GeenPeil

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
GeenPeil

Geenpeil.jpg

Oprichting De bijeenkomst van GeenPeil
Opheffing
Actief in
Richting
Stroming
Presidentskandidaat
President
Vicepresidentskandidaat
Vicepresident
Oprichter(s)
Partijleider Jan Dijkgraaf
Partijvoorzitter Bart Nijman
Secretaris-generaal
-
-
-
- Provinciale Staten
- Gemeenteraden
- Burgemeesters
- Commissarissen van de Koning
-
-
-
- Provinciale Staten
- Gemeenteraden
- Burgemeesters
- Commissarissen van de Koning
Wetenschappelijk bureau
Jongerenorganisatie
Studentenorganisatie
Vrouwenbeweging
Lhbt-vleugel
Zusterpartij(en)
Fractie in het Benelux-parlement
Europese fractie
Internationale organisatie
Voorgaande partij(en)
Opvolgende partij(en)
Fusie van
Opgegaan in
Afsplitsing van
Afsplitsing(en)
Voortzetting van
Portaal Portal.svg Politiek

GeenPeil is een politieke partij in Nederland. GeenPeil was eerst een actie voor het Nederlands referendum over de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne, ook wel het Oekraïnereferendum genoemd. GeenPeil is oorspronkelijk toen opgericht vanuit de webblog GeenStijl. GeenPeil wierf landelijke bekendheid vanwege de handtekeningenactie.

Op 14 oktober 2016 werd bekend dat Ben Nijman van GeenPeil ook een politieke partij maakte, met Jan Dijkgraaf als leider. Leden kunnen via kleine referenda stemmen over wetten en de leden van die partij in de Tweede Kamer volgen de uitslag daarvan op.

Door de actie GeenPeil werden meer mensen bekend, waaronder Jan Roos die lijsttrekker werd bij VoorNederland. En ook Thierry Baudet met het Forum voor Democratie.

Het Oekraïnereferendum

Al tijdens de verkiezingen voor het Europees Parlement organiseerde GeenStijl al een gelijknamige actie. Toen de Tweede Kamer over het associatieverdrag met Oekraïne hadden gestemd, werd GeenPeil opgericht. GeenPeil verzamelde handtekeningen, zodat er een referendum kwam over dit verdrag. Veel mensen waren bang dat Oekraïne zou toetreden tot de EU. GeenPeil samen met Burgercomité EU en het Forum voor Democratie actie voor een referendum, toen deze er uiteindelijk kwam, voerde GeenPeil actie voor een "nee" tegen het verdrag. Dit lukte, in bijna elke gemeente was er een meerderheid tegen het referendum. Echter was het referendum raadgevend. Dit betekend dat de ministers en het parlement zich er niet aan hoefden te houden, maar een meerderheid van de politici vond wel dat je de "nee" niet kon negeren.

Politieke partij

Op 3 december 2016 werd bekend dat GeenPeil een politieke partij werd en ging meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen 2017. Jan Dijkgraaf werd de lijsttrekker van deze partij.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=GeenPeil&oldid=649315"