Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

De Friese Meren

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Friese Meren
De Fryske Marren
De Friese Meren vlag.svg
De Fryske Marren wapen.svg

NL - locator map municipality code GM1940 (2016).png

Provincie Frisian flag.svg Friesland
Talen
Inwoners 51.601 (143 inw./km²)
Oppervlakte 559,93 km²
Hoofdplaats(en) Joure
Hoofdstad
Burgemeester Fred Veenstra (CDA)
Gezaghebber
Religie
Munteenheid
Postcode(s) 8461 - 8544, 8556 -8583
Netnummer(s) 0513, 0514, 0566
Volkslied
Nationale feestdag
Website www.defryskemarren.nl
Portaal Portal.svg Nederland

De Friese Meren (Fries: De Fryske Marren) is een gemeente in de Nederlandse provincie Friesland. De hoofdplaats is Joure. De naam verwijst naar de Friese meren, een reeks meren in het zuidwesten van de provincie. De gemeente is tevens een van de grootste gemeenten in Nederland.

De gemeente is ontstaan op 1 januari 2014, toen de gemeenten Gaasterlân-Sleat (Gaasterland-Sloten), Lemsterland, Skarsterlân en een gedeelte van Boornsterhem met elkaar fuseerden tot de huidige gemeente De Friese Meren. De grote plaatsen binnen de gemeente zijn Joure, Lemmer, Balk en Sloten.

De gemeente grenst aan de gemeenten Súdwest-Fryslân, Leeuwarden, Heerenveen, Weststellingwerf, Steenwijkerland, Noordoostpolder en via het IJsselmeer aan Enkhuizen.

Geografie

Landschap

Het Tjeukemeer is een van de vele meren binnen deze gemeente.

Een groot deel van de Friese meren ligt binnen de gemeente De Friese Meren. Onder andere de Fluessen, de Goëngarijpsterpoelen, de Groote Brekken, De Holken, het Koevordermeer, de Langweerderwielen, het Oudhof, het Slotermeer, het Sneekermeer en het Tjeukemeer liggen binnen de gemeentegrenzen. Daarnaast zijn er nog een paar overige meren die in de gemeente liggen, maar geen deel uit maken van de Friese meren.

Overigens speelt water een belangrijke rol binnen de gemeente, aangezien veel kanalen, sloten en watergangen de meren verbinden. Een deel van de Elfstedentocht gaat ook door de gemeente De Friese Meren heen. Sloten is namelijk een van de Friese elf steden.

Steden en dorpen

Het bekende waterweggetje uit Sloten.

Buurtschappen

Naast de officiële plaatsen bevinden zich in de gemeente de volgende buurtschappen:

Politiek

Het gemeentehuis van de gemeente De Friese Meren in Joure.

De Friese Meren hebben een gemeenteraad van 31 zetels, die voor het laatst in 2018 is gekozen. Hierin heeft het CDA 8 zetels, de FNP 7, de PvdA 4, de VVD 4, GroenLinks 2, het NCPN 2, D66 2, de ChristenUnie 1 en de Burgerpartij ook 1 zetel. De Burgerpartij richt zich enkel op deze gemeente en doet daarom alleen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen van De Friese Meren (het is een lokale partij). De FNP staat voor Fryske Nasjonale Partij en is een partij die zich enkel op Friesland richt. De partij doet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Friese gemeenten en de Provinciale Statenverkiezingen in Friesland.

De Friese Meren is overigens ook een van de twee gemeenten waar het NCPN (Nieuw-Communistische Partij Nederland) in de gemeenteraad zit. De andere gemeente is het Noord-Hollandse Heiloo.

Website


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=De_Friese_Meren&oldid=699946"