Help mee! Maak een account of meld je aan.

Een prettige Bevrijdingsdag!

Van 10 april t/m 10 mei staat WikiKids in het teken van de Spaanse en Portugese eilanden! Doe jij ook mee?

Coca-Cola

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Coca-colaflesje

Coca-Cola is een zeer bekende frisdrank. De drank bevat veel suiker en koolzuur. Wat er precies allemaal in zit, is niet bekend omdat het recept altijd geheim is gehouden. Vroeger werden er ook kolanoten gebruikt, daar is de drank ook naar vernoemd.

Uitvinder en ontdekking

Coca-Cola is uitgevonden door John Pemberton. Hij had een apotheek en zocht een drankje of pilletje dat hem zou onderscheiden tegen zijn concurrenten. Bovendien was hij op zoek naar iets om van zijn morfineverslaving af te komen. Hij moest zoveel pijnstillers innemen omdat hij in de Slag bij Columbus gewond was geraakt.

Hij zat dagenlang na zijn werk in de apotheek een drankje te brouwen. De hoofdingrediënten waren kokabonen en colanoten. Op 8 mei 1886 ontdekte hij een soort siroop die Coca-Cola zou gaan heten. De klanten die het drankje dronken tegen hoofdpijn, buikpijn en maagkramp vonden het drankje niet alleen helpen tegen de klachten, maar ze vonden het ook nog lekker!

Geschiedenis

Waarschijnlijk werd de eerste Coca-Cola geproduceerd in een fabriek in 1894 of 1890. In het begin was de drank enkel in de Verenigde Staten in karretjes langs de weg te koop, maar al vlug was het in de hele wereld te koop. Het bedrijf dat de drank maakt heet The Coca Cola Company.

De bekende colafles werd in 1915 door de glasblazer Earl R. Dean ontworpen. Coca-Cola is sinds 1893 als handelsmerk geregistreerd, dat wil zeggen dat niemand een ander product mag verkopen dat ook Coca-Cola heet.

Cola wordt nog steeds veel gedronken. Er worden ongeveer 1 miljoen drankjes per dag verkocht.

Waar of niet waar?

Met cola kun je roest weghalen van bijvoorbeeld roestig gereedschap. Maar er zijn ook broodjeaapverhalen over Coca-Cola:

  • Coca-Cola kan vlekken op kleding oplossen;
  • Coca-Cola kan donker haar blond maken;
  • Coca-Cola Light (in veel landen Diet Coke genoemd) is een middel tegen diarree;
  • Eens viel een man in de fabriek in een ketel vol Coca-Cola en ze hebben slechts zijn gebit teruggevonden, hij was volledig opgelost;
  • Coca-Cola waaraan men een aspirientje heeft toegevoegd is een krachtig drankje. Volgens een lezing is de combinatie geen krachtig drankje, maar wordt iemand die het consumeert gek of hyperactief.

Wist je dat...

  • ... Coca-Cola is een merk van een bedrijf dat cola maakt. Er zijn ook andere bedrijven die cola maken. Bijvoorbeeld Pepsi-Cola of Raak Kindercola.
  • ... Dankzij Coca Cola de kerstman rood is? Hij was eerst groen!
  • ... Cola zonder kleurstof groen zou zijn?

Fotogalerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Coca-Cola&oldid=613564"