Vlieland

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlieland
Flag of Vlieland.svg
Vlieland wapen.svg
Map - NL - Municipality code 0096 (2014).png
Provincie Friesland
Talen
Inwoners 1.113
Oppervlakte 315,80 km²
Hoofdplaats(en) Oost-Vlieland
Hoofdstad
Burgemeester Tineke Schokker (tijdelijk)
Gezaghebber
Bestuur
Religie
Munteenheid
Postcode(s) 8899
Netnummer(s) 0562
Volkslied
Nationale feestdag
Website www.vlieland.nl
Portaal Portal.svg Nederland

Vlieland is een Waddeneiland en een gemeente in de Nederlandse provincie Friesland. In het westen van het eiland ligt Texel en ten oosten ligt Terschelling. Op het eiland ligt maar één dorp, genaamd Oost-Vlieland.

Na Schiermonnikoog is Vlieland de dunbevolktste gemeente van Nederland.

Geschiedenis

Vlieland op een oude kaart. Hierop zie je de twee oorspronkelijke dorpen van Vlieland (met oude benaming).

Aan het begin van de middeleeuwen maakten Texel en Vlieland nog deel uit van het vasteland. Later werden ze gescheiden en daarbij werd de Waddenzee gevormd. Tijdens de watersnoodramp van 1287 brak Eierland in twee stukken. Het eerste stuk voegde zich samen met Texel. Het tweede stuk werd Vlieland. Op de plek waar Texel en Vlieland ooit aan elkaar vast hebben gezeten ligt nu het Eierlandse gat. Ook was er naast het dorp Oost-Vlieland ook West-Vlieland. Maar omdat dit dorp vaak onder water liep, werd het afgebroken. In het jaar 1736 vertrokken de laatste bewoners en zo werden ook de laatste huizen afgebroken. Tot 1942 hoorde Vlieland bij Noord-Holland. Tijdens de bezetting door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog werd het eiland bij Friesland gevoegd. Na de oorlog is dit niet meer teruggedraaid.

Ook al is Vlieland dus een Fries waddeneiland, toch wordt er geen Fries gesproken. Het dialect dat vroeger op Vlieland werd gesproken, het Vlielands, stamde af van het Texelse dialect. De laatste spreekster ervan is in 1993 overleden.

Geografie

Vanaf het westen gezien is Vlieland het tweede bewoonde Waddeneiland. Vlieland ligt tussen Texel en Terschelling. Vlieland grenst via grenzen op het water aan andere Nederlandse gemeenten. In het zuidwesten is dit Texel, in het oosten Harlingen en in het noordoosten Terschelling. Van Vlieland wordt aan de oostkant van het eiland bewoond. Hier ligt de enige plaats van Vlieland, Oost-Vlieland. Vroeger was er ook een West-Vlieland. Tegenwoordig is het westen van het eiland een natuurgebied, de Vliehors. De Nederlandse Koninklijke Luchtmacht gebruikt het terrein om te oefenen en te trainen. Ten oosten van het eiland ligt de zandplaat Richel, deze behoort ook tot de gemeente Vlieland.

Monumenten en toerisme

De belangrijkste inkomsten op Vlieland is toerisme. Op Vlieland zijn er al 15 hotels en nog eens honderden vakantieparken. Ook zijn er 2 kampeerterreinen. Het is vooral populair als vakantieplaats doordat het eiland 20 km strand heeft en 26 km aan fietspaden.

Vlieland telt 40 rijksmonumenten. Deze liggen allemaal in Oost-Vlieland. Een bekend monument is het Raadhuis van Vlieland. Nu is het niet meer gebruik als raadhuis, maar als locatie om te trouwen. In 1855 was het raadhuis af en het werd gebouwd om het vorige raadhuis te vervangen. De Nicolaaskerk komt waarschijnlijk uit 1605, maar er is in 1647 nog een stuk aangebouwd. De Vuurduin is ook een bekend monument, het is namelijk de vuurtoren van Vlieland. Deze vuurtoren staat op de Vuurboetsduin, de op één na hoogste duin van Nederland. Daarnaast zijn er nog verschillende beelden op Vlieland te vinden.

Gemeenteraad

Het Vlielandse strand 's avonds

Ella Schadd-de Boer is tegenwoordig tijdelijk burgemeester van Vlieland. Dit komt omdat de vorige burgemeester, Yorick Haan, was vertrokken. Naast de burgemeester zijn er nog twee wethouders, R. Hoekstra en H. Visser. Samen vormen zij het College van B & W. De gemeenteraad van Vlieland kent negen zetels. Deze zijn verdeeld over drie partijen. De VVD heeft vier zetels, Algemeen Belang Vlieland heeft drie zetels en de partij GroenWit heeft er twee. Tot 2014 zat de PvdA ook ieder jaar in de gemeenteraad. Algemeen Belang Vlieland is een lokale partij en alleen inwoners van Vlieland kunnen op die partij stemmen. De partij is ook alleen in Vlieland actief. GroenWit is ook een lokale partij, op dezelfde manier van Algemeen Belang Vlieland.

Verkeer en vervoer

Het voormalige raadhuis van Vlieland

Vlieland heeft een jachthaven in het zuiden van het eiland. Er is ook een speciale steiger voor de vaarlijn van de veerdienst. De vaarlijn wordt samen met Terschelling gedeeld. De veerboot vertrekt vanuit Harlingen en gaat dan naar Vlieland en Terschelling. Onderweg kun je de zandplaten Richel en Griend zien. Op Vlieland kun je niet zomaar met de auto of een motorvoertuig rijden, hiervoor is het eiland niet toegankelijk. Als er tijdelijk een auto of motor nodig is, dan kan je ontheffing krijgen. Dan geldt het verbod tijdelijk niet voor jouw. Voor vracht en goederen is een speciaal voertuig op het eiland, de Vliehors Express. Vlieland kent wel een buslijn.

Wist je dat...

  • ...sinds het voorjaar van 2013 er op het oostelijke deel van Vlieland wifi. Ook is er wifi in de buurt van de vuurtoren. Dit is om meer toeristen te trekken.
  • ...de televisieserie Dokter Deen van Omroep MAX zich afspeelt op Vlieland en is daar ook opgenomen.
  • ...Vlieland de enige Nederlandse gemeente is zonder eigen voetbalvereniging.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vlieland&oldid=699965"