Gozo

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het eiland Gozo (groen) binnen het land Malta.

Gozo (Maltees: Għawdex) is een eiland in de Middellandse Zee, Tussen Tunesië en Italië. Het vormt samen met de eilanden Malta en Comino het land Malta.

Gozo is na het eiland Malta het grootste eiland van de eilandengroep. Het heeft een oppervlakte van 67 km² en heeft 31.295 inwoners. Deze bevolking is verspreid over 14 districten (zie Districten van Malta voor een lijst).

De hoofdplaats van Gozo is Victoria, dat meestal Rabat wordt genoemd. Dat is nogal onhandig, want op buureiland Malta ligt ook een plaats die Rabat heet. De officiële naam van Victoria/Rabat is dan ook Ir-Rabat Għawdex (Rabat, Gozo). In Victoria wonen 6414 mensen.

Om van Gozo naar Malta te komen, moet je de veerboot of de helikopter nemen. De meeste inwoners en toeristen nemen de veerboot, die van Għajnsielem vaart naar Ċirkewwa op Malta.

Tussen 28 oktober 1798 en 5 september 1800 was Gozo eventjes een onafhankelijk land. De troepen van Napoleon hadden namelijk het eiland Malta ingenomen. Toen in 1800 de Engelsen aankwamen in Malta, maakten ze ook Gozo onderdeel van hun kolonie.

Qua landschap lijkt Gozo veel op Malta. Het is er ruig en heuvelachtig. Wel is Gozo groener dan Malta. Gozo wil dan ook graag een duurzame toeristische bestemming zijn. In 2012 heeft het eiland daarvoor een prijs gekregen. Het toerisme is samen met de landbouw en de visserij één van de belangrijkste inkomstenbronnen van het eiland.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gozo&oldid=570125"