Turkse pizza

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een (niet opgerolde) Turkse pizza.

Turkse pizza, ook wel bekend onder de Turkse naam lahmacun, is een gerecht uit het Midden-Oosten. Veel westerse landen noemen het de Turkse pizza, maar in sommige landen is het ook bekend als de Armeense pizza of de Libanese pizza. Het gerecht is te vinden in de Turkse keuken, maar ook in de keukens van Armenië, Azerbeidzjan, Georgië, Israël, Iran, Irak, Jordanië, Libanon, Palestina, Saoedi-Arabië en Syrië. De Turkse pizza is ook te vinden in veel westerse landen, waaronder Duitsland, Nederland en België.

Een Turkse pizza bestaat uit deeg met daarop een mengsel van gehakt, ui, tomaat, pepers en peterselie. Dit zorgt voor een pikante smaak. De Turkse pizza kan in verschillende stukken worden gesneden, maar hij kan ook opgerold worden gegeten. Meestal wordt er dan sla (en döner kebab) aan toe gevoegd. Qua sauzen wordt het meestal met knoflooksaus en/of sambal gegeten. Origineel werden de Turkse pizza's geserveerd op schotels met citroensap eroverheen. Het werd voornamelijk gegeten door Arabische sjeiks die door de woestijn reisden. Inmiddels is het gerecht ook in bakkerijen, supermarkten en restaurants te vinden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Turkse_pizza&oldid=651607"