Suiker

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
Crystal Clear app kedit.png
Verbeteren
Dit artikel moet nog een beetje verbeterd worden. Wil jij WikiKids helpen? Het zou fijn zijn als je het verbetert.
(Opmerkingen van de plaatser: Heeft meer structuur nodig)
Verschillende soorten suiker
Een paar suikerklontjes. Suikerklontjes worden ook gebruikt om op een eenvoudige manier te meten hoeveel suiker in een product is. Hierdoor wordt het zichtbaar hoe veel suikerklontjes er in een blikje frisdrank zit.

Suiker is een zoete stof die verschillende voedingsmiddelen zit. Er zijn verschillende soorten suiker. Je hebt kunstmatige of toegevoegde suiker, wat bijvoorbeeld in snoep, koekjes en chocola zit. Ook bestaan er natuurlijke suikers die van nature in fruit en honing voorkomen. Daarnaast zit het in verschillende andere producten, zoals melk. Suiker zelf wordt ook gekocht in pakken (losse suiker) en suikerklontjes, voor bijvoorbeeld in de thee en koffie. Deze suiker komt uit verschillende producten, zoals suikerbiet en suikerriet.

Sinds de 20e eeuw is suiker een stuk goedkoper geworden. Hierdoor eten mensen steeds meer suiker, wat gevolgen voor de gezondheid heeft. Dit heeft voor zaken als overgewicht, obesitas en suikerziekte gezorgd. Hoewel suiker zelf niet ongezond is, is het wel ongezond wanneer je te veel inneemt. Tegenwoordig zijn er daarom ook veel suikervervangers en producten met minder of geen suiker (light- en zero-producten).

Geschiedenis

Herkomst

Middeleeuwen

Suikerplantages in de Nieuwe Wereld

Tegenwoordig

Soorten

Kristalsuiker

Zie Tafelsuiker voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
De korreltjes van kristalsuiker van dichtbij

Kristalsuiker of tafelsuiker is een witte suiker. Het bestaat uit allerlei kleine kristalachtige stukjes. Hierdoor lijkt kristalsuiker erg op zout. Kristalsuiker wordt vaak verkocht in losse pakken in de supermarkt. Ook zijn suikerklontjes van kristalsuiker gemaakt. Snoep en gebakken producten worden ook vaak met deze suiker bestrooid. Kristalsuiker verdwijnt namelijk niet meteen door vocht of hitte.

Deze vorm van suiker wordt vaak gebruikt tijdens het bakken van producten, het maken van toetjes en ijs en om thee en koffie zoet te maken. Daarnaast wordt kristalsuiker gebruikt in jam en confituur. Dit komt doordat kristalsuiker fruit lang kan bewaren, omdat bacteriën er niet goed tegen kunnen.

Een speciale vorm van kristalsuiker is poedersuiker. Poedersuiker is nog fijner en wordt vaak gebruikt voor gebakken producten, zoals poffertjes, pannenkoeken en oliebollen.

Palmsuiker

Palmsuiker of Javaanse suiker komt van bepaalde palmbomen, zoals de sagopalm en de dadelpalm. Palmsuiker wordt gewonnen uit het sap dat door de palmboom heen stroomt. Deze suiker is minder zoet dan kristalsuiker. Ook heeft het de bijsmaak van karamel. Palmsuiker heeft een lichtbruine kleur. Het wordt vaak verkocht in brokken of als vloeistof.

Deze vorm van suiker wordt vooral in nagerechten en snoep gebruikt. In Zuidoost-Azië is palmsuiker erg populair. Vooral in Indonesië en Thailand wordt palmsuiker voor veel gerechten gebruikt.

Biet- en rietsuiker

Lees ook suikerbiet en suikerriet voor meer informatie.

Bietsuiker is suiker uit de suikerbiet. Rietsuiker is het suiker dat uit suikerriet komt. Hoewel de twee soorten suiker uit verschillende gewassen komen, zijn de twee soorten suiker vrijwel hetzelfde. Deze soorten suiker zijn vaak wit van kleur, maar kunnen ook een bruine kleur hebben. Voor de winning van de suiker wordt het riet of de biet in stukken gesneden en gekookt. Vervolgens wordt het gekristalliseerd en vermalen. Hierdoor ontstaat de suiker.

Ook deze soort suiker wordt voor vrijwel alles gebruikt.

Basterdsuiker

Basterdsuiker is een bruine, fijne suiker. Tegenwoordig bestaat er ook gele en witte basterdsuiker, maar vaak wordt het als bruin verkocht. Het verschil is dat er karamel aan de bruine variant is toegevoegd, terwijl dit bij de witte niet het geval is. Basterdsuiker is een stuk fijner als kristalsuiker. Hierdoor zijn de korreltjes minder goed zichtbaar.

Deze soort suiker wordt vaak gebruikt voor gebak en taart, aangezien het beter voor de structuur is. Hierdoor krijgt het gebak ook een bruine kleur. Bij speculaas wordt basterdsuiker gebruikt.

Chemische samenstelling

In de biologie en scheikunde spreekt men ook van "suikers". Deze suikers worden ook wel koolhydraten genoemd. Koolhydraten zitten in vrijwel al het eten. Het is een brandstof voor de cellen in het lichaam. De cellen hebben koolhydraten nodig om te kunnen blijven leven. Het lichaam heeft het nodig om te kunnen bewegen, te groeien en voor allerlei andere zaken. Koolhydraten zijn daardoor ook erg belangrijk voor het lichaam.

Er zijn verschillende soorten suikers in het lichaam. Een belangrijke suiker is glucagon. Glucagon (druivensuiker) is een belangrijke bron van energie voor het lichaam. Het is namelijk belangrijk voor de ademhaling van cellen.

Suiker en gezondheid

Sugar-258113 960 720.jpg

Op veel producten is te zien hoeveel gram suiker erin zit. Het is te vinden bij de voedingswaarde, daar vind je alle voedingsstoffen met de waardes van wat er in het product zit. Hierop is ook het aantal gram suiker te vinden, dat staat onder de koolhydraten. Door voedingswaardes van producten te vergelijken weet je wat een bewuste keuze is om te kopen en te eten of drinken. Bijvoorbeeld het verschil tussen magere yoghurt of magere vruchtenyoghurt.

Gevolgen voor de gezondheid

Dagelijks aanbevolen hoeveelheid

Hoeveel suiker mag je per dag?

  •  kind 4 tot 8 jaar mag 35 gram (bijna 9 suikerklontjes) per dag
  • kind 9 tot 13 jaar mag 51 gram (bijna 13 suikerklontjes) per dag
  •  volwassen man mag 60 gram (15 suikerklontjes) per dag
  •  volwassen vrouw mag 50 gram (12,5 suikerklontjes) per dag

Suikervervangers

Tegenwoordig zijn er veel lightproducten in de winkels te vinden. In die producten zit nog maar heel weinig of bijna geen suiker meer maar behoud wel de zoete smaak. In die producten worden suikers vervangen door zoetstoffen, ook wel e-nummers genoemd. E-nummers zijn geen natuurlijke stoffen wat betekent dat het slecht is voor mensen. Door het voedingscentrum is er een ADI vastgesteld, dat is de aan Aanvaardbare Dagelijkse Inname. Wat betekent dat er een aantal gram is bepaald van de hoeveelheid e-nummers die je mag binnen krijgen. Als je daar overheen gaat kan het schadelijk worden voor het lichaam.

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Suiker&oldid=735636"