Glühwein

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Glühwein met een schijfje citroen erin.

Glühwein (spreek uit als Gluuwein) is een warme drank die alcohol bevat. Glühwein is een Duits woord en betekent letterlijk gloeiwijn. Glühwein wordt gedronken in de periode voor kerst. Het komt oorspronkelijk uit Midden-Europa.

Glühwein wordt gemaakt van witte of rode wijn. Dit wordt vervolgens verwarmd en er wordt kaneel, kruidnagel, steranijs en schillen van een citrusvrucht aan toegevoegd. Om het wat zoeter te maken, wordt er vaak honing of suiker bij gedaan. Glühwein wordt niet gekookt, want koken gaat het pas op 100 °C. Glühwein wordt verwarmd tot 70 °C, omdat bij temperaturen hoger dan 78,37 °C de alcohol verdampt. Glühwein die zelfgemaakt is bevat vaak 13% alcohol. Glühwein die in een fabriek gemaakt is, bevat vaak 8,5% alcohol.

Glühwein is vaak te vinden op Duitse kerstmarkten. Vaak is dit te koop in een gedecoreerde mok, waarop ook het jaartal vaak staat. Rond de periode van Sinterklaas wordt er in Nederland ook vaak Glühwein gedronken, ook al heet het dan bisschopswijn.

Videoclip

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Glühwein&oldid=734980"