Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Olympic rings without rims.svg WikiKids wenst de sporters op de Olympische Winterspelen 2022 in Beijing veel succes! Olympic rings without rims.svg

Brisbane

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De skyline van Brisbane
De satelliet van Brisbane
Varen in een bootje op de Brisbane Rivier

Brisbane is de hoofdstad van de Australische staat Queensland en de derde grootste stad van heel Australië (na Sydney en Melbourne) met 2.004.262 inwoners in het jaar 2009. De stad ligt aan de Brisbane-Rivier. Het ligt in het zuidoosten van Queensland. De inheemse bevolking, de aboriginals, noemde de plek waar nu Brisbane ligt Mianjin. Brisbane speelde een grote rol tijdens de Tweede Wereldoorlog. Brisbane wordt beschouwd als een wereldstad.

Geschiedenis

Het gebied waar nu Brisbane ligt, werd vroeger bewoond door de al eerder genoemde aborginals. De aborginals die hier woonden, noemden zichzelf: Turrbal. Brisbane werd voor het eerst onderzocht door iemand uit het Westen rond het jaar 1800. Dat was de man Matthew Flinders. Later werd het ook nog verkend door John Oxley onder leiding van Thomas Brisbane (daar is Brisbane ook naar genoemd). Brisbane werd een kolonie van het Verenigd Koninkrijk. Maar na ongeveer één jaar vertrokken ze uit hun nederzetting en gingen naar het zuiden, want daar was meer water te vinden. Men noemde de nieuwe nederzetting Edenglassie. Vanaf 1900 begon de bevolking en functie van Brisbane te groeien. Brisbane werd de hoofdstad van de losse kolonie Queensland. Wel 20 kleine gemeentes vormden samen één stad, Brisbane dus. Vanaf 1945 begon de stad te vernieuwen en moderner te worden. Er kwamen zelfs trams. In het jaar 1974 waren er overstromingen in de stad, waardoor de bevolking veel begon te zakken. Maar na de overstromingen ging het weer goed met Brisbane.

Geografie

Naast het liggen aan een rivier, ligt Brisbane ook aan zee en een grote baai: de Moreton Bay. Het land is nogal heuvelig in Brisbane. Brisbane is een grote stad en daarom zijn er veel voorsteden rond de stad. De traditionele hoofdstraat van Brisbane is de Queen Street. Het oudste gebouw van de stad is The Old Windmill in Brisbane. Op dit moment heeft Brisbane maar 2 gebouwen die groter zijn dan 200 meter. De hoogste is de Aurora Tower en de tweede is Riparian Plaza. Het klimaat van Brisbane is subtropisch. Er zijn warme, vochtige zomers en milde, droge winters. De stad hoogst gemeten temperatuur was 43,2 °C op 26 januari 1940.

Economie

De economie van Brisbane gaat heel goed. Het is bekend om de industrie en financiële diensten. Brisbane heeft zelfs een grote centrale zakenwijk waar allemaal hoge wolkenkrabbers zijn. Verder is toerisme ook belangrijk voor de economie van Brisbane. Na Sydney en Melbourne heeft Brisbane de meeste toeristen van het land. Bekende plekken/plaatsen in de stad zijn: de South Bank Parklands, Roma Street Parkland, Brisbane Botanic Gardens, Brisbane Forest Park en Portside Wharf. De Lone Pine Koala Sanctuary is geopend in 1927 en was het 's werelds eerste Koala Sanctuary. Toeristen in Brisbane vinden het vaak leuk om te zwemmen en te varen in de rivier de Brisbane, maar ook aan de Moreton Bay. Brisbane is het centrum van technologie en wetenschap in Queensland. Er zijn zelfs 8 universiteiten. De meeste grote Australische of internationale bedrijven hebben zich hier gevestigd. Grote, bekende bedrijven die zich hier gevestigd hebben zijn: Suncorp-Metway Limited, Flight Centre, Sunsuper en Orrcon.

Brisbane heeft een hele grote, belangrijke haven. Het is de derde belangrijkste haven van Australië. In de haven worden veel dingen geëxporteerd en geïmporteerd. De haven zit vol met containers en containerschepen.

Cultuur

In Brisbane houdt men van veel soorten muziek, zowel van pop- of rock-muziek als ballet- of klassieke muziek. Brisbane heeft vele concertzalen. De stad heeft een heel bekend orkest, genaamd: The Queensland Orchestra. Natuurlijk houdt men in Brisbane ook van kunst. Een bekend museum van moderne kunst in Brisbane is Queensland Gallery of Modern Art. Dat is geopend sinds december van het jaar 2006. Het is het grootste museum van moderne kunst in heel Australië. Samen met Beijing, Berlijn, Birmingham en Parijs behoort Brisbane tot één van de Top 5 International Music Hotspots van het jaar 2007. In Brisbane zijn namelijk veel karaoke-cafés en veel pubs. Ekka (De Koninklijke Show van Queensland) en het Riverfestival zijn de belangrijkste culturele evenementen van Brisbane. De stad biedt vaak onderdak voor grote sport/cultuur-evenementen. Voorbeelden zijn: de Gemenebestspelen van 1982, World Expo '88 en Goodwill Games van 2001. Brisbane heeft zich pas aangemeld als gaststad van de Olympische Zomerspelen 2024. De belangrijkste kranten van Brisbane zijn The Courier-Mail en The Sunday Mail.

Vervoer

Brisbane heeft een uitgebreid netwerk van vervoer. Openbaar vervoer wordt verzorgd door bus-, trein-en veerdiensten. Over de Brisbane Rivier zijn wel ongeveer zo'n 10 (auto)bruggen. Verder zijn er nog 3 spoorwegbruggen en 2 voetgangersbruggen. Momenteel is men bezig een tunnel te graven onder de rivier de Brisbane heen. Voor auto's in Brisbane zijn er enorm veel wegen en snelwegen. De Bruce Highway is de belangrijkste snelweg ten noorden van Brisbane en gaat door de hele staat Queensland. Hij eindigt in de Australische stad Cairns. Om naar het buitenland te gaan kun je met het vliegtuig. Brisbane International Airport is de derde grootste en drukste luchthaven van heel Australië. In de jaren 2008 en 2009 verwerkte de luchthaven wel ongeveer zo'n 18,5 miljoen passagiers. Ten zuiden van de stad is de gewone, kleine luchthaven Archerfield Airport.

Partnersteden

Dit zijn de partnersteden van de stad Brisbane:


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Brisbane&oldid=699657"