Niet-erkende staat

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Op WikiKids is officieel besloten dat een land een land is als het lid is van de Verenigde Naties. Palestina en Vaticaanstad worden daarnaast nog gezien als land; alle andere onafhankelijke gebieden zijn niet-erkende staten.
Niet-erkende staten naar mate van internationale erkenning.

Een niet-erkende staat is in feite een land dat door andere landen niet als land erkend wordt. De grens tussen een niet-erkende staat en een land is soms dan ook moeilijk te zeggen. Ook verschilt de mate van onafhankelijkheid van een niet-erkende staat.

Een niet-erkende staat is in feite grotendeels zelfstandig en heeft de onafhankelijkheid uitgeroepen. Ze claimen als het ware een stuk grond, dat soms bij een ander land hoort. Over landen als Armenië, Cyprus, China, Noord-Korea en Zuid-Korea is vrijwel iedereen het eens dat het landen zijn, deze worden echter niet door alle andere landen erkend als land. Zo wordt Cyprus niet erkend door Turkije, Armenië niet door Pakistan en Noord- en Zuid-Korea erkennen elkaar niet. China wordt zelfs door 19 landen niet erkend. Echter worden ze wel als land gezien, aangezien tegen deze paar landen wel meer dan honderd staan die het wel herkennen. Soms kan het hierdoor zijn dat als je in het ene land bent er daar meer landen zijn dan als in het andere land. Neem Taiwan. Nederland en België erkennen het, maar China niet.

Er is een vuistregel bedacht hiervoor, een land is een land als het bij de Verenigde Naties hoort. Hierdoor zijn er 193 landen. Vaticaanstad wordt officieel ook als land gezien. Palestina en Kosovo worden vaak ook als land beschouwd, aangezien ze een observerende status hebben.

Sommige niet-erkende staten worden alleen door een klein aantal landen erkend, maar hebben wel controle over hun eigen grondgebied. Voorbeelden hiervan zijn Abchazië, Taiwan, Kosovo, de Turkse Republiek van Noord-Cyprus en Zuid-Ossetië. Daarnaast vindt ook precies het omgekeerde plaats; een land is deels erkend maar heeft geen totale controle over het grondgebied, zoals de Westelijke Sahara en Palestina. Sommige niet-erkende staten hebben zelfs geen een land dat het erkent, maar hebben wel controle over hun grondgebied; Artsach, de Volksrepubliek Donetsk, de Volksrepubliek Loegansk, Somaliland en Transnistrië.

Catalonië heeft weliswaar de onafhankelijkheid uitgeroepen, maar is in feite niet onafhankelijk van Spanje. Oost-Turkestan en Tibet zijn door China veroverd, maar hebben nog altijd een regering in ballingschap. De Republiek der Zuid-Molukken is weliswaar in 1950 uitgeroepen, maar hier bleef het ook bij.

Een niet-erkende staat is iets anders dan een autonoom gebied, aangezien een gebied dan wel meer rechten krijgt, maar wel bij het moederland blijft horen. Ook is het begrip micronatie iets anders. Micronaties worden internationaal niet serieus genomen, terwijl dit bij niet-erkende staten wel het geval is. Islamitische Staat is officieel ook een niet-erkende staat, aangezien het onafhankelijk is en controle over het grondgebied heeft.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Niet-erkende_staat&oldid=823724"