Zevenjarige Oorlog

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zevenjarige Oorlog

Seven Years' War Collage.jpg

Datum 17 mei 1756 - 15 februari 1763
Locatie Europa, Noord-Amerika, Caribisch gebied, Zuid-Amerika, Afrika, India en de Filipijnen
Overwinning voor Engeland en Pruisen
Resultaat
Strijdende partijen
Groot-Brittannië
Pruisen
Hannover
Portugal
Hessen-Kassel
Brunswijk-Wolfebüttel
Schaumberg-Lippe
Rusland (vanaf 1762)
De Irokezen
De Cherokee
Andere inheemse volkeren
Frankrijk
Habsburgse Rijk
Saksen
Rusland (tot 1762)
Spanje
Zweden
Mogolrijk
De Ojibwe
De Shawnee
Verschillende inheemse volkeren
Leiders
Jeffery Amherst
Edward Hawke
John Manners
Edward Braddock
James Wolfe
John Byng
George Washington
Frederik II
Charles de Rohan
Louis-Joseph de Montcalm
Prins Josef
Leopold Joseph
Frederick Augustus Rutowsky
Pyotr Saltykov
Troepensterkte
300.000 soldaten
210.000 soldaten
1.000.000 soldaten
250.000 soldaten
Verliezen
Portaal Portal.svg Geschiedenis

De Zevenjarige Oorlog was een groot conflict dat duurde van 1756 tot 1763. De Zevenjarige Oorlog was het eerste wereldwijde conflict, die op verschillende continenten wordt gevochten. Het conflict vond plaats tussen Groot-Brittannië aan de ene kant (gesteund door o.a. Pruisen) en Frankrijk aan de andere kant (gesteund door o.a. Oostenrijk). Het conflict ging enerzijds over de wereldheerschappij. Zowel Frankrijk als Groot-Brittannië wilde de wereldmacht zijn. Het conflict ging over de streek Silesië, die zowel Oostenrijk als Pruisen wilden hebben. De Zevenjarige Oorlog was de eerste wereldwijde oorlog en sommige historici noemen het daarom ook wel de "echte eerste wereldoorlog".

De oorlog vond plaats in verschillende delen van de wereld, maar voornamelijk in Europa. Vaak wordt alleen het Europese strijdtoneel gezien als de Zevenjarige Oorlog. Hoewel er gevechten waren in andere delen van de wereld, waren dit meer conflicten als grote oorlogen als Europa. De uitzondering hierop is Noord-Amerika, waar de zogeheten Franse en Indiaanse Oorlog gevoerd werd. De Franse en Indiaanse Oorlog was ook onderdeel van de Zevenjarige Oorlog. Overigens was Zevenjarige Oorlog zelf weer onderdeel van een hele reeks oorlogen tussen Engeland en Frankrijk. De uiteindelijk winnaar van de oorlog was Groot-Brittannië, dat de definitieve wereldmacht zou zijn. Hoewel Frankrijk een belangrijk land bleef, haalde Groot-Brittannië in het in. De Britten werden ook een grote koloniale macht met de beste marine. Dit zou blijven zo blijven tot de opkomst van Napoleon Bonaparte eind-18e eeuw. Pruisen bevestigde ook zijn status als militaire en politieke macht in Europa, waar Oostenrijk dit voorheen was. Na de oorlog was zowel de wereldorde als de orde in Europa.

Achtergrond

Situatie in Europa

Situatie in Noord-Amerika

Nieuwe methodes en technieken

Verloop in Europa

1756

1757

1758

1759-60

1761-1762

1762

Verloop in andere werelddelen

Noord-Amerika

Zuid-Amerika

India

West-Afrika

Gevolgen

Bronnen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zevenjarige_Oorlog&oldid=702881"