Montevideo

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Montevideo, de hoofdstad van Uruguay

Montevideo is de hoofdstad en grootste stad van het land Uruguay met 1.968.324 inwoners in het jaar 2009. De stad is de meest zuidelijk gelegen hoofdstad op het hele Amerikaanse continent (Noord-Amerika én Zuid-Amerika). Naast de hoofdstad van het land is Montevideo ook de hoofdstad van het gelijknamige departement en het administratieve centrum van de Mercosur. In de stad woont 45% van de volledige bevolking van het land.

Montevideo ligt aan Rio de la Plata en heeft diverse stranden. Het levensniveau is er hoog, zelfs het hoogste van Latijns-Amerika (Midden-Amerika en Zuid-Amerika). De stad heeft een internationale luchthaven, genaamd: Carrasco International Airport. Montevideo is bekend om haar interesse in sport, het is zelfs de sporthoofdstad van Uruguay. Het Wereldkampioenschap voetbal in het jaar 1930 werd gehouden in Montevideo.

Geschiedenis

Plaza Independencia (onafhankelijkheidsplein)

In 1516 bezocht de Spaanse ontdekkingsreiziger Juan Díaz de Solís de plek waar nu Montevideo ligt. De oorspronkelijke bevolking, de Charrúa, werd toen uitgemoord. Tussen 1680 en 1683 stichtte de Portugezen vanuit hun kolonie (Brazilië) een aantal dorpen. Zij daagden de Spanjaarden uit, die een kolonie in Argentinië hadden. De Spanjaarden reageerden hier pas in 1723 op, toen de Portugezen hun positie versterkten. De Spanjaarden verjoegen de Portugezen en veel mensen van de Canarische Eilanden gingen in Montevideo wonen.

In de 19e eeuw is de stad onder meer aangevallen door de Spanjaarden, Portugezen, Brazilianen, Argentijnen en de Britten. Tussen 1838 en 1851 viel de Argentijnse dictator Juan Manuel de Rosas de stad verschillende keren aan. Na 1851 begon het herstel aan de stad. De Britten gebruikten Montevideo als manier om handel te drijven met de rest van Zuid-Amerika, zonder via Argentinië of Brazilië te gaan. In de 20e eeuw kwamen veel Europeanen naar de stad. Vanwege de militaire dictatuur vertrokken veel mensen juist. Nog steeds herstelt Montevideo hiervan.

Bezienswaardigheden

Palacio Legislativo

De meeste belangrijkste gebouwen in Montevideo staan aan de Avenida de 18 de Julio. De straat is vernoemd naar de datum waarop de grondwet van het land werd aangenomen. Aan de straat liggen onder meer het gemeentehuis, verschillende monumenten het Diázpaleis. De straat is een bekende winkelstraat en een sociale ontmoetingsplek. Een ander bekend punt in de stad is de Mercado del Puerto, oftewel de Havenmarkt. Vroeger was dit een marktplaats, maar tegenwoordig is het een plek met vele restaurants.

Het Palacio Legislativo, oftewel het Justitiepaleis, is één van de belangrijkste plekken in de stad. Het monument is gebouwd 1908 en 1925 om te vieren dat Uruguay 100 jaar onafhankelijk was. Elke avond wordt de vlag naar beneden gehesen en elkaar ochtend weer omhoog tijdens een ceremonie. Het Palacio Salvo is gebouwd door de Italiaan Mario Palanti en was na de bouw in 1925 het hoogste gebouw van Latijns-Amerika. De toren van het gebouw is waarschijnlijk het bekendste monument in het land. In het paleis zijn de beroemde tango's gehouden.

Stedenbanden


De skyline van Montevideo
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Montevideo&oldid=850513"