Gebruiker:Mike1023/Oliver Twist: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 55: Regel 55:
 
==Bronnen==
 
==Bronnen==
 
* {{Engels}} Dickens, Charles (1838). [https://www.gutenberg.org/files/730/730-h/730-h.htm ''Oliver Twist, or, the Parish Boy's Progress''.] Project Gutenberg. Gepubliceerd in november 1996.
 
* {{Engels}} Dickens, Charles (1838). [https://www.gutenberg.org/files/730/730-h/730-h.htm ''Oliver Twist, or, the Parish Boy's Progress''.] Project Gutenberg. Gepubliceerd in november 1996.
  +
* {{Engels}} Onbekend (onbekend). [https://www.nationalarchives.gov.uk/education/resources/1834-poor-law/ "1834 Poor Law: What did people think of the new Poor Law?"] ''National Archives''. Gelezen op 6 maart 2024.

Versie van 6 mrt 2024 21:54

Oliver Twist
Twist serialcover.jpg
Informatie
Alternatieve titel Oliver Twist; or, The Parish Boy's Progress
Schrijver Charles Dickens
Taal (origineel) Engels
Land Flag of the United Kingdom (3-5).svg Verenigd Koninkrijk
Genre Sociale roman, bildungsroman
Datum 1837-1839 (feuilleton)
1838 (boek)
ISBN
Uitgeverij
Bijzonderheden

Online-tekst
Portaal Portaalicoon Literatuur

Oliver Twist is een boek van de Britse schrijver Charles Dickens. Het boek werd uitgegeven als feuilleton tussen 1837 en 1839. Dit betekent dat iedere maand enkele hoofdstukken verschenen in het tijdschrift Bentley's Miscellany. In 1838 werd het verhaal voor het eerst in zijn geheel uitgegeven. Oliver Twist was de tweede roman van Charles Dickens na The Pickwick Papers (1836).

Het boek volgt het weesjongetje Oliver Twist die slecht behandeld wordt. Hij weet te ontsnappen en vlucht naar Londen. Hier ontmoet hij de crimineel Fagin en sluit zich aan bij zijn bende. Oliver leert ook meer over zijn ouders en leert de rest van zijn familie kennen. In het boek speelt armoede een grote rol. Dickens besteedt veel aandacht aan de levensomstandigheden van arbeiders en daklozen.

Tegenwoordig is Oliver Twist een van Dickens bekendste werken. Het boek is verschillende keren verfilmd. De Disneyfilm Oliver & Co. (1988) en de musicalfilm Oliver! (1968) zijn beide op het boek gebaseerd.

Samenvatting

Let op!
Hieronder staat de samenvatting van een verhaal.
Soms is het niet leuk als je al weet hoe het verhaal afloopt!
Oliver Twist en Meneer Bumble

Oliver Twist groeit op in het plaatsje Mudfog. Hij werd als baby gevonden toen zijn moeder op sterven lag. Men heeft nooit haar identiteit kunnen achterhalen. Ook weet niemand wie Olivers vader is, waardoor hij geen familie heeft. Mevrouw Mann heeft de leiding over het weeshuis, waar de kinderen streng behandeld worden. Zo geeft Mevrouw Mann (de opzichtster) de kinderen minder voedsel dan zij eigenlijk heeft. Oliver is inmiddels negen jaar en wordt naar het werkhuis gestuurd. Hier zijn omstandigheden even slecht. Na zes maanden besluiten de kinderen lootjes te trekken. Oliver moet hierdoor aan meneer Bumble (de kerkbaljuw) vragen of hij meer eten mag hebben tijdens het diner. Meneer Bumble vat dit niet goed op en vindt dat Oliver maar ergens anders moet werken.

Meneer Bumble zoekt baantjes voor Oliver, maar Oliver klaagt dat hij slecht behandeld wordt. Uiteindelijk wil meneer Sowerberry (een begrafenisondernemer) hem aannemen. Dit is Olivers laatste kans, aangezien meneer Bumble hem anders naar de zee dreigt te sturen. Ondanks het zware werk gedraagt Oliver zich goed. Noah Claypole (een werknemer van meneer Sowerberry) mag Oliver echter niet. Hij beledigt Olivers moeder en Oliver valt hem aan. Noah doet alsof Oliver gevaarlijk is en mevrouw Sowerberry gelooft dit. Zij stuurt Noah naar meneer Bumble om Oliver terug te nemen. Om zijn straf te ontlopen besluit Oliver naar Londen te vluchten.

Onderweg komt hij Jack Dawkins tegen, die zichzelf "Artful Dodger" noemt. Dodger neemt Oliver mee naar Londen. Hier introduceert hij hem de crimineel Fagin. Oliver wordt onderdeel van zijn bende van zakkenrollers, waar Dodger en Charley Bates onderdeel van zijn. Oliver, Dodger en Charley besluiten de zakdoek van meneer Brownlow te stelen. Deze diefstal mislukt echter en Oliver wordt (als enige) opgepakt. Meneer Brownlow heeft medelijden met de jongen en wil geen klacht indienen. De politie en rechter willen echter dat de rechtszaak doorgaat. Oliver is ziek en valt tegen de rechtszaak flauw. Uiteindelijk komt een boekverkoper op het laatste moment als getuige. Hij weet ervoor te zorgen dat Oliver vrijkomt. Meneer Brownlow besluit Oliver mee naar huis te nemen en hem te verzorgen.

Oliver wordt al snel weer beter en meneer Brownlow zorgt goed voor hem. Hij wil Oliver adopteren en onderwijs geven. Fagin is echter bang dat Oliver zijn bende van zakkenrollers verraadt. Hij stuurt de wrede crimineel Bill Sikes en zijn vriendin Nancy op pad om Oliver te ontvoeren en naar zijn huis te brengen. Ondertussen stuurt meneer Brownlow Oliver naar de boekverkoper om geld te brengen. Bill Sikes en Nancy komen hem onderweg tegen. Nancy doet zich voor als zijn zus en doet alsof hij was weggelopen van huis. Iedereen gelooft dit en denkt dat Oliver liegt op meneer Brownlow na. Hij maakt zich zorgen dat Oliver niet thuiskomt en leert pas later dat hij is meegenomen door Nancy en Bill Sikes. Zij brengen hem naar Fagin, waar Oliver verschillende (gefaalde) ontsnappingspogingen doet.

Uiteindelijk wordt Oliver met andere op pad gestuurd naar het huis van de familie Maylie. Zij moeten hier inbreken en waardevolle zaken meenemen. De diefstal gaat alleen fout; Oliver raakt gewond aan zijn arm en sterft bijna. Mevrouw Maylie, Rose en meneer Losborn verzorgen Oliver, waardoor hij weer hersteld. Meneer Losborn neemt hem weer mee naar Londen om meneer Brownlow te zoeken. Hier leert hij echter dat meneer Brownlow vertrokken is naar West-Indië. Hierdoor gaat hij terug naar het huis van de familie Maylie, waar hij onderwijs krijgt.

Personages

Achtergrondinformatie

Titelverklaring

Ontstaan

Net als veel boeken in de 19e eeuw werd Oliver Twist gepubliceerd als feuilleton. Een feuilleton is een (lang) verhaal dat in delen in tijdschriften wordt uitgegeven. In het geval van Oliver Twist verschenen iedere maand een aantal hoofdstukken in Bentley's Miscellany. Deze hoofstukken werden tussen februari 1837 en april 1839 gepubliceerd. In 1838 werd het verhaal voor het eerst als gebonden boek uitgegeven.

Dickens schreef Oliver Twist als satire over de effecten van de Industriële Revolutie in Engeland. Dit is overigens ook in veel andere boeken van Dickens een belangrijk onderwerp. Ook wilde hij met het boek de Armenwetten (Poor Laws) bekritiseren. Deze wetten werd ingevoerd door het Brits parlement in 1834. Het doel van de wetten waren om de kosten voor armenzorg te verminderen, bedelaars van de straat af te halen en armen aanmoedigen om voor zichzelf te werken. Kerkgemeenten werden in groepen verdeeld en iedere groep kreeg een werkhuis. In zo'n werkhuis waren de omstandigheden bewust slecht. Hierdoor zouden mensen enkel in het uiterste geval het werkhuis binnentreden. Ook moesten mensen in het werkhuis wonen om in aanmerking voor armenzorg te komen. Er waren alleen speciale uitzonderingen op deze regel.

De wetten zorgden meteen voor scandalen in Engeland. Zo werd er aan de inwoners van Andover Workhouse rotte vis te eten gegeven. De Britse overheid reageerde met strenge controles, maar dit hielp niet. Ook werd het werkhuis over de jaren heen steeds meer opvangcentrum voor zieken, criminelen, wezen en mensen met een beperking.

Plaats en tijd

Thema's

Ontvangst

Film en televisie

Bronnen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gebruiker:Mike1023/Oliver_Twist&oldid=846061"