dan) alleen maar een extra drempel om vandalisme te bestrijden. Via "Bijdragen" en "Verwijderde bijdragen" kunnen we heel snel zien wat de gebruiker in het verleden heeft gedaan. Dossiers zijn voor mij alleen maar extra papierwerk. Ik ben benieuwd wat jullie hiervan vinden. Groetjes, Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg 15 jul 2018 19:36 (CEST)

Ik ervaar het inderdaad zelf ook als extra 'papierwerk' en ben er ook mee gestopt (ondanks dat het mijn eigen idee was). In sommige gevallen is het echter wel handig om bij te houden, met name bij sokpopmisbruik is het vervelende dat de CheckUser-tool niet eeuwig terug kan kijken en informatie over sokpoppen na een aantal weken al verloren gaat. Het dossier moet geenszins een drempel zijn om vandalisme te bestrijden en ik gebruik zelf het dossier alleen bij complexe gevallen van grootschalig of langdurig vandalisme. Het is in ieder geval niet verplicht om in te vullen en ik denk dat we het daarom wel kunnen laten staan. Groet, :) apoo overleg · (MOD) 15 jul 2018 19:47 (CEST)
Ja, voor sokpopmisbruik is het inderdaad wel handig. Dank voor je antwoord. Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg 15 jul 2018 20:45 (CEST)

Nadelen van nieuwe tabellen

Beste iedereen,
hoewel ik zeker blij met de veranderingen aan de tabellen dient er toch nog naar iets te worden gekeken. Op het artikel Tweede Kamer hoort een oranje tabel te staan, maar deze is echter nu alleen weggevaagd tot alleen de tekst. Veel oudere artikelen gebruiken originele blauwe of oranje tabellen en hebben met ditzelfde probleem te maken. Mijn vraag is of dit kan worden opgelost zodat deze tabellen weer zichtbaar zijn. Red Dragon Badge of Wales.svg Coat of arms of Ireland.svg Mike1023 Coat of arms of Ireland.svg · (MOD) 19 jul 2018 17:15 (CEST)

CrystalClearActionApply.svg Uitgevoerd - :) apoo overleg · (MOD) 19 jul 2018 17:58 (CEST)
Fantastisch :-) Red Dragon Badge of Wales.svg Coat of arms of Ireland.svg Mike1023 Coat of arms of Ireland.svg · (MOD) 19 jul 2018 18:06 (CEST)
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wikikids:Clubhuis/Archief/20&oldid=642911"