Klimaat: verschil tussen versies
k (Klimaat is verplaatst naar Het klimaat: omdat dat gewoon leuker klinkt) |
k (Het klimaat verplaatst naar Klimaat (Klimaat was een doorverwijspagina): Terugdraaien) |
(geen verschil)
|
Versie van 3 mrt 2013 11:29
Het klimaat is het weer in een gebied over een langere periode (dertig jaar).
De temperatuur, windsnelheid, neerslag en de seizoenen hebben invloed op het klimaat. De zon heeft grote invloed op het weer.
Soorten klimaten
Er zijn verschillende soorten klimaten:
Klimaat in Nederland
Het klimaat in Nederland is een Gematigd klimaat. Het wordt ook wel Zeeklimaat genoemd. Nederland ligt aan zee en de zee heeft invloed op ons weer. In het noorden is het iets koeler dan in het zuiden.
Klimaatindeling
De manier waarop we klimaten indelen is bedacht door Vladimir Köppen. Dat was een Russische geleerde. Hij bedacht in 1918 dat je klimaten kon indelen op basis van de planten die er groeiden. Ook keek hij hoe koud en warm het gemiddeld in een maand was. Een Duitse geleerde, Rudolf Geiger, hielp hem hier later bij. Hun indeling van de klimaten noemen we de klimaatclassificatie van Köppen-Geiger. Classificatie is een ander woord voor indeling. Köppen maakte onderscheid in 5 soorten klimaten (zie je hierboven) die hij allemaal een letter gaf: A voor het tropisch klimaat, B voor de droge klimaten, C voor de gematigde klimaten, D voor de landklimaten en E voor de poolklimaten.