Kolonie

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Koloniën)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Alle gebieden die ooit Nederlands zijn geweest
Alle gebieden die ooit Belgisch zijn geweest.

Een kolonie is een gebied van het land buiten het eigen land. Dat gebied is bedoeld om in cultuur te brengen of om winst mee te maken. Het land dat een gebied tot kolonie maakt, wordt de kolonisator genoemd. Wanneer een land bezig is met een kolonie (of meerdere kolonies) te stichten, wordt dat kolonisatie genoemd.

Veel West-Europese landen als Portugal, Spanje, Engeland en Frankrijk veroverden vanaf de 16e eeuw overzeese gebieden, die ze vervolgens koloniën noemden.

Nederland

Ook Nederland had koloniën: Nederlands-Indië (nu Indonesië), Suriname, de Nederlandse Antillen en Nederlands-Nieuw-Guinea. Daarnaast heeft Nederland nog koloniale bezittingen gehad in New York, Brazilië, Dejima, Sri Lanka langs de kust van Guinee en in Zuid-Afrika. Vooral in Zuid-Afrika is dat nog te merken, hier spreken veel mensen het Afrikaans, een taal die heel erg op het Nederlands lijkt. En er spreken in Suriname ook Nederlands dit heet dan "Surinaams-Nederlands".

België

België had ook een kolonie: Belgisch Kongo (nu Congo-Kinshasa). Ook bestuurde België namens de Volkenbond (nu de Verenigde Naties) Rwanda en Burundi.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kolonie&oldid=699337"