Gebruiker:Gerarddummer/Artikel van de week

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Deze pagina geeft een overzicht van alle artikelen van de week. Het is nu week 16 en het artikel hieronder is dus uitgelicht. Als je zelf een artikel van de week aanmaakt haal je een paar regels uit het artikel en zorg je er voor dat de lezer nog verder kan klikken naar het volledige artikel.


Artikel van deze week (16)

Gebruiker:Gerarddummer/Artikel van de week/16


Artikel van volgende week (17)

Gebruiker:Gerarddummer/Artikel van de week/17


Artikelen van de week

Week 1

PharoahSanders.jpg

Het artikel van de week is... Jazz!

Jazz is een op Afrikaanse ritmes, ragtime en blues gebaseerd muziekgenre dat ontstond in de Verenigde Staten en zich vanuit New Orleans verspreidde over de rest van de wereld. Weet jij hoe Jazz ontstaan is?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>
Week 2

Sanfranciscoearthquake1906.jpg

Het artikel van de week is... Aardbeving!

Aardbevingen zijn natuurrampen die vaak voorkomen. Bij een aardbeving trilt of schudt de aardkorst heftig. Hierdoor kunnen mensen gewond raken, gebouwen beschadigt raken of stukken aarde verschuiven. De kracht van een aardbeving wordt gemeten op een bepaalde schaal. Weet jij welke schaal dit is?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 3

Secretary Kerry Holds Granddaughter Dobbs-Higginson on Lap While Signing COP21 Climate Change Agreement at UN General Assembly Hall in New York (26512345421).jpg

Het artikel van de week is... Internationaal recht!

Met internationaal recht worden de wetten bedoeld die tussen meerdere landen gelden. Het internationaal recht regelt hoe landen, internationale organisaties en bedrijven met elkaar omgaan. Denk bijvoorbeeld aan de mensenrechten of het Internationaal Strafhof. Weet jij hoe het internationaal recht ontstaan is?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>
Week 4

Tierpark 06 034.jpg

Het artikel van de week is... Leeuw!

Leeuwen zijn grote roofdieren. Het zijn katachtigen en zijn familie van o.a. de tijger, de huiskat en de jaguar. Na de tijger is de leeuw de grootste katachtige ter wereld. Mannetjes- en vrouwtjesleeuwen zien er anders uit. Weet jij hoe de lange haren van de leeuw op deze foto heten?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>
Week 5

Willem Roelofs10.jpg

Het artikel van deze week is ... Haagse school!

De Haagse school was een beweging in de Nederlandse kunst tussen 1860 en 1900. De schilders van de Haagse school waren verbonden met de stad Den Haag. Voorbeelden van schilders uit deze beweging zijn Jozef Israëls, Hendrik Willem Mesdag en Willem Maris. Weet jij waar de Haagse school zich tegen afzette?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 6

Luiz Inácio Lula da Silva.jpg

Het artikel van de week is ... Luiz Inácio Lula da Silva!

Luiz Inácio Lula da Silva is de huidige president van Brazilië. Hij is lid van de Arbeiderspartij en was al eerder president tussen 2003 en 2010. Sinds 1 januari 2023 is hij weer president van het land. Kort na zijn beëdiging bestormden demonstranten het Braziliaanse parlement. Maar waarom eigenlijk?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>
Week 7

Bermuda Triangle (NL).svg

Het artikel van de week is... Bermudadriehoek!

De Bermudadriehoek is gebied op zee tussen Bermuda, Puerto Rico en Miami. Sinds 20e eeuw verdwijnen er allerlei schepen en vliegtuigen in het gebied. Sommige mensen denken dat aliens hierachter zitten. Wetenschappers hebben echter een meer logische verklaring. Weet jij welke?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>
Week 8

Paul Gauguin 056.jpg

Het artikel van deze week is ... Paul Gauguin!

Paul Gauguin was een Frans kunstschilder. Gauguin behoort tot het postimpressionisme en had grote invloed op de moderne kunst. Een groot deel van zijn leven woonde hij in Polynesië. Weet jij op welk eiland hij woonde?

Lees hier verder voor het antwoord »

Week 9

Phosphor.JPG

Het artikel van de week is... Fosfor!

Fosfor is een element uit het periodiek systeem. In het periodiek systeem wordt het aangegeven met nummer 12 en het symbool P. Fosfor komt ook voor in de botten van het menselijk lichaam. Fosfor komt voor in twee hoofdvormen. Weet jij welke dit zijn?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>
Week 10

Ciconia ciconia (foraging).jpg

Het artikel van de week is... Ooievaar!

De ooievaar is een grote vogel met witte en zwarte veren en een rode snavel. Ooievaars bouwen nesten op hoge palen of op schoorstenen en torens. Het zijn trekvogels die 's winters naar Afrika trekken. Weet jij waar de ooievaar het symbool van is?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>
Week 11

El Capitan base 2005-03-12.jpg

Het artikel van de week is... Texas!

Texas is een van de vijftig staten van de Verenigde Staten. Na Alaska is het de grootste staat en na Californië de staat met de meeste inwoners. Texas ligt helemaal in het zuiden van het land. De hoofdstad van Texas is Austin. Ook liggen Houston en Dallas in de staat. Weet jij hoe Texas onderdeel werd van de Verenigde Staten?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>
Week 12

HRR.gif

Het artikel van de week is ... Heilige Roomse Rijk!

Het Heilige Roomse Rijk was een rijk in Centraal-Europa dat bestond van het jaar 962 tot 1806. Het rijk was geen land zoals we dat nu kennen, maar had lang veel macht en werd geleid door grote keizers. Zo stond het in het middelpunt van een strijd tussen de paus en de keizer. Maar waar ging deze strijd eigenlijk over? En wat betekende de grote macht van het Heilige Roomse Rijk voor Europa?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>
Week 13

Barley.jpg

Het artikel van de week is... Gerst!

Gerst is een graan- en grassoort die veel voorkomt in warme gebieden, maar ook in Nederland. 7000 jaar geleden werd ze al gekweekt in Syrië en Afghanistan! Gerst komt in verschillende soorten en maten, en wordt voor een heleboel dingen gebruikt. Maar waarvoor eigenlijk? En welke soorten gerst zijn er nu allemaal?

Lees hier verder voor het antwoord »
Week 14

StalinPorIsaakBrodsky1935.jpg

Het artikel van de week is ...Jozef Stalin!

Jozef Stalin werd op 3 april 1922 de secretaris-generaal van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie. Hij leidde de Sovjet-Unie van 1924 tot 1953. Stalin staat bekend om zijn terreur en persoonlijkheidscultus, maar vocht in de Tweede Wereldoorlog wel mee aan de kant van de Geallieerden. Hoe zag het schrikbewind van Stalin er eigenlijk uit? En waarom waren Stalin en zijn Sovjet-Unie onmisbaar voor de bevrijding van Europa?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>
Week 15

Stonehenge Total.jpg

Het artikel van de week is... Stonehenge!

Stonehenge is een beroemd monument en bouwwerk in Engeland. Het staat zelfs op de werelderfgoedlijst! Vroeger was Stonehenge een begraafplaats voor de elite. Maar waarom is Stonehenge nog steeds zo beroemd? En waarom staat het eigenlijk op de werelderfgoedlijst?

Lees hier verder voor het antwoord »
Week 16

Darica Cossowary 00975.jpg

Het artikel van de week is... Kasuarissen en emoes!

De kasuarissen en emoes zijn een orde van vogels. In tegenstelling tot veel andere vogels kunnen ze niet vliegen. Ook leven ze in hete gebieden. De emoes hebben daar toch geen last van! Weet jij waarom emoes het nooit warm krijgen?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 17

Space Shuttle Columbia launching.jpg

Artikel van de week is... Ruimtevaart!

Met ruimtevaart wordt alles bedoeld dat mensen in de ruimte doen en wat mensen in de ruimte veroorzaken. Mensen die met een ruimtevaartuig de ruimte in gaan heten astronauten of kosmonauten. Weet jij wie de eerste man in de ruimte was?

Lees hier verder voor het antwoord »
Week 18

Bijlmerrampwiers2.jpg

Het artikel van de week is... Bijlmerramp!

Op 4 oktober 1992 stortte El Al Flight 1862, een Boeing 747 vrachtvliegtuig van de toenmalige Israëlische staatsmaatschappij El Al, neer in de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg in de Bijlmermeer (in de volksmond "Bijlmer", onderdeel van Amsterdam- Zuidoost). De crash staat in Nederland bekend als de Bijlmerramp. Hoe kon deze ramp gebeuren?

Lees hier verder voor het antwoord »

Week 19

Sugarcubes.jpg

Het artikel van de week is... Suiker!

Suiker is een zoete stof die in verschillende voedingsmiddelen zit. Er zijn natuurlijke en toegevoegde suikers. Zo zit er suiker in snoep en koekjes, maar ook in fruit en honing. Weet jij uit welke gewassen suiker gewonnen wordt?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 20

Pysanky2011.JPG

Het artikel van de week is... Pysanka!

Met Pysanka worden paaseieren uit Oekraïne bedoeld. In Oekraïne is het een traditie om paaseieren met verschillende kleuren en motieven te versieren. Dit zijn traditionele motieven en er zijn verschillende eieren. Weet jij waar deze traditie vandaan komt?

Lees hier verder voor het antwoord »
Week 21

Turk22.jpg

Het artikel van de week is... Kazachstan!

Kazachstan is een groot land in Centraal-Azië. Het grenst aan Rusland, China, Kirgizië, Turkmenistan, Oezbekistan en de Kaspische Zee. In het land wonen 19 miljoen mensen en de hoofdstad is Astana. Het land wordt nog altijd als dictatuur bestuurd, maar in de laatste jaren komt hier verandering in. Weet jij waarom?

>> Lees hier verder voor het antwoord! >>
Week 22

MyPiano.jpg

Het artikel van de week is... Piano!

De piano is een snaar-, slag- en toetsinstrument. In een piano zitten snaren. Als je op de toetsen drukt slaan er kleine hamertjes tegen de snaren. Hierdoor ontstaat geluid. Er zijn verschillende soorten piano's. Weet jij welke soorten piano's er allemaal zijn?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>
Week 23

Test (student assessment).jpeg

Het artikel van de week is... Faalangst!

Faalangst is de angst dat iets compleet gaat mislukken of dat je iets niet kan. Sommige mensen hebben faalangst wanneer ze moeten presenteren of wanneer ze een proefwerk moeten maken. Faalangst betekent niet dat je zenuwachtig bent. Weet jij wat het verschil is?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>
Week 24

HOKI (5577037001).jpg

Het artikel van de week is... Hockey!

Hockey is een teamsport, waarbij je speelt met een bal en hockeysticks. Hockey wordt gespeeld op een speciaal hockeyveld, maar het kan ook in een overdekte zaal plaatsvinden. Weet jij wat je nog meer nodig hebt voor hockey?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>
Week 25

USS Constitution vs Guerriere.jpg

Het artikel van de week is... Oorlog van 1812!

Tussen 1812 en 1815 waren de Verenigde Staten en de Britse kolonie Canada met elkaar in oorlog. De Amerikaanse president James Madison wilde namelijk Canada veroveren. De Britten waren immer te druk met de oorlog tegen Napoleon. De Amerikaanse onderschatten de Canadezen echter en een oorlog brak los. Wie was de winnaar van deze oorlog?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>
Week 26

RomaForoRomanoVedutaDaPalatino1.JPG

Het artikel van de week is... Rome!

Rome is de hoofdstad van Italië. Het ligt in de regio Lazio in het midden van het land. Rome is met 2,8 miljoen inwoners ook de grootste stad van Italië. Het is een erg oude stad waarvan de geschiedenis teruggaat tot in het Romeinse Rijk. De stad staat bekend om zijn Romeinse monumenten, zoals het Colosseum. Ook ligt het kleinste land ter wereld in Rome. Weet jij hoe dat landje heet?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>
Week 27

Camels in the Desert (8332117351).jpg

Het artikel van de week is... Woestijn!

Een woestijn is een erg droog gebied. In een woestijn groeit vrij weinig. De meeste woestijnen zien eruit als grote zandvlaktes, maar er zijn ook rots- en ijswoestijnen. Toch is er een hoop leven in de woestijn. Er zijn verschillende dieren, planten en zelfs mensen te vinden. Weet jij wat de grootste woestijn ter wereld is?

>> Lees hier verder het antwoord >>
Week 28

Cinderella 1865 (6).png

Het artikel van de week is... Assepoester!

Assepoester is een sprookje over een hardwerkend meisje dat uitgenodigd wordt voor een bal en daar een prins ontmoet. Het moderne verhaal werd voor het eerst opgeschreven door Charles Perrault in 1679. Weet jij hoe de glazen schoenen van Assepoester heten?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>
Week 29

Flag of Esperanto.svg

Het artikel van de week is... Esperanto.

Esperanto is een internationale hulptaal. Anders dan andere talen is Esperanto door één persoon bedacht; Lejmer Zamenhof. Zamenhof bedacht de taal aan het einde van de 19e eeuw. Esperanto moest volgens hem de nieuwe wereldtaal worden, zoals Engels dit tegenwoordig is. Dit doel is nooit bereikt, maar toch spreken veel mensen Esperanto. Weet jij hoeveel dit zijn?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>
Week 30

Disney Land Paris - 2017 (1).JPG

Het artikel van de week is... Disneyland Park (Parijs)!

Disneyland Park is een van de twee pretparken in Disneyland Parijs. Het park opende in 1992. Het is het oudste en grootste pretpark van het resort. Het pretpark is verdeeld in vijf themalanden en heeft 31 attracties. In het midden staat een groot kasteel. Weet jij in het teken welke Disney-film dit kasteel staat?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>
Week 31

Cydalima perspectalis caterpillar.jpg

Het artikel van de week is ... Buxusrups!

De laatste jaren hoor je steeds vaker over buxusrupsen. Dit zijn de rupsen van de buxusmot. Deze rupsen brengen in het voorjaar veel schade aan buxusplanten. Deze planten worden namelijk kaal gegeten. Toch komt de buxusrups oorspronkelijk uit Azië. Weet jij hoe de rups in Nederland en België terecht is gekomen?

Lees hier verder voor het antwoord »
Week 32

Caesar.jpg

Het artikel van de week is... Julius Caesar!

Julius Caesar was een belangrijke politicus en generaal in het Romeinse Rijk. In zijn tijd was het rijk een republiek, waarvan hij later de consul werd. Tijdens zijn leven voerde hij verschillende succesvolle oorlogen. In 44 v.Chr. werd Julius Caesar door de andere senatoren vermoord. Maar waarom gebeurde dit?

Lees hier verder voor het antwoord »
Week 33

Stavechurch-heddal.jpg

Het artikel van de week is ... Noorwegen!

Noorwegen is een land in Noord-Europa en grenst aan Zweden, Finland en Rusland. Het land heeft zo'n 5,3 miljoen inwoners en de hoofdstad is Oslo. Noorwegen is geen lid van de Europese Unie (EU), maar er is wel vrijhandel tussen de Europese Unie en Noorwegen. Weet jij waarom Noorwegen geen lidstaat is van de EU?

Lees hier verder voor het antwoord »
Week 34

Floriade Buildings 2022.jpg

Het artikel van de week is... Floriade!

De Floriade was een tuinbouwtentoonstelling die iedere tien jaar in Nederland gehouden werd. De eerste editie van de Floriade vond plaats in 1953 in Rotterdam. De laatste editie vond vorig jaar plaats in Almere. In 2023 werd bekend dat de Floriade in de toekomst niet meer terugkomt. Weet jij waarom?

Lees hier verder voor het antwoord »
Week 35

Auschwitz tower.png

Het artikel van de week is... Holocaust!

De Holocaust is de naam voor de volkerenmoord op 6 miljoen Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Toen Hitler aan de macht kwam in 1933, kwamen er allerlei antisemitische wetten gericht tegen Joden. Later volgde ook de Jodenvervolging, waarbij Joden werden opgepakt en gestuurd naar concentratie- en vernietigingskampen. Hoe kon dit gebeuren?

Lees hier verder voor het antwoord »
Week 36

Battle-poitiers(1356).jpg

Het artikel van deze week is...Slag bij Poitiers (1356)!

De Slag bij Poitiers was een veldslag tijdens de Honderdjarige Oorlog tussen Engeland en Frankrijk. De slag vond plaats op maandag 19 september 1356, toen de Fransen aanvielen. De veldslag had rampzalige gevolgen voor Frankrijk. Weet jij welke?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>
Week 37

Oosterschelde Kieler Foerde-1.jpg

Het artikel van de week is... Schoener!

De schoener is een type zeilschip. Het is vooral herkenbaar is aan de tuigage: het is zowel voor- en achteropgetuigd op alle twee of meer masten en, in het geval van een tweemastschoener. Weet jij hoe de schoener ontstaan is?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>
Week 38

Han Expansion.png

Het artikel van de week is... Han-dynastie!

De Han-dynastie was een periode in geschiedenis van China tussen 202 v.Chr. en 220 n.Chr. In deze periode regeerden de keizers van de Han-dynastie over China. Zij waren de langste dynastie die geregeerde over één verenigd China. De periode is verdeeld in het Westelijke en Oostelijke Han. Weet jij welke dynastie deze twee periodes scheidt?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>
Week 39

82-8000 1988 Boeing VC-25A (747-2G4B) C-N 23824 (6858562990).jpg

Het artikel van de week is... Air Force One!

Air Force One is de roepnaam van het vliegtuig van de Amerikaanse president. Het vliegtuig waarin de Amerikaanse president zit wordt "Air Force One" genoemd. Het is dus niet één vliegtuig. Weet jij hoe Air Force One ontstaan is?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>
Week 40

National Park Service 9-11 Statue of Liberty and WTC fire.jpg

Het artikel van de week is... Terrorisme!

Terrorisme is het plegen van ernstig geweld tegenover bepaalde groepen. Het doel van terrorisme is het inboezemen van angst bij die groepen. Vaak worden er acties, aanslagen, uitgevoerd waarbij er vaak ook doden en gewonden vallen. Er zijn verschillende vormen van terrorisme. Weet jij welke vormen er zijn?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>
Week 41

Varanus komodoensis4.jpg

Het artikel van de week is... Komodovaraan!

De komodovaraan is de grootste varaan (grote hagedis, leguaan) ter wereld. Het is een beschermde diersoort. Ze leven in zuidoostelijk Indonesië, onder andere op het eiland Komodo, Flores en een paar andere eilandjes. Weet jij wat de Komodovaraan eet?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>
Week 42

Altiplanosadlc.jpg

Het artikel van de week is... Argentinië!

Argentinië is een land in het zuiden van Zuid-Amerika. Het grenst aan Chili, Bolivia, Paraguay, Brazilië en Uruguay. Men spreekt er Spaans en de hoofdstad is Buenos Aires. Argentinië staat bekend om zijn tango, keuken en voetbal. Ook komen er een aantal bekende personen uit Argentinië. Kun jij er een paar opnoemen?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>
Week 43

Hong Kong Budha.jpg

Het artikel van de week is... Boeddhisme!

Het boeddhisme is een filosofie. Veel gelovigen zien het boeddhisme niet als religie, aangezien er geen goden vereerd worden. In plaats daarvan wordt het woord "traditie" of "levensbeschouwing" gebruikt. Het is vernoemd naar de stichter, Guatama Boeddha. Er zijn verschillende stromingen binnen het boeddhisme. Weet jij welke dit zijn?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>
Week 44

Banksy-syria-baloon-girl.webp

Het artikel van de week is... Banksy!

Banksy is een onbekende kunstenaar die sinds 1990 actief is. Hij staat vooral bekend om zijn muurschilderingen die hij maakt met grafitti. Ook maakte hij enkele schilderijen en tekeningen. Er is weinig bekend over Banksy. Zo weten we niet wat de echte naam is of hoe hij eruit ziet. Met zijn kunstwerken geeft hij vaak kritiek op de maatschappij. Weet jij wat de betekenis achter het kunstwerk (Girl with Balloon) hiernaast is?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>
Week 45

Catedral de Nossa Senhora da Graça (20234213142).jpg

Het artikel van de week is... Sao Tomé en Principe!

Sao Tomé en Principe is een land in Afrika. Het bestaat uit de eilanden Sao Tomé, Principe en verschillende kleinere, onbewoonde eilanden in de Golf van Guinee. Op de eilanden wordt Portugees gesproken en de hoofdstad is Sao Tomé. Weet jij wanneer Sao Tomé en Principe onafhankelijk werd?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>
Week 46

Guernica reproduction on tiled wall, Guernica, Spain (PPL3-Altered) julesvernex2.jpg

Het artikel van de week is... Kunst!

Kunst is het maken van iets bijzonders. Iets moois, iets leuks, iets aangenaams, iets interessants om naar te kijken, te luisteren of te lezen. Iets wat je in een kamer zou zetten of aan de muur zou hangen. Er zijn verschillende soorten kunst. Kun je er een paar opnoemen?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>
Week 47

Eugène Delacroix - La liberté guidant le peuple.jpg

Het artikel van de week is... Geschiedenis van Frankrijk!

Frankrijk heeft een lange geschiedenis. Het land ontstond in de 9e eeuw als koninkrijk. Tijdens haar geschiedenis Frankrijk zijn er twee koninkrijk, twee keizerrijken, vijf republieken, verschillende revoluties en ontelbare oorlogen geweest. Daarnaast speelde Frankrijk een belangrijke rol in de Europese geschiedenis. Weet jij welke koning zichzelf de "Zonnekoning" noemde?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>
Week 48

Sinterklaas 2007.jpg

Het artikel van de week is... Sinterklaas!

Op 5 december (Nederland) en 6 december (Vlaanderen) wordt Sinterklaas gevierd. De goedheiligman woont in Spanje, maar daar komt hij eigenlijk niet vandaan. In welk land is Sinterklaas dan wel geboren?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>
Week 49

EiserneVorhang.png

Het artikel van de week is... Koude Oorlog

De Koude Oorlog was een periode tussen 1945 en 1991. Tijdens deze periode stonden de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten lijnrecht tegenover elkaar. Het was ook een conflict tussen het communisme en het kapitalisme. Tijdens de oorlog vochten de twee partijen niet regelrecht met elkaar. Er was sprake van gewapende vrede. Maar wat betekende dit?

>> Lees verder voor het antwoord >>

Week 50

Perceval-arrives-at-grail-castle-bnf-fr-12577-f18v-1330-detail.jpg

Het artikel van de week is... Perceval of het verhaal van de Graal!

Perceval of het verhaal van de Graal is een Franse ridderroman en Arthurroman. Het verhaal is tussen 1182 en 1190 geschreven door Chrétien de Troyes en komt uit het noorden van Frankrijk. De roman wordt gezien als een van de beste boeken uit de middeleeuwen. Weet jij waar het boek over gaat?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>
Week 51

Léopold II, roi des Belges - Juste.jpg

Het artikel van de week is... Leopold II van België!

Leopold II was koning van België tussen 1865 en 1909. Hij was de opvolger van koning Leopold I en werd opgevolgd door Albert I. Daarnaast was hij alleenheerser over de Vrijstaat Congo (het huidige Congo-Kinshasa). Dit was zijn privédomein. De inkomsten gebruikte hij voor allerlei gebouwen en spoorwegen in België. In de Congo gebeurden er allerlei gruwelheden tijdens deze periode. Weet jij waardoor dit bekend werd?

Lees hier verder voor het antwoord »

Week 52

Overzicht met de watertoren en het verdeelstation - Klaaswaal - 20413818 - RCE.jpg

Het artikel van de week is... Elektriciteit!

Elektriciteit is de stroom die wij gebruiken. Het woord is afgeleid van het woord elektron, dit betekent barnsteen in het Grieks. Als je daar met een wollen doek over wrijft, ontstaat "elektriciteit", zichtbaar aan vonkjes en hoorbaar aan geknetter. Wij gebruiken het woord elektron nu voor een heel klein deeltje dat elektriciteit overbrengt. Weet jij welke soorten elektriciteit er zijn?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gebruiker:Gerarddummer/Artikel_van_de_week&oldid=655890"