Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Pieter Heerma

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pieter Heerma in 2017

Pieter Enneüs Heerma (Amsterdam, 5 augustus 1977) is een Nederlands politicus. Hij was sinds 21 mei 2019 de fractievoorzitter van het CDA in de Tweede Kamer. Hiermee was hij de opvolger van Sybrand Buma. Na de verkiezingen van 17 maart is hij opgevolgd door Wopke Hoekstra. Eerder was hij al persvoorlichter van het CDA

Heerma studeerde politicologie aan het Vrije Universiteit Amsterdam. Hij deed toen ook aan judo en werd in 1996 en 1997 Nederlands jeugdkampioen in de klasse +100 kilogram. Ook bereikte hij in dezelfde gewichtsklasse de derde plek op het Europees kampioenschap. Heerma was campagneleider voor het CDA tijdens de Tweede Kamerverkiezingen 2012. Op 20 september 2012 werd hij lid van de Tweede Kamer en werd woordvoerder op het gebied van sociale zaken. Hiervoor was hij manager bij De Friesland Zorgverzekeraar.

Hij was sinds 21 mei 2019 de nieuwe fractievoorzitter van het CDA, nadat Sybrand Buma aftrad. Heerma is niet de politiek leider van het CDA. Deze wordt pas gekozen bij de volgende verkiezingen. Vervolgens is Heerma na 17 maart 2021 (de datum van de Tweede Kamerverkiezingen) opgevolgd door Wopke Hoekstra.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Pieter_Heerma&oldid=661829"