Tempelberg

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Tempelberg

De Tempelberg is een heuvel in Jeruzalem. Deze heuvel ligt in de Oude Stad van Jeruzalem. Door de moslims wordt hij de Haram esh-Sharif genoemd. Deze heuvel is al duizenden jaren een heilige plaats in het jodendom, christendom en de islam.

Offer van Abraham

De tempelberg heette in de tijd van Abraham de berg Moria. Dit is de plaats waar Abraham het offer voor God moest doen. Aanvankelijk leek zijn zoon Izak te moeten worden geofferd, maar uiteindelijk zei een engel dat een schaap moest worden geofferd. Dit verhaal is voor moslims de basis voor het Offerfeest.

Bouw van de tempel

Enkele duizenden jaren geleden is de heuvel platgemaakt en zijn er muren om heen gezet. Op het plein zijn tegenwoordig enkel heiligdommen van de islam te vinden zoals de Rotskoepel, al-Aqsa-moskee en de kettingkoepel. Ook zijn er 4 minaretten te vinden. De heuvel wordt bewaakt door de Islamitische Waqf, de Tempelbergpolitie.

Volgens de Joodse geschriften en de Bijbel is er in de tijd van koning Salomo een (eerste) tempel gebouwd die verwoest was toen de Babyloniërs Israël en Judea veroverden. De Tweede Tempel werd gebouwd onder leiding van Zerrubabel en Nehemia. Het volk van Judea mocht toen van de Perzische koning Kores terug keren naar hun land. Deze tempel werd opgefraaid door koning Herodes. In de tijd van Jezus Christus was de tempel bijna af. Tijdens de Joodse Opstand die begon in 66 werd de Tempel tijdens de slag om Jeruzalem de de Romeinen vernietigd. Volgens de joodse historicus Flavius Josephus was de tempel bijna tot de grond afgebrand. Er is alleen een muur overgebleven, maar deze muur kan ook de muur van Jeruzalem zijn geweest.

De Joden kregen geen kans om de tempel weer op te bouwen. Ten tijde van het Islamitische overheersing werden er Islamitische heiligdommen op gebouwd omdat volgens hum Mohammed daar opgevaren is naar de hemel. Er staat nu een moskee: de Al-Aqsamoskee. Op de plaats waar Abraham zijn zoon Izaäk bijna had geofferd, staat nu de Rotskoepel. De Joden bidden nu bij de Klaagmuur, ook wel de Westelijke muur genoemd, omdat die het dichtst bij het Heilige der Heilige in de Tempel stond. Eigenlijk zouden de Joden het liefst hun tempel weer willen herbouwen.

Video

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tempelberg&oldid=745836"