Eerstvolgende Nederlandse kabinet

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nieuws.gif
In het nieuws
Dit artikel bevat onderwerpen die in het nieuws zijn. De informatie in dit artikel kan dus al snel verouderd zijn!
Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.


Het eerstvolgende Nederlandse kabinet zal gevormd worden aan de hand van de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen van 2023.

Fasen

Verkenning

Na het binnenkomen van de eerste resultaten werd het duidelijk dat de Partij voor de Vrijheid (PVV) de grootste partij van Nederland was geworden. Deze partij zal op 24 november 2023 een verkenner aanwijzen. Een verkenner is iemand die onderzoekt welke politieke partijen met elkaar kunnen samenwerken. De PVV heeft 37 van de 150 zetels gekregen. Dat is niet genoeg voor een meerderheid, want voor een meerderheid moet een partij 76 van de 150 zetels hebben. Daarom moeten er andere partijen gezocht moeten worden die mee willen doen. Het hele proces van de verkenning tot aan het formeren (maken; bij elkaar brengen) van een kabinet, heet de kabinetsformatie.

De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) van Dilan Yeşilgöz-Zegerius en Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt hebben aangegeven aan dat ze met Wilders kunnen praten over samenwerking in een kabinet. Volgens Yeşilgöz-Zegerius en Omtzigt moet Wilders dan niet tegen de Grondwet ingaan door de mensenrechten te schenden. Wilders geeft aan dat hij binnen de grenzen van de Grondwet zal blijven.

GroenLinks-PvdA, de tweede partij van Nederland, heeft aangegeven niet met de PVV in een coalitie te willen. Frans Timmermans, de leider van de partij, heeft gezegd dat de partij niet zal meewerken aan een coalitie met een radicaal-rechtse politieke partij erin. GroenLinks-PvdA zal de belangrijkste oppositiepartij zijn als andere partijen een coalitie met de PVV vormen.

Informatie

De informatie is de fase waarin er actief met politieke partijen wordt gesproken om samen te werken. De informateur, die door de Tweede Kamer wordt aangewezen, onderzoekt welke coalities er gevormd kunnen worden. Op dit moment is de informatiefase nog niet begonnen.

Coalities

Hieronder volgt een overzicht van de meest waarschijnlijke samenwerkingen. De rechtse coalitie heeft op dit moment de meeste kans van slagen. De grijsblauwe kleur onder de kolommen 'EK' (Eerste Kamer) en 'TK' (Tweede Kamer) geeft aan of de politieke partijen in die kamer samen een meerderheid hebben. In de Eerste Kamer hebben partijen 38 zetels nodig voor een meerderheid en in de Tweede Kamer hebben partijen 76 zetels nodig voor een meerderheid.

Soort coalitie Politieke partijen Zetels
EK TK
Rechtse coalitie PVV, VVD, NSC en BBB 30 88
Middencoalitie 1 GroenLinks-PvdA, VVD, NSC en BBB 40 76
Middencoalitie 2 GroenLinks-PvdA, VVD, NSC en D66 29 78
Middencoalitie 3 GroenLinks-PvdA, VVD, NSC, D66 en CDA 35 83

Formatie

De formatie is nog niet begonnen. Tijdens een formatie probeert een aantal partijen een regering te vormen, waarbij het ook op zoek gaat naar ministers en staatssecretarissen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Eerstvolgende_Nederlandse_kabinet&oldid=827592"