Verkiezingen

Uit Wikikids
Versie door Groempdebeer (overleg | bijdragen) op 7 dec 2023 om 22:11
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Bij verkiezingen kunnen volwassenen kiezen welke personen in het parlement komen. Deze personen zitten op zetels (dat zijn stoelen in de Tweede Kamer). Iedereen van 18 jaar en ouder heeft het recht om te stemmen. De mensen die mogen stemmen, noemen we dan ook stemgerechtigden. Vroeger was het in Nederland zelfs verplicht om te stemmen. In België is dit nog steeds zo. De Eerste Kamer en de Tweede Kamer worden ook wel de Staten-Generaal genoemd.

Nederland

De parlementen waarvoor gestemd kan worden zijn de Tweede Kamer, de Provinciale Staten, de gemeenteraad en het Europees Parlement. Alle personen op wie gestemd kan worden staan op kandidatenlijsten. Bij het stemmen zelf moet degene die stemt dan het vakje bij de naam van één persoon rood kleuren. Bijna altijd zijn de personen op wie gestemd kan worden, aangesloten bij een politieke partij.

Na de verkiezingen

Als de verkiezingen geweest zijn, dan mag de grootste politieke partij de regering vormen. Het is alleen in Nederland vaak zo dat er niet één partij is die meer dan de helft van de zetels krijgt. Daarom moet er vaak een coalitie gevormd worden met andere (kleinere) partijen. Dat wil zeggen dat deze samen met een of meer andere partijen de regering van een land, het bestuur van een provincie of het bestuur van een gemeente vormt.

Het is dus niet zo dat iemand op één hele partij, op de regering of een gemeentebestuur kunt stemmen. Je kunt alleen stemmen op een kandidaat en die kandidaat is meestal aangesloten bij een politieke partij. Wat die kandidaat dan vervolgens met jouw stem gaat doen, dat moet je nog maar afwachten.

Soorten verkiezingen

In Nederland zijn er vijf soorten verkiezingen:

Media

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Verkiezingen&oldid=829448"