Poke

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een voorbeeld van een poke bowl

Poke, ook bekend als de poke bowl, is een gerecht dat oorspronkelijk uit Hawaï komt. Poke wordt in de Hawaïaanse keuken als voorgerecht geserveerd. Het is een salade van verschillende soorten vis met elke soorten fruit en groente. Later is het gerecht internationaal populair gemaakt onder de naam poke bowl. Hierdoor is het gerecht ook iets veranderd. Zo zijn er ook poke bowls met vlees of vegetarische poke bowls. Ook wordt vaak rijst of noedels toegevoegd. Vaak zijn deze poke bowls te verkrijgen bij speciale restaurants, sushirestaurants of smoothiebars.

De vis in de poke is vaak rauw en wordt daardoor versbereid. Poke bowls met vlees hebben vaak gekookt, gebakken of gegrild vlees vanwege de voedselveiligheid. Voorbeelden van vissoorten die gebruikt zijn zalm en tonijn. Qua vlees kan kip gebruikt worden. Er zijn poke bowls met tofu. Hier kunnen verschillende soorten groente en fruit aan toe worden gevoegd zoals ui, sojabonen, champginons, ananas, tomaten en komkommer. Ook kunnen dingen als fetakaas, surimi en sesamzaad worden toegevaakt. Vaak gaat er ook iets van een saus overheen, zoals sojasaus of sriracha.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Poke&oldid=695589"