Veganisme

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fruit, groenten, noten en granen zijn veganistisch.

Veganisme is het woord dat gebruikt wordt voor een voedingspatroon waarbij men geen dierlijke producten eet of gebruikt. Dat betekent dat veganisten (aanhangers van het veganisme) geen vlees, zuivel, eieren of honing eten en ook geen producten gebruiken waar deze producten in verwerkt zitten, zoals verzorgingsproducten of kleding. Vegetarisme is een onderdeel van het veganisme, waarbij men alleen geen vlees eet.

Redenen

Er zijn verschillende redenen waarom mensen besluiten om veganist te worden. Sommige mensen vinden het zielig om dieren te doden om ze te kunnen eten, andere mensen willen graag beter zorgen voor het milieu door geen dierlijke producten te gebruiken. Er zijn ook mensen die vanwege hun gezondheid beter geen dierlijke producten kunnen gebruiken.

Gezondheid

Vaak wordt gedacht dat het ongezond is om veganistisch te eten. Dat is niet het geval. De voedingsstoffen die de meeste mensen binnenkrijgen door dierlijke producten te eten kun je ook binnenkrijgen via plantaardige voeding, zoals noten en peulvruchten. Voor veganisten is wel belangrijk om goed in de gaten te houden of ze alle voedingsstoffen binnenkrijgen. Vooral vitamine B12 is een voedingsstof die mensen niet uit normaal plantaardig voedsel kunnen halen, dus hiervoor bestaan voedingssupplementen die regelmatig moeten worden ingenomen.

Stromingen

Binnen het veganisme zijn verschillende stromingen te vinden:

Full time veganisten

De full time veganisten zijn de mensen die zich altijd houden aan de leefregels voor veganisten zoals die hierboven zijn uitgelegd.

Flexanisten

Flexanisten eten meestal veganistisch, maar heel af en toe eten gebruiken zij toch een dierlijk product. Bijvoorbeeld omdat er niks anders te eten is of omdat de hoeveelheid van het dierlijke product erg klein is.

Parttime veganisten

Parttime veganisten eten en gebruiken op vaste momenten veganistisch en op andere momenten niet-veganistisch. Ze hebben bijvoorbeeld met zichzelf afgesproken om doordeweeks wel veganist te zijn, maar in het weekend niet.

Raw vegans

Raw vegans eten alleen voedsel dat niet verwarmd is op een hogere temperatuur dan lichaamstemperatuur. Zij eten dus alleen maar rauwe voeding.

Fruitariërs

Fruitariërs eten alleen fruit, noten, graankorrels en pitten. Ze eten geen producten waar dieren of planten voor gedood zijn. Meestal eten fruitariërs ook helemaal veganistisch, maar sommige fruitariërs

Verspreiding

Logo NVV.png EVA vzw.png
NVV (Nederland). EVA vwz (België).

De meeste veganisten wonen in West-Europa, de Verenigde Staten en Israël. Dit zijn enkele schattingen.

  • Flag of Belgium (civil).svg België: Uit een online iVOX-studie in 2016 in opdracht van Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA vwz) bleek dat van 1000 Nederlandstaligen in Vlaanderen en Brussel van 18 jaar en ouder, er 0,3% veganist waren.
  • Flag of Germany.svg Duitsland: In 2013 waren er naar schatting 800.000 veganisten (1%) in Duitsland.
  • Flag of Israel.svg Israël: schattingen over het aandeel veganisten lopen uiteen van 1,7% tot 5%.
  • Flag of the Netherlands.svg Nederland: In 1996 bleek uit onderzoek dat er ongeveer 16.000 veganisten (0,1%) waren in Nederland. In 2014 schatte de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) op basis van haar ledengroei dat er zo'n 45.000 Nederlandse veganisten waren (0,27%); in 2016 schatte men het aantal op 50.000 (0,3%). Volgens onderzoeker Hans Dagevos zijn er maximaal 70.000 (0,4%) veganisten in Nederland. Maar er is de laatste tijd geen goed onderzoek naar gedaan.
  • Flag of Austria.svg Oostenrijk: In 2013 meldde dagblad Kurier dat 0,5% van Oostenrijk aan veganisme deed en in de hoofdstad Wenen 0,7%.
  • Flag of Spain.svg Spanje: Volgens een schatting van de Unión Vegetariana Española (UVE) waren in 2006 ongeveer 0,08% of 36.800 Spanjaarden veganist.
  • Flag of the United Kingdom.svg Verenigd Koninkrijk: 2% zei bij een overheidsenquête in 2007 veganist te zijn. Een studie van Ipsos MORI uit 2016 in opdracht van The Vegan Society en Vegan Magazine, waarbij bijna 10.000 mensen van 15 of ouder in Engeland, Schotland en Wales werden ondervraagd, toonde aan dat minstens 542.000 Britten veganist waren of minstens 1,05% van de Britse bevolking; dit was 3,5 keer zo veel als de 150.000 in hun vorige enquête van 2006.
  • Verenigde Staten Verenigde Staten: Gallup (2012) en Chemnitz & Becheva (2014) schatten het percentage Amerikaanse veganisten op 2%.
  • Flag of Sweden.svg Zweden: 4% zei veganist te zijn in een enquête van Demoskop uit 2014 onder 1000 mensen van 15 jaar en ouder.
  • Flag of Switzerland (Pantone).svg Zwitserland: Er zijn geen recente schattingen of officiële gegevens. De Vegane Gesellschaft Schweiz gaat ervan uit dat momenteel ongeveer 1% van de Zwitsers een veganistisch leven leidt.

Externe link

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Veganisme&oldid=450561"