Peter Nicolaï

Uit Wikikids
Versie door Memingbot (overleg | bijdragen) op 6 feb 2024 om 17:56 (→‎Levensloop: clean up, replaced: o.a. → onder anderen)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Peter Nicolaï
Naam voluit Peter Dick Nicolaï
Geboren 28 juni 1947
Geboren te Amsterdam
Overleden
Overleden te
Gehuwd met
Relatie met
Partij Partij voor de Dieren
Religie
Stroming
Functie
Aantreden
Aftreden
Voorganger
Opvolger
Functie(s)
Lid Eerste Kamer (2019-heden)
Portaal Portal.svg Politiek

Peter Nicolaï (Amsterdam, 28 juni 1947) is een Nederlands politicus. Nicolaï is sinds 11 juni 2019 lid van de Eerste Kamer voor de Partij voor de Dieren (PvdD). Daarnaast is hij actief als advocaat en vroeger als hoogleraar.

Levensloop

Nicolaï studeerde rechten aan de Universiteit van Amsterdam. Na zijn studie werd hij assistent, vervolgens docent en uiteindelijk hoofddocent aan de universiteit tot 2018. Nicolaï was een van de oprichters voor de afdeling milieurecht aan de Universiteit van Amsterdam. In 1990 promoveerde hij en tussen 1989 en 2004 werkte hij als hoogleraar publiekrecht aan de Open Universiteit.

Sinds 1992 is Nicolaï ook actief als advocaat. Hij procedeerde namens actiegroepen tegen de Nederlandse overheid. In 1995 begon hij zijn eigen advocatenkantoor, maar sinds 2004 is hij zelfstandig. Nicolaï was de advocaat van onder anderen Edwin de Roy van Zuydewijn tijdens zijn scheiding van prinses Margarita.

Nicolaï is sinds 2019 Eerste Kamerlid voor de Partij voor de Dieren.

Persoonlijk

Nicolaï is getrouwd. Hij heeft twee zonen uit zijn eerste huwelijk en twee dochters uit zijn tweede. Zangeres Mia Nicolai is een van zijn kinderen.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Peter_Nicolaï&oldid=839817"