Kardinaal

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kardinaal Jan de Jong

Een kardinaal is in de Rooms-Katholieke Kerk de hoogste in rang na de paus. Hij heeft de leiding over de bisschoppen. Meestal is een kardinaal tevens een aartsbisschop. Zowel Nederland als België hebben één kardinaal.

Pausverkiezing

Zodra een paus sterft, mogen de kardinalen bepalen wie de opvolger wordt. Een kardinaal moet dan wel jonger dan 80 jaar zijn. Tot nu toe werd in de afgelopen eeuwen een kardinaal de nieuwe paus. De opvolging van een paus gebeurt met het samenroepen van de kardinalen in Rome, in Vaticaanstad. De kardinalen gaan dan net zolang stemmen totdat er een kandidaat de meerderheid van de stemmen heeft. Dat doet men door in iedere stemronde een van de kandidaten af te laten vallen. Zodra een nieuwe paus is verkozen, komt er uit de schoorsteen van de Sint Pietersbasiliek witte rook. Meestal staat dan het plein voor de Sint Pieter vol met mensen die dan gaan juichen. Dan wordt gezegd: Habemus Papem. Dat betekent: We hebben een nieuwe paus. Dan verschijnt de nieuwe paus en zegent de gelovigen. Een kardinaal is paus geworden.

Bekende kardinaal

Kardinaal Jan de Jong was in Nederland de kardinaal tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij heeft geprotesteerd tegen de jodenvervolging, de Holocaust. Hij heeft, samen met de protestante kerken, in 1942 en 1943 een protest voor laten lezen tijdens de kerkdiensten. Hij vond dat katholieken geen lid mochten zijn van de NSB. Hij vond dat katholieken niet mee moesten werken met de discriminatie van Joden. Het heeft Adolf Hitler woedend gemaakt. Daardoor zijn veel Nederlandse katholieken naar de concentratiekampen gebracht. Bekende namen zijn Titus Brandsma en Edith Stein. Door deze gebeurtenissen werd paus Pius XII nog voorzichtiger in zijn optreden tegen de Duitsers en de fascisitsche regering van Benito Mussolini in Italië.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kardinaal&oldid=690786"