Porto Santo

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Porto Santo.

Porto Santo (Portugees voor heilige haven) is een Portugees eiland in de archipel van Madeira. Het ligt in de Atlantische Oceaan, ten westen van Marokko en 43 kilometer ten noordoosten van Madeira. Porto Santo heeft een oppervlakte van 42 km2. Het eiland telt 5483 inwoners. Deze wonen allemaal in Vila Baleira, de enige plaats op het eiland.

Geschiedenis

Het huis waar Columbus een tijdje heeft gewoond.

Het is niet precies bekend hoelang Europeanen al het bestaan van Porto Santo kenden. In 1418 claimden de kapiteins João Gonçalves Zarco en Tristão Vaz Teixeira het eiland voor Portugal. Zij waren op reis in dienst van prins Hendrik de Zeevaarder, toen een storm ze richting Porto Santo dreef. Omdat ze op het eiland konden schuilen voor de storm, noemden ze het Porto Santo (heilige haven). In 1420 kwamen de eerste Portugese bewoners aan. Zij namen konijnen mee, die het eiland voor een groot deel kaalvraten. Hierdoor werd het eiland droger dan het eerst was.

In de jaren 1480 leefde Christoffel Columbus een tijdje op Porto Santo, omdat hij was getrouwd met dochter van de gouverneur. Het leven op Porto Santo was in die tijd niet makkelijk. Doordat het zo droog was en de konijnen alles kaalvraten, was de landbouw erg moeilijk. Ook was het eiland vaak het slachtoffer van piraterij. Hierdoor zijn er nooit veel inwoners geweest op Porto Santo. Geld werd vooral verdiend doordat het eiland diende als rustplaats voor schepen op weg naar Azië.

Geografie

Zandstranden van Porto Santo.

Porto Santo ligt 43 kilometer ten noordoosten van Madeira. Het eiland is ontstaan door vulkanisme, net zoals Madeira. Toch ziet het eiland er heel anders uit dan Madeira. Zo heeft Porto Santo veel minder bergen dan Madeira. Het hoogste punt van Porto Santo is de Pico do Facho van 517 meter. Het midden van het eiland is vrij vlak. Hier ligt de luchthaven Porto Santo. Aan de zuidkust van het eiland liggen de hoofdplaats Vila Baleira en zandstranden. Dit is ook een verschil met Madeira, dat geen natuurlijke zandstranden heeft.

Om Porto Santo heen liggen nog een paar kleinere eilandjes. Dit zijn Ilhéu da Cal, Ilhéu das Cenouras, Ilhéu de Cima, Ilhéu de Fora, Ilhéu de Ferro en Ilhéu da Fonte da Areia.

Het klimaat van Porto Santo is droog en een heel stuk droger dan Madeira. Jaarlijks valt er iets meer dan 350 mm regen. Deze regen valt vooral in de wintermaanden. De temperatuurverschillen zijn door het jaar heen niet zo groot. In de koudste maand (februari) wordt het overdag zo'n 18,0˚C, in de warmste maand (augustus) wordt het overdag zo'n 25,0˚C.

Economie

De economie van Porto Santo draait voor het grootste deel om toerisme. De toeristen komen vooral voor het mooie weer en de zandstranden. Ook wordt het eiland veel bezocht door mensen die op Madeira op vakantie zijn, die voor een dagje naar Porto Santo gaan.

Porto Santo heeft een luchthaven, luchthaven Porto Santo. Vanaf hier vertrekken het hele jaar door vluchten naar Funchal (Madeira) en Lissabon. In het zomerseizoen wordt er ook naar Porto Santo gevlogen vanuit Duitsland, België, Italië en het Verenigd Koninkrijk.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Porto_Santo&oldid=608854"