Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 17 mei t/m 17 juni staat WikiKids in het teken van het wikiproject:Zeeën en Oceanen. Wil je ook meedoen? Klik dan hier!

Rozendaal: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(extra info)
(heel wat extra info)
Regel 1: Regel 1:
'''Rozendaal''' is een gemeente in [[Gelderland]]. De gemeente telt 1.654 inwoners, de oppervlakte is 27,95 km² (0,03 km² water). De burgemeester is Ester Weststeijn. Deze gemeente is een miljonairsgemeente, en is een van de rijkste en groenste gemeentes van Nederland. Ook is Rozendaal qua inwonersaantal de kleinste gemeente op het Nederlandse vasteland. De gemeente stamt uit 1818.
+
'''Rozendaal''' is een gemeente in [[Gelderland]]. De gemeente telt 1.654 inwoners, de oppervlakte is 27,95 km² (0,03 km² water). De burgemeester is Ester Weststeijn. Deze gemeente is een miljonairsgemeente, en is een van de rijkste en groenste gemeentes van Nederland. Ook is Rozendaal qua inwonersaantal de kleinste gemeente op het Nederlandse vasteland. De gemeente stamt uit 1818. De belangrijkste wegen door Rozendaal zijn: de Schelmseweg ([[N785]]) en de [[A50]]. De inwoners van Rozendaal verdienen gemiddeld €40.900 per jaar.
  
 
== Indeling ==
 
== Indeling ==
Regel 8: Regel 8:
  
 
=== Buurtschappen ===
 
=== Buurtschappen ===
De buurtschappen zijn Terlet (aan de snelweg) en De Imbosch (in het bos). In deze buurtschappen is al heel lang geen verschil tussen het aantal inwoners geweest, omdat er geen mensen naartoe of van weg verhuizen.{{beg}}
+
De buurtschappen zijn Terlet (aan de snelweg) en De Imbosch (in het bos). In deze buurtschappen is al heel lang geen verschil tussen het aantal inwoners geweest, omdat er geen mensen naartoe of van weg verhuizen.
 +
 
 +
== Geschiedenis ==
 +
 
 +
=== Ontstaan ===
 +
In 1812 ging het dorp ''Rosendaal'' deel uitmaken van [[Velp (historische gemeente)|''Gemeente Velp'']]. In 1818 werd gemeente Velp opgeheven en werd ''Rosendaal'' een zelfstandige gemeente. In 2018 bestond Rozendaal 200 jaar.
 +
 
 +
=== Naamsverandering ===
 +
In 1933 is de naam veranderd naar '''Rozendaal'''.
 +
 
 +
=== samensmelting met andere gemeentes ===
 +
Er is door Gelderland zeven keer geprobeerd om de gemeente toe te voegen aan een andere gemeentes, de laatste keer was nog in 2018. De gemeente zou toegevoegd worden aan ''[[Arnhem|Gemeente Arnhem]]'' of [[Rheden (gemeente)|G''emeente Rheden'']], deze twee gemeentes waren het niet met elkaar eens over wie Rozendaal zou krijgen.
 +
 
 +
== Bezienswaardigheden ==
 +
Rozendaal heeft de volgende bezienswaardigheden:
 +
* Kasteel en Park Rosendael
 +
* De Bedriegertjes
 +
* de Emmapiramide
 +
{{beg}}
 
{{Navigatie provincie Gelderland}}
 
{{Navigatie provincie Gelderland}}
 
[[Categorie:Gemeente in Gelderland]]
 
[[Categorie:Gemeente in Gelderland]]

Versie van 14 mrt 2020 om 16:03

Rozendaal is een gemeente in Gelderland. De gemeente telt 1.654 inwoners, de oppervlakte is 27,95 km² (0,03 km² water). De burgemeester is Ester Weststeijn. Deze gemeente is een miljonairsgemeente, en is een van de rijkste en groenste gemeentes van Nederland. Ook is Rozendaal qua inwonersaantal de kleinste gemeente op het Nederlandse vasteland. De gemeente stamt uit 1818. De belangrijkste wegen door Rozendaal zijn: de Schelmseweg (N785) en de A50. De inwoners van Rozendaal verdienen gemiddeld €40.900 per jaar.

Indeling

De gemeente Rozendaal bestaat uit 1 dorp en twee buurtschappen.

Dorp

Het dorp heet Rozendaal. Wat bij het dorp hoort zijn: het kasteel en het park van het kasteel, de woningen in het zuiden van de gemeente, en kleine stukken bos die er omheen liggen. Hier is een zeer sterke stijging van de bevolking.

Buurtschappen

De buurtschappen zijn Terlet (aan de snelweg) en De Imbosch (in het bos). In deze buurtschappen is al heel lang geen verschil tussen het aantal inwoners geweest, omdat er geen mensen naartoe of van weg verhuizen.

Geschiedenis

Ontstaan

In 1812 ging het dorp Rosendaal deel uitmaken van Gemeente Velp. In 1818 werd gemeente Velp opgeheven en werd Rosendaal een zelfstandige gemeente. In 2018 bestond Rozendaal 200 jaar.

Naamsverandering

In 1933 is de naam veranderd naar Rozendaal.

samensmelting met andere gemeentes

Er is door Gelderland zeven keer geprobeerd om de gemeente toe te voegen aan een andere gemeentes, de laatste keer was nog in 2018. De gemeente zou toegevoegd worden aan Gemeente Arnhem of Gemeente Rheden, deze twee gemeentes waren het niet met elkaar eens over wie Rozendaal zou krijgen.

Bezienswaardigheden

Rozendaal heeft de volgende bezienswaardigheden:

  • Kasteel en Park Rosendael
  • De Bedriegertjes
  • de Emmapiramide
Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia CommonsWikiKids Beeldbank
Clipjes: SchoolTV BeeldbankYouTube


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Rozendaal&oldid=599976"